« Echelon och annat otyg | Startsidan | Citatjakt »

26 mars 2004

Det förlovade landet

USA står för många som garant för frihet. Sverige jämförs som någon slags förmyndarstat av många. Jag tänker inte lägga några synpunkter på just den saken, just nu.

Men jag skulle nog vilja kalla USA för en förmyndarstat. I New Jersey är straffet för att hoppa från en hög byggnad döden. Nå, har man genomfört ett hopp från 77:e våningen är just den lagen säkerligen inget problem eller något att fundera och våndas över.

Somnar du på tunnelbanan i New York och därmed kanske råkar uppta två säten riskerar du 500 kronor i böter. Det kan bli dyrt att gå ut och festa och åka tricken hem lite halvlullig och småtrött med andra ord.

I Kalifornien är det på väg lagar för totalt rökförbud på stränder. Står du utanför en butik i New York och tar dig ett bloss kan du haffas för dagdriveri.

Det är ett brott att mata duvor. Yisses! Du får inte heller sitta på en mjölkpall. Det erfor en farbror som fick betala 800 kronor i böter för "oauktoriserat användande av mjölkpall" – han råkade sitta på den.

Exemplen ovan är saxade ur dagens Aftonbladet, där rubriken var "Förbudslandet USA". Fler exempel på konstiga lagar i USA kan du se nedan. Jag skrev om detta för några år sedan.

// Annica Tiger

30/5-01 skrev jag i min Reload:
Onödigt vetande?
Många delstater i USA, samt även en del småstäder, har egna lagar och förordningar, en del gamla och måhända knäppa, men de är inte avskaffade - alltså gäller de fortfarande, om man ska tolka det strikt. I Arkansas är det tillåtet för en man att slå sin fru, dock högst en gång i månaden. I Los Angeles har en man rätt att slå sin fru med en läderrem, såvida den inte är bredare än två tum. I Michigan finns en lag som säger att en kvinna inte får klippa sig utan mannens tillstånd, då det är han som äger hennes hår. I Michigan finns även en lag som säger att en man har rätt att trakassera sin fru om hon försöker lämna honom. I Florida riskerar kvinnor att hamna i fängelse, om de hoppar fallskärm på en söndag. I Carrizozo (ligger i New Mexico) får ej orakade kvinnor visa sig offentligt. Undra sa flundra, om ovanstående lagar efterlevs. I Arkansas torde en kvinnomisshandlare hävda att han har rätt att banka på frugan en gång i månaden. I Los Angeles torde en man kunna slå sin fru, halvt ihjäl, såvida remmen inte är för bred? Jag *skakar på huvudet*, men inget förvånar mig egenligen - längre. I Miami är det förbjudet för män att visa sig offentligt i en klänning utan axelband. I Kalifornien får inte djur para sig närmare än c.a 450 från en restaurang, skola eller kyrka. I Los Angeles får du inte bada två bebisar samtidigt i samma badkar. I Iowa är det förbjudet att kyssas mer än fem minuter, i stöten.

Annica Tiger mars 26, 2004 6:46 EM