« Svarttaxi | Startsidan | Flash mob »

21 augusti 2003

Rättsövergrepp

En man dömd till 80 timmars samhällstjänst (alltså ej fängelse underligt nog) samt skadestånd till den kvinna han misshandlat i flera år har överklagat tingsrättens dom till hovrätten. Detta innebär att kvinnan måste vittna igen. Trots att hon mår psykiskt dåligt och inte orkar, insisterar mannens advokat på att hon ska upp i båset igen och godkänner inte det inspelade vittnesmålet från tingsrätten.

Mannen kan via rättsväsendet få fortsätta sin psykiska misshandel av kvinnan. Helt utan risk för ytterligare påföljd. Hon har dessutom ålagts 7000 kronor i vite då hon inte orkat med pressen att återigen vittna, trots intyg från läkare att hon inte mår bra av detta. Snacka om att bli påkörd två gånger, på samma gång.

När ska offret sluta betraktas som förövare?
När ska offret sluta skuldbeläggas?

Jag har funderat på om jag en dag skulle ställas inför det faktum att jag måste vittna i domstol. Ponera att jag bevittnar en misshandel av en människa på stan och förövaren kanske är en nasse eller en medlem i Hells Angels. Hur skyddas jag som vittne? Mina person- och adressuppgifter skrivs in i sten och det är hur enkelt som helst för dem att hämnas, utanför rättsalen. I efterhand.

Eller – hemska tanke – att jag själv drabbas av en våldtäkt eller misshandel och som offer skulle komma att skuldbeläggas och själv behandlas som förövare. Som kvinna hamnar man ofta i den sitsen. Det ska frågas om hur man var klädd. Hur berusningsgraden var, om det nu fanns en sådan med i bilden. Hur och om man uppträdde sexuellt provokativt. Varför man började slå sig i slang med förövaren. Varför var man ute så sent? Varför hoppade man frivilligt in i svarttaxin. Det verkar vara kutym med sådana frågor. Om man är en kvinna. Den dagen män får likartade frågor eller att rättsväsendet slutar med att skuldbelägga offren skulle jag vilja jag se.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 21, 2003 3:43 EM