« oktober 28, 2003 | Startsidan | oktober 30, 2003 »

29 oktober 2003

Julskyltning

Är det inte lite, lite tidigt att börja julskylta och sälja julpynt? Jag bara suckade när jag kom in på Coop Forum (gamla B&W) i Kungsängen häromdagen. Risken är stor att man hinner tröttna på julen innan den ens infinner sig.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:52 EM | Google

Källkritik

Kolla aldrig en bra story heter det. Jag tycker nog tvärtom. Det kan vara bra ibland att kanske göra så. Det kan bli så fel annars. Jag läste på en mailinglista om ett exempel på hur fel det kan bli. Det var intressant läsning. Följ gärna länkarna nedan så ni får hela bilden klar för er.

Satir om Ringen fick fansen att rasa. Krönikan skrevs för ett och ett halvt år sedan. Den publicerades i Västerbottens-Kuriren. Någon scannade in den och lade ut den på nätet. Tyvärr blev en bit bortkapad så slutklämmen föll bort och många förstod sig inte på krönikörens satiriska anslag – utan gick i taket. Längst upp i sidhuvudet fanns redaktörens namn, telefon och mailadress högst upp och det blev hon som blev hatobjekt nummer ett. Helt oförtjänt.

Krönikan har cirkulerat runt på massor av mailinglistor, hemsidor och andra forum på nätet. Hon har fått emotta hundratals hatmail. Att ta emot spydiga telefonsamtal hör till hennes vardag numera. Hon har idiotförklarats och ifrågasatts i sin yrkesroll och som person. Hennes egna kollegor (andra journalister) har skrivit föraktfulla mail till henne, utan att ens kolla om det faktiskt var hon som skrivit krönikan. De borde i alla fall enkelt kunnat kontrollera sakernas tillstånd tycker man. Tycker jag.

Snacka om att Internet har en genomslagskraft som kan användas på helt fel sätt. Ta det mesta med en nypa salt. Du kan aldrig veta om det som publiceras på nätet är sant. Skriver någon att Förintelsen är en bluff är det – för en normalbegåvad – enkelt att förstå att hemsidan är ute och cyklar. Men det finns förfinade metoder att sprida lögner och förtal. Du bör alltid köra en källkontroll innan du sprider saker vidare. Ja, jag vet att det är lätt att ryckas med av bara farten. Jag har själv säkerligen missat den biten ett flertal gånger. Men jag försöker tänka på det. Jag vet ju hur det funkar. Hamnar du på en hemsida som hänger ut någon, så svälj inte allt med hull och hår. Kolla gärna storyn med den som hängs ut eller verifiera det hela på annat lämpligt sätt. Denna lilla historia bevisar nödvändigheten av det.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:43 FM | Google