« april 20, 2004 | Startsidan | april 22, 2004 »

21 april 2004

Vargen är i fara

Stora stygga vargen. Vargen kommer, vargen kommer! Farliga Gråben. Varghatet florerar alltjämt, det kunde Uppdrag Granskning verkligen påvisa i går. Jag förstår inte varför. Ingen människa har i modern tid blivit skadad eller dödad av varg. Björn däremot har både skadat och dödat människor i modern tid, men ingen ropar att björnen ska utrotas. Visst tjuvskjuts det björnar, men inte alls med samma frenesi som vargar.

Varför hatar så många vargen? Det övergår mitt förstånd. Jag har skrivit om detta förut, se längst ned. Jag vidhåller fortfarande att vi borde importera ett par hundra vargar från Finland, Ryssland, Polen och Rumänien och inplantera dem på lämpliga platser där det av hävd tidigare har funnits varg. Då kanske vargmotståndarna gav upp? Eller så fick de tjuvjaga sig blåa och kanske därmed riskera att åka fast. Vargen är fridlyst och utrotningshotad. Den tjuvjagas friskt, men ändå är det bara 2 (två) personer som dömts för grovt jaktbrott. Det har funnits underlag för fler domar, men polisen verkar inte vara på hugget direkt när det gäller denna fråga. Kan det kanske bero på att de är jägare själv eller känner folk på bygden som är det?

Tjuvjakten har ingen som helst likhet med jakt. För jakt av älg och annat vilt så finns det, även bland jägarna, vissa etikregler som gäller. Ett skott ska räcka och det ska vara direkt dödande. Djuret ska inte lida i onödan. Men när det gäller varg verkar inte dessa regler gälla. Förgiftade åtlar (ofta med glykol som ger en plågsam död) läggs ut och därmed riskerar även andra vilda djur och tamdjur att gå samma smärtsamma död till mötes. Helmantlade kulor används, för att skada vargen livsfarligt, men inte döda och vargen lider innan den så småningom dör. De jagas via snöskoter eller körs på med flit med hjälp av bilar.

De som hatar vargen så infernaliskt säger sig vilja kunna jaga, fiska och plocka bär och svamp i skogen. Det kan de väl göra utan att utrota vargstammen? När jag plockar hjortron i Norrland så är jag mer rädd för att möta en björn, än att möta en varg. En varg skulle i mina ögon bara vara en underbar upplevelse att få se ute i det fria. En dröm som gick i uppfyllelse.

Visst händer det att jakthundar tas av varg. Men även björnen kan slå en hund, om hunden kommer för nära och örnar kan döda mindre jakthundar. Det är fler jakthundar som körs ihjäl eller skjuts av misstag av jaktkollegor än som dödas av varg. Ska bilar och jägare utrotas också? Det borde ju bli en logisk slutsats.

Lars Toverud är en norrbagge som skrivit en bok med konspirationsteorier om att djurparker kontinuerligt släpper ut vargar. Att han far med osanning kunde Uppdrag Granskning påvisa via DNA-tester. Men det ville författaren inte ens kommentera. Skriva en hel bok på felaktiga grunder och sedan hamna på pottan och överbevisad är kanske ingen önskesits? Tage Collberg, vargmotståndare och ordförande i Svenskt Samarbetsforum i Rovdjursfrågor blev också satt på pottan och reagerade som en barnunge. Av med mikrofonen och – Inga kommentarer. Det ska bli intressant att se del två i Uppdrag Gransknings serie "Vargjägarna".

// Annica Tiger

------------

14/4-99
Vargen är mitt favoritdjur, alla kategorier. Jag skulle vilja att det fanns fler vargar i vårt land. Skulle definitivt inte ha något emot om det fanns varg runt omkring här norr om stan, inte bara tillfälliga besökare utan permanent.

Naturvårdsverkets siffror är önskvärda 2000 björnar mot 100 vargar. Varför denna obalans? Det finns c.a 50 vargar i Sverige och antalet minskar dramatiskt pga av inavel och framförallt olovlig jakt på vargarna.

Förstår inte varför samer och jägare hatar vargen så in i bomben? Samerna får 35 miljoner i bidrag varje år för att de ska tolerera rovdjur i renbetesmarkerna, men underligt anser jag att trots detta har samtliga vargar i norr försvunnit?

Hur kan samerna få bidrag i så fall? Samma sak med järvarna och lodjuren, de jagas olovligt. Av vem/vilka? Inte är det medelsvensson i alla fall?

Jägarna hatar vargen, lösspringande jakthundar dödas av vargflockar för att de springer in i vargens revir, rent instinktivt dödas inkräktaren. Men varför ska vi överhuvudtaget tillåta jakt med lösspringande hundar?

Väldigt få människor lever av jakt allena, det är en hobbyverksamhet numera. Visst förstår jag hundägaren som hittar sin hund dödad, dess förtvivlan och sorg. Men själv skulle jag aldrig tillåta mina hundar att springa vind för våg i skogen. Det finns ju andra faror än just vargar!

Hur många jakthundar och vanliga hundar blir inte dödade i trafiken varje år? Det rör sig om betydligt högre siffor än de 14 stycken som blir dödade av vargar. Hur många jakthundar dör inte av husses eller annan jaktkamrats vådaskott? Närmare bestämt 14 stycken per år, alltså lika många som blir dödade av vargar.

Vi skriver under fördrag hit och dit om att skydda utrotade djur i andra länder men kan inte ens hantera situationen med vår egen utrotningshotade art i Sverige, vargen. Nej, in med friskt blod. Importera varg från Polen och Rumänien. Där har de tusentals vargar på ytor mindre än Sverige och det tycks fungera, varför inte här?

17/11-97
Läste i tidningen igår om hur folk jagar och dödar de få svenska vargar vi har i Sverige. Det var en bild på en varg som hade dödats av en galen bilist. Bakbenen krossade, ena ögat utsprängt och vargen hade i förtvivlan och desperation tuggat sönder och svalt ena framtassen.

Jag GRÄT FLODER, över vargens öde och människans enfald samt grymhet. Vilken död, det förtjänar ingen varg. De är förresten inte farliga!!! Jag är mer orolig över att möta en björn när jag traskar i skogen.

Annica Tiger 2:45 EM | Google

Våldets ansikte

Mäns våld mot kvinnor skrev jag om i går. Det låter kanske lite abstrakt. De flesta menar nog på att det är inget som rör mig. Det händer bara andra. Men en dag kanske det kommer att röra dig, någon av dina anhöriga eller vänner. Våldet har många ansikten. Ett av dem kan du se här! Mannen fick fyra månaders fängelse. Kvinnan fick resten av livet förstört.

Hur är den människa skapad, som efter att ha slagit sin partner gul och blå, kräver försoningsex? Hur är den människa skapad som slår planerat för att det ska synas så lite som möjligt, men ändå skada partnern så mycket som det bara går? Hur är den människa skapad som efter att ha misshandlat partnern i flera år och sedan går över gränsen så den sista misshandeln tar partnerns liv? Eller är det inte människor som agerar på detta sätt?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:57 FM | Google

Halta Lotta

Jag haltar fortfarande fram här i livet. Läkaren ställde diagnosen ischias, vilket jag redan själv hade gjort – men det är alltid bra att dubbelkolla. Liknande smärtor kan man ha om man har fått en blodpropp.

Mina goda föresatser med gym tre gånger i veckan har gått i stå just nu. Men just nu spelar det ingen roll. Anledningen till att jag började där finns inte längre. Men, trots detta, längtar jag dock tills den dagen då jag kan börja igen. Det blir lite som ett gift. Naturliga endorfiner är inte att förakta.

Jag har inte varit på gymmet sedan i långfredags. Det var på måndagen (Annandag påsk) som smärtan i ryggen slog till och började sedan vandra nedåt låret och vaden. Ryggvärken är borta i alla fall. Det artar sig :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:34 FM | Google