« Manlig förtur till dagisjobb | Startsidan | Mydoom »

november 09, 2004

Sverige bryter mot FN-stadga

I länder som Danmark, Norge, Finland, Nederländerna, Schweiz, Österrike, Tyskland, Italien, Frankrike, England, Wales, Kanada och Australien döms inte utvecklingsstörda till fängelse, enligt Svd. Men i Sverige döms de till fängelse.

Nu avses inte psykiskt störda eller psykiskt sjuka utan det handlar om människor som har en låg IQ – vilket är ett konstant tillstånd – vilket enkelt kontrolleras via ett IQ-test och en psykologutredning. Människor som har en lägre IQ än 70 anses vara utvecklingsstörda.

En lindrig utvecklingsstörning med IQ mellan 50-70 ger en 7-12-årings mogenhetsgrad och en måttlig utvecklingsstörning mellan IQ 35-50 ger en 4-7-årings mogenhetsgrad. Vi dömer inte barn till fängelse, men människor med mogenhetsgrad som barn låser vi in. Jag kan bara ana hur dessa människor kan komma att utnyttjas av medfångarna med normal IQ.

Ur FN:s minimiregler för behandling av fångar antagen i Genéve 1955:
Fångar som är "mentalt abnorma" ska hållas under observation och behandlas vid speciella institutioner under medicinsk ledning.

// Annica Tiger

Postat av Annica Tiger november 9, 2004 06:45 FM

Kommentarer

IQ-test brukar även göras i samband med andra psykologiska test. Jag tror nog att resultatet har bärighet om de utförs av proffs. De så kallade IQ-test som finns ute på nätet är nog mer humbug.

Hur empati mäts är dock en annan fråga för den egenskapen kan även folk med hög IQ sakna.

Social kompetens är nog däremot lite kopplat till IQ. Uppträder du som en utvecklingsstörd brukar nog samspelet med andra människor påverkas, negativt oftast. Det är svårt att vara social om man inte förstår det sociala spelets outtalade regler.

Annica

Postat av: Annica Tiger november 9, 2004 03:46 EM

Mm. Men VILKEN verklighet? Är inte testen anpassade eller tänkta för "normala" människor? I ett samhälle som ser ut just som vårt? Och säger de någonting om social kompetens, empati mm? Fast man kanske gör flera tester och även av annan sort? Annars känner jag mig skeptisk till det hela.

Postat av: Monica november 9, 2004 02:46 EM

Monica - IQ-testen har väl förfinats under åren hoppas jag. De bör väl spegla verkligheten. Själv är det länge sedan jag gjorde ett sådant test själv, minns knappt hur det var utformat.

Det du berättade Hannu lät inte roligt och det är väl inte meningen att det ska få vara så. Vård verkar onekligen behövas i detta fall. Ibland är myndigheterna flata i överkant. Men fängelse skulle nog inte vara rätt ställe för denna kille.

Annica

Postat av: Annica Tiger november 9, 2004 12:35 EM

Jag är lite skeptisk till IQ-testet faktiskt. Det är utformat/utarbetat av västerländska män för rätt länge sen. Är det hugget i sten att om man har ett dåligt resultat på just DE testen så är man efterbliven? Bara undrar...

Postat av: Monica november 9, 2004 10:52 FM

Jag tycker inte nog många utvecklingsstörda får sota för sina brott, just för att dom är utvecklingsstörda. Utanför staden där jag bor i en by finns det en familj som trackaserat sin omgivning i säkert tio år. Detta kulminerade för något år sen i att en präst som bodde i granngården nästan dog efter att han blivit misshandlad. Ingen blev åtalad för gärningsmannen var familjens utvecklingsstörda son. Och detta är bara en insident där familjen använt den utvecklingsstörda sonen för att sätta skräck i bygden utan att myndigheterna kunnat göra jack shit. Vad gör man åt ett sånt problem? vanlig anstalt är väl kanske inte det bästa med någonstans måste dom sitta.

Postat av: Hannu november 9, 2004 10:38 FM

Men de som står under en trettonårings nivå? Det är dem det handlar om i främsta hand. Jag tycker att vi ska följa de andra ländernas policy och FN:s rekommendationer. De ska givetvis inte släppas ut rakt av, men de ska få den vård de behöver och som skiljer sig från normalbegåvade interners dito.

Annica

Postat av: Annica Tiger november 9, 2004 08:46 FM

Det är lätt att bli upprörd, men det handlar i många fall om väldigt farliga personer.
Det är lätt tycka att det låter illa, men dessa människor är ändå lagligt sett vuxna och har en vuxens rättigheter för övrigt.
Även en trettonåring vet vad som är rätt eller fel.
Min 13-årige son vet att man inte hugger ned sina medmänniskor med kniv.
Det handlar ju inte om människor som inte begått något brott som döms till fängelse.

Postat av: Chadie november 9, 2004 08:24 FM