« Mydoom | Startsidan | Juridiska spetsfundigheter »

november 09, 2004

Rasismen slår hej vilt

I början på november mördades regissören och debattören Theo van Gogh. Han hade fått ta emot flera dödshot på grund av dem film han gjort i samarbete med politikern Ayaan Hirsi Ali. Ett tag hade han polisskydd efter att kortfilmen Underkastelse (Submission) visats i holländsk tv.

Mordet utfördes troligtvis av en militant islamist och i samband med mordet så framgick det att nästa måltavla är Ayaan Hirsi Ali. Jag läste om att det hotet fanns i det brev som var fastnaglat på den mördades kropp, via en kniv instucken i bröstet. Jag antar att då går det att påstå att hotet ska tas på allvar.

Filmen handlar om kvinnornas ställning i den muslimska världen. Jag har nu inte sett filmen och vet ej om den var spektakulär eller på annat sätt provocerande. Filmen väckte tydligen ilska i vissa muslimska kretsar i Holland. Att kritisera Islam och dess kvinnosyn är tydligen inget som görs ostraffat, anser fundamentalisterna.

Men det är väl så de flesta fundamentalister fungerar. Flertalet är inte kapabla att verbalt kunna föra en diskussion eller argumentera för sin sak, utan använder hellre våld för att försöka framföra sina åsikter eller demonstrera sin makt i annan form – i tron att de på så sätt kan tvinga andra att tro eller tycka som dem. Fundamentalister styrs ofta av ett omänskligt oresonligt hat eller drivs av en övertygelse om att de står högt över alla och allt annat.

Det finns fundamentalister inom alla religiösa eller politiska rörelser, samt i olika andra former av sammanslutningar. Jag tänker på Knutby-morden, för att ta ett svenskt exempel. Ett annat exempel är nazismen, det var i Tyskland rörelsen fick sitt genombrott via Hitler och där de grövsta brotten skedde mot judar och andra minoriteter under Kristallnatten och Förintelsen. Jag tänker på abortmotståndare i USA som sköt ned och dödade läkare och personal som drev abortkliniker.

Man får inte dra alla över en kam. Alla abortmotståndare är inte mördare. Alla Knutby-bor är inte fanatiker. Alla tyskar är inte nazister. Alla muslimer är inte fundamentalister. I Holland skadades en muslimsk skola av en sprängladdning och det har tydligen inträffat fler rasistiska incidenter.

Öga för öga, tand för tand (varje oförrätt bemöts med en lika obehaglig oförrätt) eller vad är det frågan om? Vad har de muslimska barnen gjort vars skola utsattes för sprängattentat? Vad är vitsen att låta sin ilska gå ut över oskyldiga? Då lägger man ribban väldigt lågt och befinner sig i princip på samma nivå som fundamentalisterna.

Tillägg den 10:e 19.10.
Alico har länk till filmen här!

// Annica Tiger

Postat av Annica Tiger november 9, 2004 07:24 EM

Kommentarer

Tack för länken!
Jag ska kika på den sedan, via modem funkade det inte så bra. Jag kan därför inte kommentera filmen. Men jag lägger in en html-länk i inlägget så den blir klickbar.

Annica

Postat av: Annica Tiger november 10, 2004 07:06 EM

Hej!

Filmen finns tillgänglig att se här:

http://alunder.blogspot.com/2004/11/hr-r-theo-van-goghs-film-submission.html

Mvh
Alicio

Postat av: Alicio november 10, 2004 06:03 EM

Jag var barnvakt igår och de visade några sekunder från filmen i Rapport. Den försställde en ung, naken, välskapt kvinna. Hon var försedd med chardor men f.ö. naken. På hennes nakna hud var koranverser påmålade. Inte är det något han ska behöva dö för, men jag förstår att den muslimska världen blir rasande..

Postat av: Jinge november 10, 2004 07:51 FM

Jag har ju inte heller sett filmen annat än utdrag i teve och stillbilder. Men det som retat upp muslimer (inte bara extremister) är tydligen bilder av halvnakna kvinnokroppar med verser ur Koranen skrivna på kroppen. Många andra hade också stött sig på detta men det är ju en fråga om yttrandefrihet - vi är ju vana at folk inom mycket vida gränser får säga eller visa vad dom tycker även om det gör oss upprörda eller arga.

Sekulära arabiska och muslimska organisationer i Holland har överträffat varandra i att ta avstånd från mordet i en berättigad rädsla för rasistiska hämndattacker. (Moskeer och skolor har redan attackerats - lyckligtvis utan skador på människor.) Däremot har inte ett enda ord hörts från andliga ledare, imaner och andra vilket ju är vad som mest hade behövts. En del menar att ett mord under Ramadan måste ha godkänts av en religiös ledare - jag vet inte om det är sant eller bara förtal. I holländsk teve har jag emellertid sett och hört muslimer som menar att det är Allah som styr allt som händer och därmed även mordet och mördaren.

Postat av: Bengt O. november 9, 2004 09:17 EM

Är det verkligen retorik det handlar om eller är det tron hos fanatiker på att de ska komma till paradiset fyllt med honung och oskulder om de utför sitt självmordsuppdrag?

Kommunikation kallar jag det inte det de försöker uppnå med dessa dåd.

Koranen sägs egentligen förbjuda självmord har jag hört. Apropå något helt annat.

Annica

Postat av: Annica Tiger november 9, 2004 08:07 EM

Jag tror att man begår ett stort misstag om man får för sig att fundamentaliser inte kan kommunicera eller att de är verbalt handikappade. Bara en sån sak att övertala någon att spränga sig själv i luften för "den goda saken" tycker jag tyder på goda retoriska kunskaper.

Att de spränger grejjer och tar livet av folk är väl för att det får feta rubriker. Om du står på en låda och talar, kan hundra människor höra dig. Om du hamnar i media, kan hundra miljoner höra dig.

Postat av: Henrik Ström november 9, 2004 07:46 EM