« Knäppt var det här | Startsidan | Espresso »

23 oktober 2003

Föräldraledighet

Ny rapport:
Kvinnor tar hand om barnen - männen gör karriär.

Ny rapport? Det är väl ingen nyhet att det förhåller sig så här? Att kvinnor och män lever på olika planeter när det gäller hem och barn är ingen nyhet. På arbetsmarknaden är kvinnorna de stora förlorarna. De får inte jobben på grund av arbetsgivarens rädsla att de ska bli med barn och därmed ta ut föräldraledighet. Att männen också blir föräldrar i samma veva tycks vara mindre viktigt. Jag har aldrig hört talas om att en man får frågan om han tänker skaffa barn under anställningsintervjun. Å andra sidan tar inte männen ut mer än cirka 15 procent av föräldraledigheten. Tog männen ut mer av dessa dagar kanske det skulle bli lite mer jämlikt när det gäller den frågan. Och, framförallt, skulle männen få mer kvantitativ och kvalitativ tid med barnen och det skulle stärka banden dem emellan. Det skulle, vid en skilsmässa, underlätta för mannen att bibehålla kontakten och öka chanserna till en fungerande delad vårdnad och/eller ett växelvis boende.

Av de som jobbar deltid är det nio av tio som är kvinnor. Hälften av männen jobbar övertid varje vecka, en av fem varje eller varannan dag. En ekvation som inte går ihop. Kvinnorna tar ansvaret för hem och barn. Ett obetalt arbete. Som tack för hjälpen får de med automatik sämre pension, mindre lön, förlorar karriärmöjligheter och chansen att utvecklas på jobbet minskar. I värsta fall blir kvinnan utkastad med badvattnet när barnen vuxit upp, efter att ha varit hemmafru och skött hela markservicen. En del män tenderar av någon anledning vilja byta ut den äldre versionen mot en yngre, uppdaterad dito när gubbklådan slår till.

Jag tycker att det ska lagstiftas om att männen måste ta ut mer föräldraledighet. Inte mig emot att de helt enkelt lägger på sex månader och dedikerar dem till männen. Tar de inte ut de dagarna förfaller de helt sonika. Det kanske finns bättre alternativ till lösning, men något måste till kanske för att männen ska börja ta sitt ansvar.

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 23, 2003 8:51 FM