« Googla | Startsidan | Ny månad »

29 februari 2004

Celibat

De flesta katolska präster, biskopar och ordensfolk (det finns inga kvinnliga katolska präster) i katolska världskyrkan lever i celibat. Skälet för celibatet är att helhjärtat kunna ägna sig åt uppgiften att tjäna Jesus Kristus. Det verkar dock vara lite si och så med efterföljandet av sitt löfte om att leva i celibat.

I Aftonbladet går det att läsa:
<citat>
Över 4.000 av den katolska kyrkans präster i USA har åtalats för sexuella övergrepp på nära 11.000 barn sedan 1950. Det visar två studier som har beställts av USA:s biskopar. Åttio procent av dem som hävdar att de har utnyttjats var män. Mer än hälften var mellan 11 och 14 år när de utnyttjades, berättar en källa som har läst rapporterna för nyhetsbyrån AP. 4.392 av de 109.694 präster som tjänstgjort för den katolska kyrkan i USA sedan 1950 har anklagats för sexuella övergrepp.
</citat>

Intressant skulle det vara att få höra en kommentar från de extrema mansgrupperingarna som hävdar att de flesta anmälningar om sexuella övergrepp/kvinnomisshandel är falska anmälningar med noll substans, genomförda av umgängessaboterande ex – i syfte att just sabotera umgänget. Jag förstår inte och har aldrig förstått deras fanatiska förnekande att övergrepp på barn och kvinnomisshandel ens existerar.

Hur kommer de att ställa sig till denna problematik? Är det 8.800 pojkar/män (80% av 11.000) som falskeligen anklagar dessa katolska präster för övergrepp, bara för att djävlas eller av andra dunkla syften? Eller är det, som jag i alla fall tror, sant det som dessa två studier visar. Jag tror till och med att det, likt problematiken övergrepp på barn och kvinnomisshandel, så finns det antagligen ett stor mörkertal även här.

Många avstår nog från att göra anmälningar eller på annat sätt göra sig hörda. De kanske bara vill glömma och gå vidare? Men går det? Den som någon begår ett övergrepp på blir skadat, har den som utsatts tur (fel ordval) begränsas skadan till ett stor sår i själen. Ett sår som aldrig kommer att läka helt eller blir ett ärr. Vi alla vet ju hur det funkar med ärr. De gör sig påminda lite då och då, även om de är "läkta".

Intressant frågeställning. Minsann. Fast män som förgriper sig på pojkar kanske inte är lika intressant för dem?

// Annica Tiger

Annica Tiger februari 29, 2004 1:15 EM