« Espresso | Startsidan | TOTEM TANTRA »

23 oktober 2003

Härskartekniker

Göran Persson är en mullig mansgris. Han är bufflig och verkar stundtals sakna social kompetens. Sänd honom på en SAS-kurs, en charmkurs eller vad som helst bara han blir lite ödmjukare. Att lyfta på glasögonskalmen och luta huvudet lite snett och le som en landsfader (som någon pr-byrå antagligen lärt honom) räcker inte ända fram. Drängen från Vingåker lyser ändå igenom. :)

Jag tvivlar starkt på att han skulle vända Blair ryggen till om Blair svarade på en replik. Jag tror inte heller på att han skulle fråga Berlusconi om han hade problem med vikten om och när de träffas i maktens korridorer. Nej, när han är med de STORA grabbarna ler han alltid så lycksaligt. Jag tycker att han har blivit en riktig smilfink i EU-sammanhang. Han står inte ens upp för saker som riksdagen beslutat att Sverige ska trycka på nere i Bryssel, av rädsla för att stöta sig med de nya lekkamraterna i EU. Han siktar kanske på ett toppjobb inom EU efter att ha lämnat svensk politik? Karriärens korridorer. För en del är de tröstlöst långa och för andra porten till himmelriket.

Beatrice Ask klagade inför talmannen Birgitta Dahl redan för några år sedan om Göran Perssons härskartekniker gentemot kvinnor. Inget har tydligen hänt på den fronten. Nu är det Centerpartiets ordförande som råkat ut för hans lite gammeldags attityder, eller vad man nu ska skylla hans handlande på. Han låtsades inte komma ihåg hennes namn utan sa:
– Hon, vad hon nu heter.

Det kan inte vara så att han inte kommer ihåg vad Maud Olofsson heter utan jag tror mer på att det handlar om ett förminskande. En annan gång frågade han henne i en korridor helt apropå som inledningsreplik om hon har problem med vikten. En fråga en man av hans kaliber (rondör) kanske inte ska ställa till någon alls överhuvudtaget.

När miljöpartiets kvinnliga språkrör Maria Wetterstrand svarade på en av Göran Perssons repliker i plenisalen vände han helt sonika ryggen till. Det är varken artigt eller enligt god sed. Snacka om att prata med en ladugårdsvägg. Till och med Alf Svensson reagerade på detta, måhända kanske nu i efterskott när pressdrevet gick :), men ändå.

S-kvinnorna har en handbok på webben som de kallar Makthandboken. De kanske ska be Göran Persson läsa in sig på ämnet? Det finns några metoder som män ofta använder sig av - medvetet eller omedvetet - för att säkra makten över kvinnorna och den kvinnliga kulturen, enligt S-kvinnorna.

1. Osynliggörande
2. Förlöjligande
3. Undanhållande av information
4. Dubbelbestraffning
5. Påförande av skuld och skam

Att förminska kvinnor (vilket är samma som punkt 1 ovan) är ett vapen i männens försök att utöva patriarkatets makt, rena rama härskarteknikerna. Så kan man kanske uttrycka sig om man är feministisk korrekt?

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 23, 2003 9:45 EM