« Våldtäkt är lika med rån? | Startsidan | Feministsvin »

mars 31, 2004

Fildelarjaktsäsong

PRESSMEDDELANDE från IFPI

Varning till fildelare: det är olagligt att sprida kopierad musik

Idag tillkännager skivindustrin i Danmark, Tyskland, Italien och Kanada att man nu vidtar rättsliga åtgärder mot illegala fildelare, det vill säga personer som tillgängliggör musikfiler för andra att kopiera via Internet utan tillstånd. Svenska skivindustrin väljer att i nuläget informera illegala fildelare att det är olagligt att sprida kopierad musik via Internet utan tillstånd.

Stockholm 30 mars 2004

Skivbranschen i Sverige väljer att via Instant Messaging, eller så kallade pop-up:s, informera illegala fildelar att det är olagligt att sprida kopierad musik via Internet utan tillstånd. Meddelandet dyker upp på bildskärmen när man tillgängliggör musikfiler på den egna datorn, så att andra personer via Internet kan kopiera dem. Dessa pop-up:s är en naturlig fortsättning på den informationskampanj som vi under lång tid bedrivit med hjälp av bland annat universitet, högskolor och företag. Vi hoppas att genom detta få illegala fildelare att förstå att det är olagligt att sprida kopierad musik över Internet. Den som sprider kopierad musik via Internet exponerar sig öppet och tar stora risker, inte bara rättsliga. Samtidigt som det lanseras lagliga musiktjänster på Internet är den illegala fildelningen ett fortsatt stort problem för musikbranschen. Om problemet inte upphör kommer vi bli tvungna, att även i Sverige, vidta rättsliga åtgärder, säger Lars Gustafsson, VD på IFPI Svenska gruppen.
----------

Jag minns när kassetbanden och kassetbandspelarna kom. Det blev ett himla rabalder. Skivbranschen blev förtvivlad och undrade hur detta nya påfund skulle hanteras och hur de skulle agera, kanske till och med för att kunna stoppa kopieringen.

Att så lätt kunna spela in och kopiera musik, både från radio och andras kassetter, var inte bra, ansåg de. Nu, med facit i hand, vet vi att musikbranschen inte gick i stå och folk slutade inte att köpa musik.

Jag laddar själv inte ned musik från nätet, dels av naturliga skäl då det är ganska svårt och tidsödande att syssla med sånt via modem, samt av andra skäl. Jag vill ha orginalet. Jag köper den CD som jag nu eventuellt vill ha. Men jag kan nog räknas bort direkt, eftersom jag sällan lyssnar på musik.

Men det ska bli intressant att följa denna utveckling. I USA har de börjat stämma folk för att de laddat ned musik. Det är lite övermaga tycker jag att kräva 12-åringar på ersättning eller stämma dem - i förlängningen blir det ju deras föräldrar som drabbas. Vilken 12-åring har en egen inkomst?

// Annica Tiger

Postat av Annica Tiger mars 31, 2004 08:26 FM

Kommentarer

Att priserna bör sänkas är helt klart. Med tanke på materialkostnaden för denna lilla plastbit. Jag tror att alla skulle tjäna på att priserna går ner. Jag tror att många skulle köpa fler CD:n legalt i så fall.

Annica

Postat av: Annica Tiger mars 31, 2004 02:38 EM

Tycker skivindustrin ska ta sig i häcken. Den största orsaken till deras så kallade förluster är dom själva. För vem vill köpa en CD för priset av 179:- när den är bandad under 70-talet? Varför ska den ha samma pris som en nyinspelad plastbit som aldrig någon har hört? Priserna är för höga, för dåligt utbud och en skrämmande låg kvalitet på artisterna.
Dom får skylla sig själva när dom skriver miljonkontrakt med sådana idioter som brittny spärs.

Kopiera mera...

Postat av: Claes mars 31, 2004 10:51 FM