« mars 4, 2004 | Startsidan | mars 6, 2004 »

5 mars 2004

Lätta, snabba lån

Hur lätt är det inte att sätta sig i skuldfällan när låneinstitut och banker nästan "tvingar" sig på via brev med erbjudande om snabblån. Vill jag ha ett lån kontaktar jag banken. Punkt slut.

Ja, även postorderföretagen lockar med snabba lån då och då. Inte undra på att så många har skulder till just dem.

Nu sist fick B. ett erbjudande om att låna upp till 200.000 utan säkerhet via Citibank. För skojs skull räknade jag ut vad det skulle kosta om man tog erbjudandet och sedan slängde jag skiten i stora arkivet, det vill säga soporna.

Tolv månader gånger tolv år skulle ge, med en månadskostnad på 2536, totalt 365.184 i återbetalning. Snacka om hög effektiv ränta. De räntesatser de nämner stämmer inte för fem öre (såvida man inte betalar tillbaks allt inom en månad), om man räknar efter lite grann.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:13 EM | Google

Tandvårdsreformen

Vem minns tandvårdsreformen som kom 1999? Inte jag i alla fall. Jag går hos samma tandläkare, år efter år. Visst tycker jag att det blir dyrare och dyrare för varje gång. Men det gäller ju allt, så har jag resonerat och pröjsat och sett glad ut.

Jag har inte sett någon prisinformation hos min tandläkare och jag har inte heller efterfrågat det, då jag inte vetat om att det kan skifta oerhört mellan privata tandläkare. Folktandvården kan man ju bara drömma om att få tid hos.

Konsumentsverkets hemsida kan man läsa att priserna har under dessa fyra år ökat med över 30 procent.

Det gäller att se upp. Det kan vara en enorm skillnad. En tandläkare krävde 12.000 kronor och en annan bara 550 kronor för att behandla samma tand. Yisses Amalia! Vet alla om detta? Eller är det bara jag som är ouppdaterad över sakernas tillstånd. Som vanligt :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:32 EM | Google

Spamporten

Ytterligare ett nytt ord, spamport. Men jag förstår inte upprördheten som jag kan se florera på mailinglistor och diskussionsforum, att Telia stänger port 25 för utgående e-post. De hoppas på så sätt kunna hejda spamfloden en aning.

Att porten stängs berör de Teliakunder som har en egen server eller som anlitar en annan e-postleverantör än Telia. Det finns flera ISPar som redan har stängt port 25. Allt som kan hindra spameländet är i mina ögon positivt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:59 FM | Google

Rena kläder och skor

I går släpptes en rapport (Play Fair at the Olympics) som pekar ut de dåliga arbetsförhållandena hos stora sportmärken som Adidas, Lotto, Puma, Fila och Reebok. Bakom rapporten står den globala fackföreningsrörelsen Oxfam och Clean Clothes Campaign.

Kampanjen vill få oss att tänka efter lite innan vi köper. Det borde kanske idrottarna också göra som låter sig sponsras av dessa utpekade företag. Svenska friidrottsförbundet sponsras av Reebok.

Jag vill inte köpa kläder eller skor om de har tillverkats av barnarbetare eller av kvinnor som är uruselt avlönade och arbetar under orimliga arbetsvillkor. Jag betalar gärna mer om jag kan få garantier på att ingen har utnyttjats i något led av tillverkningen.

Dessutom har både tillverkare och försäljare inom sporklädesindustrin så stora marginaler på sina varor att det är en skam att de försöker minimera tillverkningskostnaderna på detta sätt. Sänk marginalerna, höj lönerna och förbättra arbetsvillkoren.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:46 FM | Google