« mars 12, 2004 | Startsidan | mars 14, 2004 »

13 mars 2004

KIA

Inför valet i Spanien är det avgörande vilka som stod bakom bombdåden i Madrid. För den sittande regeringen är det är en fördel (ursäkta ordvalet) om det skulle vara ETA som var de skyldiga. Folk skulle antagligen då sympatirösta på sittande regeringen.

Men ETA brukar alltid förvarna innan de agerar. ETA brukar inte rikta sina terrordåd mot vanliga människor. Det hände en gång att civila blev skadade i ett dåd som skedde på ett varuhus, men då gick ETA ut i efterhand och bad om ursäkt för detta. Ja, hur en ursäkt nu skulle kunna urskulda deras agerande. ETA brukar alltid ta på sig ansvaret för sina dåd. Inget av detta har skett efter de hemska dåden i Madrid.

Men skulle det visa sig, innan valet på söndag, att det är islamistiska al-Qaida som ligger bakom så blir situationen antagligen helt annorlunda. Det spanska folket var emot Spaniens engagemang i Irak-kriget och detta skulle bli en rekyl mot den sittande regeringen. Inte undra på att ETA-spåret är som hetast just nu för de ledande i Spanien.

Men 11-09-01, som man skriver i USA, motsvarar i alfabetet "KIA", vilket är en CIA-förkortning för "killed in action". Detta kunde jag läsa på en mailinglista. En spekulation god nog som vilken annan som helst. Datumet 11 mars motsvarar den 11 september, ja – alla vet nog vad jag syftar på då? Jag tror och fasar för att detta bara är starten till en våg av terror som kommer att drabba oss blint i framtiden. Jag tror inte ens att vi i Sverige ska känna oss trygga längre.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:10 EM | Google

Cochlea-implantat

Tänk att inte kunna höra?
Tänk att inte kunna tala?
Tänk att inte kunna se?

Jag vet inte vilket som skulle vara svårast för mig, men det blir ju bara hypotetiska funderingar – utan verklighetsförankring för min del. Men ibland måste man försöka sätta sig in i andras situation för att förstå. Jag har kommit fram till att för mig är synen viktigast.

Men för ett barn är nog hörseln minst lika viktig som synen. Det är med hörseln talets förmåga kommer. Barnen är vår framtid och bör därmed ges all den hjälp och det stöd barnet behöver inför uppväxten. Kan man via operation underlätta för barnet så ska den operationen utföras. Finns det någon annan option?

Jag blir så ledsen i ögat när jag läser om Jämtlands läns landsting (enda landstinget som nekar barnen detta) vägran att operera in ett andra cochlea-implantat på två barn. Det räcker med ett säger öronläkarna i Östersund och det applåderar väl politikerna för då slipper de punga ut med pengar. Dessutom tror jag att det nu helt enkelt blivit en principsak av denna fråga.

Citat ur Östersundsposten:
– Det här är nytt. Vi vet inte hur mycket barnen egentligen blir hjälpta av en andra operation, säger Ola Lindqvist, överläkare och öronspecialist vid Östersunds sjukhus.

Han kan förslagsvis ringa experterna på Huddinge universitetssjukhus som har en diametralt motsatt uppfattning i denna fråga. De förordar cochlea-implantat på bägge öronen.

Barnen kommer att kunna uppfatta varifrån ett ljud kommer. Barnen kommer att klara bullriga miljöer bättre. Deras inlärning av språket underlättas. Förutsättningarna för att det ska funka på dagis och skolan ökar dramatiskt. Barnens livskvalité förbättras dramatiskt.

Är inte detta värt pengarna för dessa två barn? Jag kan förstå om det hade gällt tusentals barn i varje landsting, men nu är det bara ett fåtal barn det gäller. Just nu två stycken i Jämtland.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:54 FM | Google

Borta med vinden

Jag tycker inte om när folk jag bryr mig om bara
försvinner ut i tomma intet på nätet,
så där bara över en natt – utan förvarning.
Jag blir orolig och undrar över vad som hänt.
Något allvarligt? Något jag kan hjälpa till med?
Frågan står öppen. Min mailadress vet du!

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:19 FM | Google