Översta kanten!
Vänsterkant!Skärm på en gammal datorHögerkant!
tangentbord på gammal dator

Feta burkar som jag tillbringat ALLDELES för mycket tid med

Femtioelfte omarbetade upplagan av denna site. Uppenbarligen måste allt ligga lokalt för att inte försvinna. Well. So be it!

 

 

 

Telmac 1800

 

Någon gång på slutet av 70-talet lödde min käre far ihop familjens första dator - en Telmac 1800! Ett monster med en RCAprocessor på 1.76 Mhz, och expanderat minne - till hela 4kb, och en brutal skärmupplösning på hela 64 x 32.... pixels! Stereon använde vi som sekundärminne (ibland glömde man stänga av högtalarna), och filnamn var inte påtänkta..Här finns en emulator om du vill provköra denna fantastiska dator!

RCA 1800 hette processorn i detta monster till dator. Känd från rymdvärlden, och den amerikanska staten. Bullshittar jag dig nu? Nej, inte särskilt mycket. Den hade "radiation hardening", dvs den klarade en viss radioaktiv strålning. Rymdsonden Gallileo hade ett antal sådana processorer. Det finns ett rykte som talar om att Viking och Voyager hade sådana processorer också, men det stämmer inte, de var helt enkelt för tidiga.

Telmac 1800 är inte särskilt känd, kanske mest för att den såldes i ca 2000 exemplar, och den skulle som sagt lödas ihop på egen hand. Makerrörelsen är nåt man talar om nu, men det här är ca 40 år innan nån ens talade om någon "makerrörelse".

 

Superboard II hette familjens andra dator. Den gick faktiskt en smula långsammare, den gick bara på 1 Mhz... men sånt bryr man sig inte så mycket om när man har en dator som har en helt fantastisk upplösning, jag vill minnas att vår hade 40 tecken i bredd (man kan kanske räkna efter på bilden här till höger?), och hade en beeper så den kunde låta (jag vet inte om jag minns rätt, men jag tror att den kunde pipa flera toner samtidigt) ! Denna fantastiska maskin hade en 6502, en processor som skulle komma att förfölja oss..


En söt superboard II
En otroligt högkvalitativ bild på en Superboard II,
byggd av någon annan än far

Luxorspel


luxorlogo

Fast egentligen började det ju redan innan dessa två datorer... med Luxors tvspel! Fast egentligen var det ju inte luxors, det var fairchilds maskin, med luxors översatta ettiketter.

Det var ett skojigt tv-spel, med joysticks vars like jag ännu inte sett! Förutom de vanliga riktningarna så kunde man vrida styrspaken höger och vänster, samt trycka ner och dra upp den. UppNer mot taket och golvet.

Några olika spel hade vi till denna lilla maskin. Dragracing..Luffarschack, duvskytte, ritprogram.. På bilspelet kunde man inte styra, utan bara växla, och det var bara motorljud innan man började köra.

Det här spelet hängde med länge, och när det blev utkonkurrerat av mer avancerade datorer så följde det med i flyttlådor och bodde i garderober ända fram till 90-talet då det skänktes bort.

Pappomslaget till första kassetten  

Bilderna på spelet och kassetterna har jag skamlöst knyckt HÄR! Här finns alla kassetterna (tror jag) om du vill titta närmare på vad det fanns för utbud.

en skärmdump från luxorspelet
Den här upplösningen på en 28" tv..

Kassett med luffarschack, duvskytte och ritprogramDragracingkassetten
Två gula och fula kassetter med spel till luxorn

 

Speak and Spell                             

Någonstans här på tidslinjen så upptäckte jag Speak and Spell, en leksak jag otroligt gärna ville ha... antagligen kostade den multum, och jag är inte ens säker på att den gick att köpa i sverige, men den kunde ju TALA!

Högupplöst "Hockey"spel..
Det här inbyggda "hockey"spelet var kul..
Man styrde spelaren med joysticken, och

målvakten genom att dra spaken upp och ner.

c_inside.gif (4088 bytes)


commodore_logo

PET - inledningen på en era...Sedan var det dags för en riktigt kontorsdator! Commodore Pet! Personal Computer stod det på den, långt innan ibm hade lanserat någon PC, (IBM PC planerades 1980 och släpptes 1981, Commodore Pet släpptes 1977), och den hade en inbyggd bandspelare! 1 Mhz 6502 processor, ett våldsamt ramminne på 8kb, ett utbytt chip så vi fick svenska tecken. En vackert grön skärm på 9" med 40 teckens bredd, och ett helmärkligt, föga ergonomiskt tangentbord ingick i paketet.

Om man ska koppla tillbehör till PETen så ska man placera dem på datorns högra sidan, ty på den här tiden var saker och ting långt ifrån lågstrålande. En extrabandspelare fungerar förmodligen inte alls på vänstersidan.


 

Sedan kom nästa 6502-dator! Vic 20! Också den på 1 Mhz. Inga svenska tecken, men väl 8 färger, och 3-kanaligt ljud! Och när man kan spela Scramble i timmar så bryr man sig väl föga om att den bara hade 23 teckens bredd. Upplösningen var på hela 184 x 176.



Wow.. vilket färgschema..

När man knycklade i lite mer minne så kunde man faktiskt få in nästan alla spel..

VicRel (VIC 4011) införskaffades. Det var 6 styck reläer som man satte på userporten (och två ingångar), och så kunde man styra lite alltmöjligt. Nummerslagare till telefonen. På den här tiden så var det ju inte så mycket tonval, utan mera pulsval, så det funkade om man fick rätt på takten.

Senare byggde jag en legobilsstyrning till 64an med VicRel. De var märkligt kompatibla, Commodores tidiga datorer. Samma userportar, joystickportar. Samma kontakter till bandspelare och diskdrive. Behändigt.

Brödburk nr 1
En vit brödburk

blinkblink
Ett reläkort som passar både och annan commodore

vicrelmanual.jpg (36314 bytes)
..men duktiga som fan var de på att designa manualer..

Nintendologo


Nu var det dags för Nintendos Game and Watchspel! Det var något av det häftigaste man kunde springa omkring med på skolan. Min bror och jag hade varsitt.. Mario Bros, och Oil Panic.

Oil Panic - ett lyxspel med dubbla displayer

mariobros, nintendos stora hjältar!

game&watch

 

Med Vic 64 var det slut på 6502, och vi gick vidare till 6510. Fortfarande fantastiska 1 Mhz, och hela 64kb minne! Så mycket får man aldrig nytta av.

Grafiken var klart förbättrad -  320 x 200 och 40 tecken i bredd. 16 färger och 3 ljudkanaler. Ett nytt ljudchip - SID, med helt fantastiska möjligheter!

Det var nog med 64an som datorintresset djupnade, och datorn blev mer än en leksak.

Detta var första datorn vi hade som hade diskdrive..164 Kb på en stor och sladdrig disk.. det gick VANSINNIGT fort jämfört med gamla tiders kassettbandspelare.. 664 blocks free, inga konkreta enheter som kb här inte. 1541an styrdes av en 6502 så helt var vi inte av med den processorn.

Att ladda motormania på kassett utan turbo tog ca 20 minuter, om jag minns rätt. Vilket tålamod man måste ha haft! Men vilken grafik, när det väl laddat färdigt.

raytracad 3d-grafik..
Skärmdump från Motor Mania

Samma kassetter gick förövrigt att ladda på alla datorer från PET till c128, förutsatt att man inte hade lagt till någon turboladdning eller så. Och förutsatt att innehållet på kassetten var ren basic så gick det dessutom att köra programmet! Ljud och sånt som krävde poke funkade inte alls mellan datorerna..

300 baud gick bandspelaren med. Inte undra på att det tog tid.

 

    En c64-manual! Klicka!

 


microsoft

 


stick it!

En joystick med märkliga bubbelkontakter
på kretskortet. Ett under att det höll.

 

Och spel, spel och åter spel.. Det var ett otroligt spelande och kopierande med 64an. Kopierandet måste ha gett ett enormt uppsving för kassett- och disketttillverkarna, för att inte tala om joysticktillverkarna!

Brödburk nr2
En beige brödburk

load error - jag saknar INTE kassettbandspelaren!

 

 

1541-manual

1530-kassettmanual

 

 

664 blocks free

   C64manual

Omslaget var klart snyggare än spelet..
Om inte spelen hade häftig grafik
hade iallafall omslagen det..

En otroligt fet färgskrivare fanns med på ett hörn också, en 1520! Den klarade 4 färger.. den skrev ut med 4 stycken olikfärgade kulspetspennor i miniformat.. Den hade normala anslutningar, men vår gick på 110 volt (importerad från USA) så man fick ha en liten specialadapter mellan väggkontakten och skrivaren.

Värstingskrivare med 4 kulspetspennor
Otroligt fet skrivare/plotter

En urfet sampler hade vi också till 64an! 4 bitars sampling! Med ett minne på 64 kb.. man kunde göra vad som helst, the sky was the limit...

Värstingsampler
Urfet sampler

Vi skaffade modem till den kära gamla 64an. Hastigheten var 1200 baud i ena riktningen och 75 baud i andra. Snacka om bredband! 75 baud.. jag skriver snabbare idag...

BBSer var knappt uppfunna.

Vansinnigt snygg grafik!           Rambobild som visades under inladdningen, om man hade originalet...

Sinclair..

sinclair_logo

Någonstans här på tidslinjen så bor jag åtskilliga mil från min far och hans 64. Jag fick en ZX-81 i julklapp, den var kul.. men ingenting mot 64'an..  Touchtangenter, z80processor på hela 3,5 Mhz, men eftersom det bara fanns 1kb minne så kunde man inte göra så mycket de svindlande hastigheterna.

32 teckens bredd på en svartvit skärm. En liten bärbar bandspelare som sekundärminne. Nåja, lite basic lärde man sig allt att programmera.



Gurun mediterar!

 


Sedan kom genombrottet! Den första datorn som faktiskt gick att använda till något vettigt..

Amiga 1000!

En vansinnigt snabb maskin som hade workbench..
3½" diskar... (jag minns de kostade ca 30 spänn stycket, för 880k..), en serieport som nästan var pc-kompatibel... den krävde gendershifter (fel hane/hona) och en pinne med spänning som inte stämde med pcn...

Ett färgschema med blått orange vitt och svart gav en karaktäristisk, om än inte vacker, workbench. Undrar om det var samma person som valde amigans standardfärger som valde Vic20's?

Att ha Amiga var mer religion än datorhobby. Atari var den stora fienden, trots att den inte hade något att komma med, utom inbyggda midiportar.

MIGA! - 7.16 Mhz (fortfarande viktigt med bråkdelarna)
- 4096 färger
- 640 x 512 pixlar.. om man stod ut med flimmret.. (det gjorde man, i flera sekunder)
- 4 kanaligt ljud.. man kunde SAMPLA!
- 1 diskdrive - 880 k!
- Hjälpprocessorer till ljud och grafik

 

En 'miga 500.. man kunde göra ALLT med den!

Sedan började man jobba, och hade råd att köpa sig en dator själv.. det blev en Amiga 500! Kickstart i ROM så det startade lite snabbare, i övrigt i princip samma maskin som Amiga 1000.

På den tiden löddes det fortfarande en hel del. Hembyggd sampler är billigare än att köpa. Midi visste vi inte ens var man skulle köpa.. men det gick att bygga! En pc-diskdrive var mycket billigare att köpa, och de gick att bygga om. Dock blev disken förstörd om man råkade skriva på en diskett som var full... så man fick ta det vackert.

För 800 spänn fick jag 500kb minne, och hade därmed hela en meg att leka med! Dessutom ingick det en realtidsklocka på minneskortet!

Ett kraftpaket
The original

Incredible Bad Machine?

Sedan började jag använda pc parallellt med Amigan. Jag hade faktiskt IBMs första modell... fetingutgåvan, den med hårddisk.. fast hårddisken var trasig, så det tog ett tag innan jag fick tag på nån att ersätta den med. På den tiden var inte hårddiskar så vanliga, och framförallt inte särskilt billiga.

Ett tangentbord i metall som man kunde slå ihjäl folk med. Färgskärm.. CGA-grafik, med  hela 4 färger samtidigt. Beep kunde den säga. Beep beep sade den när man hade skruvat för mycket, och gjort något fel, men jag lärde mig mycket på att skruva i den. Enheterna (diskdrivar och sånt)  var "fullhöjd", dvs lika höga som två cdromspelare på varandra. Nätt och behändigt!

20 meg hårddisk fick jag slutligen tag på, dubbelt så mycket som den ursprungliga.. MFM hette standarden, och den gick inte sådär vansinnigt fort enligt dagens mått.

Senare, när jag fick ett 286-moderkort av Fredrik (det var jättestort, jag var tvungen att såga i lådan) så blev ju hela anrättningen riktigt njutbar! Nu hade jag 1 meg minne, och en betydligt snabbare uppstart än föregångarens 2 minuters minnestest av 640 kb minne.

Ungefär här på tidslinjen fick jag i uppdrag av Magnus att jag skulle skaffa honom en FET pc! Den förblev värst i vår bekantskapskrets i ca 2 år. Det var en 386 på 33 mhz, två hårddiskar på vardera 110mb (varav den ena gnisslade lagom mycket, men om man läste/skrev på den så tystnade den, så det skrevs en TYST.BAT som just läste och skrev lite på hårddisken D:

Med den här följde windows i en tidig version, 3.0 om jag inte missminner mig.

Daisy, daisy..

Jag är ett sladdbarn..
Sladdar, sladdar, alltid dessa sladdar överallt..

Senare fick jag tag på en bärbar pc, den var kul! Ingen hårddisk, och fortfarande 8086processor (men med ett fungerande batteri), men det var klart skoj att springa runt med bärbart när det fortfarande var relativt ovanligt med sånt! En värsting på 7.16MHz. Sharp PC-4500 hette den, och att räkna ut en mandelbrotfraktal tog en halv evighet.. Dessutom blev den så vacker på en blå/vit lcdskärm..

Sharpen vandrade lite fram och tillbaka mellan mig och Magnus innan jag hittade 386 åt honom. Vi animerade planetbanor och de ovan nämnda fraktalerna.. bara för att det gick.. varifrån fick vi den vettlösa energin?


Min första bärbara!

Efter sharpen så är det faktiskt bara 486'an som har "personlighet". När man började med att bygga pc själv i towerlåda så blev ju gränserna ganska flytande för när man hade skaffat sig en ny dator. När är den ny? När man bytt moderkort, eller när man bytt ljudkort? När man byter lådan?

Hittar jag en gammal Sharp så tror jag nog att jag ska köpa den.. om inte annat av nostalgiska skäl..

Nu började man modema lite mer på allvar. Värstingmodemet Supra 2400, kopplades friskt mellan mina och Johans amigor och pc'ar.

Lite försiktig med nedladdningar var man dock, jag menar, större textfiler tog ju en halv evighet att ladda hem, och telia/televerket hade ännu inte lagt om taxorna, så ville man ha nåt viktigt var det rikssamtal som gällde, om man inte hittade det på den lokala bbs'en.

BBSer (fortfarande aktiva)


Fabbes BBS

... är den enda som är kvar från min gamla baslista.

Det har sina fördelar att köra BBS över bredband.  Ingen minuttaxa.

modem... 2400 baud, det sade bara SCHWISH!

Supramodem

Jag experimenterade en del med att rigga egen BBS. Det var kul. Mindre kul var det att bara ha en telefonlinje. Jag tror jag fick totalt 1 användare utanför de jag kände sedan innan.

Vi lekte med tanken på radiomodem för att slippa minuttaxan, men det föll på att de var så j*vla dyra.

Min andra bärbara!

Min näst senaste bärbara är en 486 på 50 Mhz, en Compaq Contura 410. Den går alldeles utmärkt att köra windows 95 på, och som ordbehandlare är det inga problem.

Mitt senaste fynd i bärbart är även det en compaq, en 133 mhz, med färgskärm, och ljudkort inbyggt! Vilken skillnad!

Och nu kan man ju köra riktigt moderna applikationer! Windows NT, officepaket som inte har SÅ många år på nacken, och i och med ljudkortet kan den ju säga PLING ibland...

 

Fet Pentiumburk, men inte så museimässig
En compaq LTE5300 kan köra windows NT utan problem


------------


Along came linux....

Här nånstans, när man trodde att en pc slutligen bara hade blivit en maskin, en anonym manick som man inte kan skilja från en annan... så kom linux i form av UBUNTU in i mitt liv!

Jag slösurfade runt lite, hittade ubuntu, som faktiskt skänkte bort cd-skivor med linux på. Beställde. Glömde bort. Hittade igen. Installerade!

Upptäckte världen runt linux. Folk som hjälper till, folk som skänker bort sina program och sin tid, för att det är kul, för att de är idealister. En fantastisk värld! Här finns dagens datorentusiaster, inte bland piratkopierade XP och annat microsoftskräp!

Efter ett tag så blev man närmast linuxtaliban, fast jag har lugnat mig. Jag försöker inte installera linux på allt längre, även om det är kul att det finns i telefoner och tvapparater numera, lite varstans (android).

linux

.. och några macar. iPhone dök upp, man blev sugen. Nog blev det en iPhone.. eller två, snarare. Jag gick på hypen jag också. Men det var kul, när iPhone kom så VAR det ju faktiskt nåt nytt. En smart telefon som var användarvänlig... och hade större VILL-HA-faktor än någon tidigare telefon. Ascoolt med accelerometer så man kunde luta telefonen och det direkt hände grejer på skärmen. Men min iPhone 3, den kunde inte spela in video, så redan där var det si och så med att iPhonearna skulle vara värst. Det var de inte alltid, även om videoinspelning blev riktigt bra på iPhone4.

 


Efter iPhone4 så hade jag tröttnat på apples inlåsningsfasoner. Nu har jag två stycken vid iBook G4, och en MacBook Air.


Mina gamla ibook g4'or har linux installerad (jup, finns även till powerpcprocessor!), och det blev en androidtelefon från samsung istället. Mac gör rätt trevliga maskiner. Speciellt de lite äldre, även om MacBook Air har mest VILL-HA-faktor av någon bärbar jag har sett. Och en del av programmen som följer med är rätt trevliga. Det är kul att det är lätt att göra snygga videos i iMovie, att det det finns ett Garageband med bland programmen. Men jag har fortfarande lite svårt för apples tendens att låsa in allt. Men Air'en har i ärlighetens namn fortfarande macos.

Både android och iPhone har appar som kan emulera chip8, som kördes på första datorn på den här sidan. Telmacen :)





Nostalgiskt länkskafferi

Gillar du gamla datorer rekommenderar jag varmt ett besök på http://www.old-computers.com där huvuddelen av den hårda informationen på denna sida har sitt ursprung. Där finns det mesta i datorväg, det enda kravet är att de ska vara gamla..

Emulatorer & mjukvara

MESS - emulator som emulerar allt - nästan.. och hos Lemon finns det en hel MASSA spel till 64 att ladda hem!
Mjukvaruarkiv till PETen nr1.
Retrogames - Tja, antagligen rätt mycket vad det låter som.