« april 7, 2004 | Startsidan | april 9, 2004 »

8 april 2004

Påskkärringar

Jag såg faktiskt några påskkärringar i dag. I Västerås :). Katinka och jag drog över en sväng och hälsade på Marina, som såg ut som hälsan själv :).

Glad Påsk :)

// Annica

Annica Tiger 9:36 EM | Google

Vem granskar vem?

Riksrevisionsverket ska kritiskt granska andra. Men ingen tycks granska dem. Nu ska tydligen en extern revisor tillsättas i maj. Man borde ju tycka att de som ska städa åt andra, håller rent i sina egna bås.

En liten, men inte långsökt, övergång till något helt annat. Bodil Lindqvist skrev på sin hemsida att kyrkvaktmästaren hade brutit foten. De överträdelser mot personuppgiftslagen (pul) som Datainspektionen ansett att hon har gjort sig skyldig till är ringa, anser Göta hovrätt. Ulf Widebäck, som har basat över Datainspektionen, har personligen engagerat sig i detta fall för att få henne fälld, till varje pris. Ulf Widebäck har drivit detta fall nästan som en prestigefråga, men nu får han vika sig. Jag gratulerar Bodil och har ganska roligt åt att Ulf Widebäck fick ge sig, fast han försökte until the bitter end. Ja, jag har personligen pratat med honom om just detta fall och det jag skriver nu är inget som är taget ur luften.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:56 EM | Google

Skärtorsdag

Skärtorsdag. Är det i dag vi ska måla oss skära och gå ut nakna på gatorna? Eller ska vi bara skära, inte rispa? Jag och helger, noll koll. Javisst nu minns jag – det är idag häxorna ska åka till Blåkulla. Men ligger inte det i Solna numera? De ljusblå husen på höjden. Nej, nu är jag nog lite oallvarlig så här på morgonkvisten. Men helger kommer och helger går utan att vi moderna människor frågor oss varför är vi lediga? Varför är det helg? Visste du detta nedan? Jag gjorde det inte, förutom det där med Blåkulla och påskkärringar.

Saxat från Bonniers Stora Lexikon, som förövrigt lagt ned sin webb-sajt – vilket är tråkigt. Att ladda in CD-skivan är bökigt varje gång man vill göra en sökning. Jag har letat i CD:ns info-filer och har ej hittat något förbud att citera texter, därav hela förklaringen nedan.

Skärtorsdag [jämför skärseld], torsdagen i påskveckan. Denna dag firades länge som helgdag till minne av att Jesus instiftade nattvarden (Matteus 26:17–30) och tvättade lärjungarnas fötter (Johannes 13:1–15). På skärtorsdagen, som alltjämt firas i katolska kyrkan, renades botgörarna från den aska som de beströtts med på askonsdagen och återupptogs i församlingen. Skärtorsdagen var förr förknippad med häxornas färder till Blåkulla, och olika försiktighetsmått vidtogs för att skydda sig mot deras framfart, t.ex. tända eldar och avlossa gevärsskott (jämför senare tiders påsksmällare). Numera klär barnen ut sig till påskkäringar och delar ut påskkort på skärtorsdagen.

//Annica Tiger

Annica Tiger 8:19 FM | Google