« mars 30, 2004 | Startsidan | april 1, 2004 »

31 mars 2004

Hundnostalgi

Vi har en fin kökssoffa i köket, en sådan där gammaldags som det går att lyfta locket på och under finns en bra förvaringsplats. Där har tidningar som jag velat spara hamnat sedan vi flyttade hit 1989. För några veckor sedan såg jag att tyngden av alla tidningar gjort så soffbottnen gett vika. Det fixar jag, sa B. På den vägen är det.

Nå, bra kvinna reder sig själv – så en stor del av dagen har tillbringats att sortera tidningar, samt spika ihop soffan. Det var rena rama nostalgitrippen. Ja, inte att spika ihop soffan – utan att sortera tidningarna. Nu är jag klar, med håret täckt av damm och boss :).

Jag måste ha varit komplett hundidiot tidigare. En del tycker väl att jag är det samma i dag, fast utan förstavelsen hund :). Jag har sparat alla nummer av Hundsport från 1991. Hundsport (ingår i avgiften till Svenska Kennelklubben "kan ingen ge SKK en ny hemsida?") och Doggy Rapport dimper ned i brevlådan fortfarande. Men tidigare har jag prenumererat på mångahanda hundtidningar, många av dem har gått ur tiden för länge sedan.

Vi hundägare
Hunduppfödaren
Hunden i Norden
Hundextra
Hundliv
Hundmagasinet
Jakthunden
Våra hundar
SHF-bulletinen
Newfoundlandshunden

Jag hittade även en gammal Expressen från 1999, som jag sparat för en artikels skull. Jag läste om artikeln och återigen kom tårarna, fast jag redan gråtit floder för denna hunds skull. Är man inte fånig?

Så här skrev jag om det i min Reload, jag tar med två dagar eftersom de anknyter till varandra.

18/8-99
Jordbävning!
Hemskt! Tragiskt!
Men det som berörde mig igår var några bilder i Expressen. Ett par hade lämnat sin NewFoundlandshund i bilen under shoppingturen i London. De tänkte bara vara borta en liten stund. Det räckte. Hunden kokade i värmen, fick värmeslag och dog. Vilken död? Den sjuåriga tiken Lucy försökte febrilt ta sig ut, skällde, kastade sig mot rutorna och bet i sätena. Men försent...när hjälpen kom via polisen låg hon död i framsätet. Jag tänkte på detta hela kvällen, varje gång jag kikade på någon av mina små bruna *nallar* blev jag gråtfärdig. Skärmar man av sig? Orkar man bara bry sig om det man har kärt självt? Jag talade om selektivt minne igår men det kanske är mer advekat att tala om selektiv *beröring* av fasor och hemskheter.

17/8-99
Nalle hör sämre och sämre. Vi är ett matchande par :). Man ska aldrig närma sig en hund bakifrån om denne inte hör/ser/känner att man är i faggorna, det har jag lärt mig nu :( - för jag skrämde Nalle rejält igår, helt oavsiktligt. Jag antar att Nalle tycker det är mycket obehagligt om han inte har full koll på tillvaron längre, vem tycker inte det förresten :). Han blev som sagt skrämd när jag dök upp bakifrån (jag trodde faktiskt att han hörde mig för jag talade med honom samtidigt som jag närmade mig) och klappade honom på ryggen utan att han noterat min ankomst via hörseln eller annat av sina sinnen. Vilket får mig att tro att även luktsinnet dämpas med åldern? Nå - vi kan ta varandra i hand. Jag tycker själv att jag hör sämre ju äldre jag blir, mer då att brus och sorl dämpar hörseln - på puben eller på restaurang har jag svårt att orka/höra/hänga med i samtalet om det är för mycket ljud runt omkring. Det är iofs skönt att sitta i sin egen lilla värld och filosofera :), men kanske inte så artigt? Minnet ska vi inte tala om. Hela jag borde täckas med gula stickers - nya modet kanske? Inte snickers-brallor utan stickers-brallor! Jag kan tänka att - ja, det _måste_ jag kolla och efter 2 minuter har jag redan glömt bort det viktiga jag _måste_ kolla :-) om jag ens kommer ihåg att det var något jag _måste_ kolla. Det går inte längre att skylla på selektivt minne *ler* utan det är nog mer galopperande alzheimers.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:49 EM | Google

Feministsvin

Med tanke på kommentaren i går. Feministsvin. Det finns inte i min ordbok. Däremot finns ordet manschauvinist, män som tror att de är överlägsna kvinnorna.

Norstedts stora svenska ordbok
manschauvinism [-s?åv-] subst. ~en
• föraktfull manlig inställning till kvinnor särsk. betr. deras kapacitet på andra områden än traditionellt kvinnliga

Jag hittade även uttrycket mullig mansgris i ordboken, lustigt nog.

Norstedts stora svenska ordbok
mansgris subst. ~en ~ar
• självgod man som föraktar och förtrycker kvinnor <vard.> mullig ~

Det finns alltså inget som heter feministsvin. Vad bra då. Då behöver jag och andra inte ta illa upp då?

Men tillbaks till ordet feminism. Vad är det med det ordet som gör det så negativt laddat för en del?

Norstedts stora svenska ordbok
feminism subst. ~en
• (åsikts)riktning som strävar efter att förbättra kvinnans ställning i samhället och åtminstone uppnå jämställdhet med mannen

Att förbättra kvinnans ställning för att bli jämställda med män, det är väl bara bra? Jag ser bara positiva fördelar med feminism. Det är en WIN-WIN situation, där bägge parter vinner på att så sker. Ska jag vara riktigt, riktigt ärlig tror jag att männen har mer att vinna på att kvinnor och män blir jämställda. Synd bara att en del inte förstår det.

Norstedts stora svenska ordbok
jämställ|d adj. -t
• som har samma rättigheter och skyldigheter som annan person; särsk. om kvinna i förh. till man <jfr jämlik>: 1920 blev den svenska kvinnan juridiskt ~ med mannen

Norstedts stora svenska ordbok
jämlik adj. ~t
• som anses ha lika stort värde som varje annan person

Att alla ska ha lika stort värde är väl inget någon kan säga emot? Utom då manschauvinister och mulliga mansgrisar då :). Det gäller alla, inte bara kvinnor och män. Här kan vi ta in begrepp som diskriminering av invandrare, etniska minoriteter, funktionshindrade och förföljelse av människor på grund av dess religion eller sexuella läggning och så vidare....

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:36 EM | Google

Fildelarjaktsäsong

PRESSMEDDELANDE från IFPI

Varning till fildelare: det är olagligt att sprida kopierad musik

Idag tillkännager skivindustrin i Danmark, Tyskland, Italien och Kanada att man nu vidtar rättsliga åtgärder mot illegala fildelare, det vill säga personer som tillgängliggör musikfiler för andra att kopiera via Internet utan tillstånd. Svenska skivindustrin väljer att i nuläget informera illegala fildelare att det är olagligt att sprida kopierad musik via Internet utan tillstånd.

Stockholm 30 mars 2004

Skivbranschen i Sverige väljer att via Instant Messaging, eller så kallade pop-up:s, informera illegala fildelar att det är olagligt att sprida kopierad musik via Internet utan tillstånd. Meddelandet dyker upp på bildskärmen när man tillgängliggör musikfiler på den egna datorn, så att andra personer via Internet kan kopiera dem. Dessa pop-up:s är en naturlig fortsättning på den informationskampanj som vi under lång tid bedrivit med hjälp av bland annat universitet, högskolor och företag. Vi hoppas att genom detta få illegala fildelare att förstå att det är olagligt att sprida kopierad musik över Internet. Den som sprider kopierad musik via Internet exponerar sig öppet och tar stora risker, inte bara rättsliga. Samtidigt som det lanseras lagliga musiktjänster på Internet är den illegala fildelningen ett fortsatt stort problem för musikbranschen. Om problemet inte upphör kommer vi bli tvungna, att även i Sverige, vidta rättsliga åtgärder, säger Lars Gustafsson, VD på IFPI Svenska gruppen.
----------

Jag minns när kassetbanden och kassetbandspelarna kom. Det blev ett himla rabalder. Skivbranschen blev förtvivlad och undrade hur detta nya påfund skulle hanteras och hur de skulle agera, kanske till och med för att kunna stoppa kopieringen.

Att så lätt kunna spela in och kopiera musik, både från radio och andras kassetter, var inte bra, ansåg de. Nu, med facit i hand, vet vi att musikbranschen inte gick i stå och folk slutade inte att köpa musik.

Jag laddar själv inte ned musik från nätet, dels av naturliga skäl då det är ganska svårt och tidsödande att syssla med sånt via modem, samt av andra skäl. Jag vill ha orginalet. Jag köper den CD som jag nu eventuellt vill ha. Men jag kan nog räknas bort direkt, eftersom jag sällan lyssnar på musik.

Men det ska bli intressant att följa denna utveckling. I USA har de börjat stämma folk för att de laddat ned musik. Det är lite övermaga tycker jag att kräva 12-åringar på ersättning eller stämma dem - i förlängningen blir det ju deras föräldrar som drabbas. Vilken 12-åring har en egen inkomst?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:26 FM | Google