« oktober 18, 2003 | Startsidan | oktober 20, 2003 »

19 oktober 2003

Sparbössa

En gammal kärring över 45 duger bara till att användas som sparbössa. Vänd upp och ned på henne och pengarna, ja – det är väl inte svårt att räkna ut vart de ska stoppas in. Om jag inte minns fel var det Hasse Alfredsson som gjorde en tragikomisk sketch om just detta. Den är nog mer applicerbar i dag än vad den var då.

Jag hörde på nyheterna att det är till synes omöjligt för en skådespelerska över 45 att få några roller. Men hallå! Det är väl ingen ålder? 45? Det är tjugo år kvar till pensionen i det läget. Vad ska alla mogna kvinnor ta vägen? Numera.

Det talas om de grå tinningarnas charm när det gäller äldre herrar. Får de lite överflödigt fläsk kallas det pondus. Men kvinnor som åldras verkar tabu? För att hänga med i konkurrensen tvingas mogna kvinnor att lyfta sig både här och där (ve den som har taxöron och skrynklig nuna), färga bort de grå slingorna och leva på morötter resten av livet. Vem talar om pondus när det gäller en kvinna? Vem talar om grå tinningars charm när det gäller en kvinna?

Vart tog den gamla hederliga tanten vägen? Varför syns de inte längre? Nu menar jag inte den gamla schablonen, dam i rutig städrock eller i yllekappa med tillhörande handväska – redo att dänga densamma i någons huvud. TV4 har pippi på att bara låta unga tjejer synas i rutan. Har de avskaffat tanterna? Får de städjobb efter 45 eller varslas de helt sonika?

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:32 FM | Google

50

50 år – ett collage.

Nu är jag avfirad så det räcker :) och mer därtill.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:28 FM | Google