« Tysta minuter | Startsidan | Friendfinder »

15 mars 2004

Spionprogram

Jag tvekade inför att skriva denna anteckning. Men jag tänkte att de sjuka idioter som kan tänkas använda dessa program vet nog redan om dem. Kan jag däremot upplysa dem som inte har en susning om att de finns är det värt en hel del.

Det finns många kvinnor som lever i förhållanden där mannen vill ha kontroll över kvinnan. Det är ett sjukligt beteende, men ack så vanligt. Tyvärr!

Ofta finns det bara en dator i familjen, men jag skulle rekommendera de som skulle kunna tänkas bli föremål för sådant här otillbörligt spionage att skaffa en egen dator och skydda den med ett bios-lösenord (fast det är ju inte hundra det heller), förutom Windowslösenordet. Välj inte hundens namn eller barnens namn bara :).

Det finns även oseriösa företag (ja – jag tycker de är det om de använder dessa program) som spionerar på sina anställda via dessa program.

Jag blev lite besviken när jag fick reda på att Robinson-Deniz har sina fingrar i denna syltburk. Bakom Spector (http://www.spector.se/) står Eurodex och bakom Eurodex finns tydligen Robinson-Deniz, allt enligt en mailinglista som jag vet alltid har pålitliga källor.

Ett hypotetiskt exempel:
Nisse är på jobbet och hans fru Anna är hemma. Hon får epost från Elsa klockan 13:00. Inom några sekunder, kommer Nisse att få en KOPIA av den eposten skickad direkt till sin egen epostadress. Några minuter senare skickar Anna tillbaka svaret till Elsa. Inom några sekunder får Nisse en KOPIA av det Anna skickade till Elsa.

Reklam från deras hemsida:
Installera Spector på din PC och den registrerar ALLT din partner, dina barn och dina anställda gör på Internet. Spector tar AUTOMATISKT hundratals med skärmdumpar varje timma, precis som en övervakningskamera. Med Spector har du möjligheten att se VARJE konversation, VARJE meddelande, VARJE epost, VARJE besökt hemsida och VARJE tangentbordstryckning.

Inte nog med detta, detta kan även ses och övervakas via en annan dator. Även Hotmail, Yahoo och andra anonyma epostkonton kan övervakas via skärmdumpar. Låter det inte sjukt? Det är sjukt. Sådana här program borde inte få saluföras.

Jag har ingen aning om hur det ser ut i Program-mappen när programmen är installerade. Det är väl bara att leta igenom alla okända mappnamn och se om man kan få en ledtråd. De flesta program känns ju ofta igen, eftersom man använder dem. Det vore ju inte så smart av dem om det tydligt syns i "Program"-mappen och som en mapp "Spector" :) eller under "Lägg till och ta bort program". Men man kan ju aldrig veta.

Ser du inget mysko där så klicka på "Den här datorn" och leta efter "Mappalternativ" under menyn "Verktyg" och välj fliken "Filtyper" (gäller Windows XP – men "Utforskaren" i exempelvis Win 98 har ungefär samma alternativ om jag inte minns fel). Du ser massa filtyper och verkar någon skum markera den och kolla vilket program den filtypen hör till/öppnas via. Detta borde definitivt funka om du sitter på ett nätverk på jobbet och vill veta om företaget spionerar på dig.

Är du en lite mer avancerad användare kan du köra "Start", "Kör" och skriv in regedit och sedan "OK". Inne i regedit ska du välja "Redigera" och sedan "Sök" – förslagsvis då på Spector eller vilket program du nu vill kolla om det lämnat spår i registret. Är du ovan med datorer använd INTE denna metod.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 15, 2004 1:18 EM