« Trolleri | Startsidan | Djurplågeri »

19 februari 2004

Svarta hål

En del människor bär på svarta hål i själen, hål som slukar all livsglädje. Det hålet går att läka och tillsluta, även om det kan synas vara svårt.

Men svarta hål i rymden är en annan sak. Det är så abstrakta saker att det är svårt för en lekman att ta till sig och förstå.

Jag har sett på TV nu i dag rörliga bilder hur ett svart hål slukade en stjärna. Detta skedde på miljoners miljoners ljusår bort och inget som hotar oss på Vintergatan. Man såg "hålet" och man såg stjärnan som löstes upp när det kom för nära och hur materian sögs in i hålet. Helt enkelt fascinerande. Jag har sett det gång på gång nu och jag bara sitter som fastfrusen framför bilderna.

Men vi har faktiskt ett eller flera svarta hål även i vår galax. Men det är ingen risk att jorden hamnar där hux flux. Hoppas jag :).

Vad finns bakom de svarta hålen? Nya världar? Jag är intresserad av astronomi, men har inte velat utveckla det intresset för jag tror att jag skulle bli totalt uppslukad av denna oändlighet, rent av knäpp. Skrämmande, men intressant.

// Annica Tiger

Annica Tiger februari 19, 2004 7:37 EM