« Husdjursmässan | Startsidan | Äntligen... »

28 december 2003

Date med kungen?

Jag läste en artikel om Jan Malmsjö och smålog lite åt delar i texten. Det är första gången jag noterat att kungen fått kritik offentligt.

Media tassar annars runt denna familj med pälstofflorna på. Om folk bara visste vad som skvallras om när det gäller dem. Men det kommer aldrig längre än ut på olika initierade listor. Hade det gällt en B-skådis och hans familj hade det däremot varit fullt ös. Det är lite skillnad på folk och fä. Ers majestät eller ers kungliga höghet. Ingen, jag säger INGEN, skulle få mig att titulera kungen på ett sådant pompöst sätt. Jag skulle aldrig heller titulera någon drottningen eller kronprinsessan. Vad är det för underliga yrken med egna titlar? Nu lär jag aldrig hamna i den sitsen. Men jag vrider mig av obehag när jag ser intervjuer när gamla rävar till journalister (som annars har tungor skarpa som knivar) sitter och jamsar med.
– Vad säger Ers majestät om detta....osv.

Norstedts svenska synonymordbok
majestät krönt huvud,
jfr konung; helighet, storhet, höghet, upphöjdhet, värdighet, vördnadsvärdhet, bjudande el. imponerande myndighet, makt, okränkbarhet, helgd; storslagenhet, mäktighet, sublimitet, (relig.) härlighet

Jan Malmsjö berättade i artikeln om hur han blev förnedrad av kungen på en offentlig tillställning. Jag gillade hans slutkläm. Jo, det är ju så. Vi betalar för kalaset eller cirkusen som jag brukar säga. Jag förstår Jan Malmsjös upprördhet. När någon ska uppträda på en offentlig tillställning enligt dagordningen, så lyssnar man artigt oavsett om man gillar det eller inte. Även ouppfostrade och de som sakhar hyfs likt lilla jag skulle göra det.

Jag kommer då osökt att tänka på en diskussion vi hade i går på jobbet, när vi hade lite dötid för en gångs skull. Jag hävdar med bestämdhet att det inte alls måste vara så att killen ska bjuda på middag vid en date. Vad nu en date är. Det är ett vitt begrepp. Jag köper inte tugget att det ingår i "uppvaktningsspelet" – parningsspelet tycker jag är ett bättre namn ;-). Den som har mest pengar att spendera betalar eller så splittar man notan. Jag skulle i alla fall inte känna mig komfortabel om mannen stod för fiolerna. Då kommer osökt frågan vad ska jag stå för då? Ja, nuförtiden (i min ålder) så är frågan ganska ovidkommande :). Nej, jag är nog både ouppfostrad och saknar hyfs. Ett hopplöst fall sa doktorn och grät.

// Annica Tiger

Annica Tiger december 28, 2003 4:29 FM