« april 23, 2004 | Startsidan | april 25, 2004 »

24 april 2004

CP-magasinet

Reprismoster är vad jag är. Jag ser ofta repriserna. Alla bra program sänds så sent och jag orkar oftast inte se dem då. I dag såg jag reprisen på 21:30. Det handlade om ett nytt program som kommer, CP-magasinet. En av programledarna är själv CP-skadad. Vilken underbar kille! Jag blev nyfiken på programmet som startar den 29 april i SVT2 kl. 20.00.

För några år sedan minns jag att CP-skämten florerade på nätet. De värsta avarterna är nog borta numera. I min ungdom var CP ett skällsord eller förnedrande tilltal. Jag hoppas att programmet CP-magasinet kommer att ta död på alla fördomar om funktionshindrade.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:38 EM | Google

Olydig fredagsfyra

Stationsvakt skrev om anarkisternas lila svarta handbok. Det de skriver om hur polisens hundar och hästar ska oskadliggöras fick mig att gå i taket. Bara det korta lilla avsnittet påvisar vilka djävla nötter det handlar om. Resten av texterna ristar in detsamma i sten. Det passar ju bra ihop med fredagsfyran tycker jag, som snuddar vid detta ämne.

1. Behövs civil olydnad/utomparlamentariska aktioner som ett komplement till demokratin?

Det beror på vad som avses med civil olydnad och utomparlamentariska aktioner. Det vi såg i Göteborg och har sett på andra håll när maskerade "så kallade" yrkesdemonstranter förstör allt som kommer i deras väg eller reclaim the streets aktioner som brukar urarta å det grövsta – då finns det bara ett svar och det är att sådana aktioner kan vi vara utan i ett demokratiskt samhälle. Våld föder våld. Förstörelse leder inte till förändring. Det eventuella syfte som finns bakom aktionen når inte ut utan det som hamnar i fokus är bara en massa maskerade ligister som springer omkring och förstör för andra – till synes utan anledning. Ja, jag kallar dem ligister. Det väcker bara ont blod hos medelsvensson. Vad vill man protestera emot genom att krossa butiksrutor och förstöra i största allmänhet? Vad kan man förändra genom att förstöra privatbilar eller polisbilar? Vilket budskap vill man framföra genom att slå på poliser med järnrör och försöka skada polisernas hästar och hundar? Vilken opinion vill man väcka med kastade molotovcocktails?

2. Vet du några exempel på "bra" aktioner?

Nej. Inte om vi talar om aktioner som jag beskrev på fråga ett (1). Däremot civil olydnad och utomparlamentariska aktioner med fredliga förtecken har jag inget emot. Jag tänker då exempelvis på de aktivister som ställde sig framför Israels grävmaskiner för att med sina kroppar förhindra att rivning av palestinska hus. Tyvärr avled en av demonstranterna då hon blev påkörd utan pardon. De som, i andra länder där demokratin är svag och yttrandefrihet inte existerar, försöker förändra samhället – trots risken att drabbas av långvariga fängelsestraff – genom att sprida information via flygblad och Internet har mitt fulla stöd. De som gömmer flyktingar, som borde få stanna av behjärtansvärda skäl, ger en tydlig signal om att avvisningsbesluten inte alltid är försvarliga. Att protestera mot skogsavverkning av känsliga naturområden genom att kedja sig fast vid skogsmaskinerna är ett bra sätt att skapa opinion. Våga vägra värnplikt om det strider mot ens övertygelse om att våld inte löser några problem är ett sätt att protestera.

3. Vid vilket (om något) tillfälle skulle du själv kunna tänkas delta i en dylik aktion?

Jag var rödare än rött politiskt sett i min ungdom, men inte ens då köpte jag snacket om revolution. Demokratiska metoder är att föredra. Anarki är inget som ett samhälle kan byggas på. Visst kan vi påverka, var och en på sitt sätt. Jag skulle kunna tänka mig att bli en trädkramare. Jag skulle kunna tänka mig att gå på ett varghatarmöte och försöka argumentera emot deras åsikter. Jag kan tänka mig (och har så gjort) att delta i fredliga demonstrationer utan maskerade deltagare. Jag skriver gärna under upprop och andra namnlistor. Jag deltar i folkomröstningar och allmänna val. Jag har varit fackligt aktiv. Jag väljer bort varor i affären om jag misstänker att de tillverkats av barn och jag köper helst svenskt kött, då jag när en förhoppning om att de levt ett någorlunda gott liv innan de slaktats. Jag försöker även via vissa av mina texter att försöka påverka och informera om exempelvis problematiken runt våld mot kvinnor. Små droppar kan urholka en stor sten.

4. Har du själv varit civilt olydig?

Ja. Går mot röd gubbe när gatan är tom, istället för att stå som ett fån tills det blir grön gubbe. Jag har plankat på tunnelbanan och pendeltåget. En resa tur- och retur Kungsängen till T-centralen kostar numera 10 förköpskuponger, vilket är lika med 75 pix om jag inte räknat fel. Det är nästan billigare att ta bilen in till stan. Det kan inte vara meningen att man ens ska komma på den tanken?

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:17 FM | Google