« Förväntan | Startsidan | STIM »

13 januari 2004

Offentlighetsprincip

Rättegången mot den man som med all sannolikhet har mördat Anna Lindh drar igång i morgon. Den ska tydligen direktsändas i både TV och radio. Varför? Den som är intresserad kan väl skicka efter rättegångsprotokollen sedan? Normalbevakning från press, radio och TV likt vid andra rättegångar torde väl täcka Svenssons behov av information? Vad finns det för allmänintresse i att direktsända detta spektakel? Vi har väl inte sådana traditioner här i Sverige? Jag tycker att oavsett om varför man ska stå till svars i rätten så ska den personliga integriteten så långt som möjligt skyddas. Jag förstår om han inte vill vittna offentligt. Skampålen avskaffades väl för väldigt, väldigt länge sedan? Länge Leve den Svenska Offentlighetsprincipen. Men måste den alltid dras in absurdum?

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 13, 2004 07:51 EM

Kommentarer

Då får ni fortsätta träta. :) Jag har skrivit en anteckning om att jag INTE tycker om att man sprider sådana uppgifter via nätet. Jag har inte en susning om varför de påstår att jag skulle ha info här om vem det är.

Annica

Skrivet av: Annica datum: januari 15, 2004 06:00 FM

hej,
hittade en kommentar på passagen.se om att du visste vem den nedslagna tv-stjärnan är från nyheterna idag, men jag hittar inte infon på din hemsida. vi träter nämligen på jobbet om vem det kan vara.
tack och hej
marie

Skrivet av: marie datum: januari 14, 2004 11:42 EM

Man kan ju läsa om precis allt så jag vet inte varför man måste se det också egentligen. Alla vet hur han ser ut och vad han heter redan. OCH vad han antagligen har gjort, så det där med personlig integritet är väl lite sent påtänkt.

Skrivet av: Monica datum: januari 14, 2004 12:29 EM

Han känner sig hämmad och vill inte att något direktsänds. Bra om detta stoppas, för vad ska då tv och radio ta sig till som vill direktsända och som bokat sändningstid? En annan fråga är om det verkligen föreligger ett intresse eller om det skapas genom media. Jag är så trött på alla förklaringar om hur rättsalen ser ut, vad gemene man i farfaderns hemby tycker och tänker o.s.v. Är det väsentligt i sammanhanget? Nej, jag tycker att man skapar nyheter mer än att rapportera faktiska händelser.

Skrivet av: Jontas datum: januari 13, 2004 09:56 EM