« HTH | Startsidan | Goliat mot David »

9 februari 2004

Kungen prisar diktatur

– Brunei är ett mycket öppet land. Sultanen har en kolossal närhet till folket. Jag upplever det på sätt som ett mer öppet land än något annat man kan tänka sig, säger kung Carl XVI Gustaf om sultanen Hassanal Bolikiah. Kanske han drömmer om att ha det likadant har i Svedala? Vem vet? Kommendera in 40.000 medborgare för att hylla honom på hans födelsedag. Det kanske kan ge vem som helst hybris?

Sultanen styr enväldigt sitt rike. Det finns bara ett officiellt parti, Parti Perpaduan Kebangsaan Brunei, PPKB. Den reella makten finns hos sultanfamiljen. Sultanen kontrollerar media. Det kan straffa sig att skriva eller sända något som inte faller honom i smaken. Många andra länder samt även vår regering/riksdag hävdar att lider det brist på mänskliga rättigheter i Brunei och att det inte är ett demokratiskt land.

Underligt att kungen då öppet luftar så diametralt motsatta åsikter. Borde inte vår statschef synka sina uttalanden med vår riksdag? Det är ju vi som betalar hans "lön". Jag tycker för övrigt att han inte ens borde ha åkt dit på statsbesök. Som en markering i linje med vad våra folkvalda anser. Men då skulle han ju ha missat allt kul. Ni vet, djungelsafari och allt annat som sultanen arrangerade för dem :))).

// Annica Tiger

Annica Tiger februari 9, 2004 06:48 EM

Kommentarer

Förhastat svar till påstridig journalist.
Och Freivalds är imponerad av Vietnam.
Regeringen verkar gilla Castro...

Skrivet av: peter datum: februari 13, 2004 10:11 EM

jag reagerade också på hans uttalande..
hm..
är det så smart det han gör?

Skrivet av: nina datum: februari 10, 2004 05:18 FM