« april 27, 2004 | Startsidan | april 29, 2004 »

28 april 2004

Bedrägerier av barn

Jag såg på ABC nu 17.55. Ett trettiotal butiker i Stockholm har lurats av ungdomar och fått telefonräkningar på upp till 4.000 kronor.

Barnen kommer in i butiken och frågar om de får ringa hem för att cykeln gått sönder eller använder andra ömmande skäl som gör att butiksägaren lånar ut telefonen.

Barnen ringer till olika betalnummer som kostar si så där 200 kronor per samtal och ofta ringer de flera gånger i följd, när de ändå så att säga fått tag på en telefon att utnyttja. Hemma skulle väl föräldrarna gå i taket om familjens telefonräkning belastades på samma sätt. Vad är det man brukar säga? Änglel hemma, djävul borta.

Betalsamtalen är betalningar för olika communities, chattar och spelsajter – där betalsamtalet genererar "communitypengar/poäng". Det nämdes inte i reportaget vilka sajter det gällde. Men det går ju att gissa sig till. Jag kanske återkommer i den frågan.

Det är en urusel affärsmoral av sajtägarna (som borde ha någon form av koppling till vilket telefonnummer en reggad medlem har och ringer och betalar med – ungefär som vissa Internetleverantörer har vid modemsurfning), samt väldigt dumt av barnen att utnyttja andras snällhet. När det verkligen gäller, kanske INGEN lånar ut telefonen. Det blir lite som pojken som ropade: "Vargen kommer" tills ingen till slut trodde honom, fast vargen verkligen hade kommit.

Ett tips kan vara för butiksägare att sätta spärr för betalsamtal. Det skulle jag själv sätta på hemmatelefonen om jag hade ungdomar hemma. Livrem och hängslen :). Detta lär spridas med vinden och problemet kommer att eskalera.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:45 EM | Google

Gula blend i nytt format

Konversation på macken idag.

– Ett gult Blend, sa jag.

– Vi har inga gula Blend, svarade den unga killen och pekade mot en tom rad i cigaretthyllan.

–Jaha, svarade jag förvånat eftersom jag såg att det vid sidan om fanns två rader med gula Blend.

–Men vi har dom här, sa grabben och tog ett paket från hyllan. De är mycket billigare – fast det är bara 18 cigaretter i dem.

–Jaha, svarade jag lite dumt – men vad är skillnaden, förutom priset? Det fick jag inget svar på, men jag betalade för mina cigaretter och åkte vidare. När jag väl kom hem började jag fundera lite och fick inte ekvationen att gå ihop.

Ett vanligt gult Blend innehållande 20 cigaretter betingar ett pris på 38.50 (avrundat cirka 2 kronor stycket – exakt 1.925). Det borde kosta mer tycker jag faktiskt, allt för att förhindra att folk börjar med denna last. Vi som redan är fast i skiten, betalar och ser glad ut ända tills eventuell smärtgräns är nådd. Vart den ligger för mig vet jag inte, men nog skulle jag köpa mina röka om de så kostade 75 spänn. Så dum är jag. Det står jag för. Jag har rökt i 37 år och har lättare att sluta äta än att röka.

Men för att återgå till priset. Gissa vad ett gult Blend innehållande 18 cigaretter kostar? Enligt matematikens lagar borde priset ligga runt 34.65, kanske avrundat till 34.50 eller 35 blankt. Men till min förvåning kostade paketet bara (ja - allt är relativt) 29.50, ett styckepris på 1.639.

Är det här någon slags matchning mot lågpriscigaretterna som har börjat komma in och säljas för ungefär samma pris? Vem är målgruppen? Jag gissar och jag tror inte jag har fel, målgruppen är unga människor. De som inte har riktigt råd och ofta då väljer lågpriscigaretterna. Mitt förslag är att förbjud lågpriscigaretterna eller höj dem till motsvarande andra cigaretters pris.

Tobaksbolaget är historia. År 1992 bytte det namn till Swedish Match och säljer bara snus, cigarrer, tuggtobak, piptobak, tändstickor och tändare.

Numera verkar det vara Gallaher som har tagit över den svenskaste av svenska cigaretter. Inte ens en hemsida på svenska har de.

Konsumentkontakt verkar de ha, men bara på förmiddagen, via 020-765 765. Jag ska nog ta och ringa dit i morgon förmiddag och fråga vad som händer och fötter.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:21 EM | Google

Lucas

Om eller när jag får problem med hjärtat så vill jag ha en ambulans som har Lucas med sig i bagaget.

En hjärtsjuk norrman, som hade läst om en amerikansk kvinna som räddade livet på sin man genom att ge honom hjärtmassage med en propplösare, konstruerade en prototyp till Lucas.

Allt behöver inte vara så tillkrånglat här i livet :). Propplösare? Rådig kvinna må jag säga, även om mannen sedan i alla fall dog av sin hjärtsjukdom.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:47 FM | Google

Olja, olja och olja

Nu ska jag bli lite konspiratorisk. Det är bäst att jag säger på en gång att detta är mina funderingar och får därmed tas med en stor nypa salt. Jag har inget som egentligen styrker det jag tror. Det hade varit skönt att kunna länka till en url som källa.

USA behöver bensin till alla sin bilar. Priset har ökat drastiskt och det är inte bra, i amerikanernas ögon. De borde komma hit och se vad vi betalar för en liter bensin :). Men hur som helst. Det är oljan som hägrar i sikte när det gäller många av USA handlingar i politiken. Varför skulle de annars agera så irrationellt? Det är handlingar likt det Chadie skrev i går, då hon frågade sig varför Bush gjorde en kovändning när det gäller Israel. Jo, han behöver de amerikanska judarnas röster inför det kommande valet.

USA säger sig ha påtagit sig en roll som ett världsamvete och säger att de ska med alla medel motarbeta terrorismen. Men egentligen är det väl för att de till varje pris vill säkerställa att de får tillgång till olja. USA har inte haft problem tidigare med att samarbeta (till och med uppmuntrat envåldshärskare) med diktatorer. Terror är inget nytt begrepp i historien. Jag tänker bland annat på Argentina och Chile. Terrorism är bara ett nytt ord för terror. Terrorism är en verksamhet som begagnar terror enligt Svenska Akademiens ordlista.

De hävdade med bestämdhet, trots att Blix och andra hade helt andra åsikter, att Irak hade massförstörelsevapen och det i kombination med att Saddam var en diktator var deras incitament att dra igång Irak-kriget. Nu är Saddam borta (många irakier är säkert glada för det och en del inte) och inga massförstörelsevapen har hittats. Men Irak har olja. Så lämpligt att amerikanska intressen tar tag i den biten att olja börjar produceras igen. Därför vill USA till varje pris få lugn och ro i Irak, de har nu deklarerat att de kommer att kvarstanna även efter sista juni. Jag tror inte att de värnar speciellt om det irakiska folket och deras trygghet.

Diktator som diktator. Amnesty släppte nyligen en rapport om brott mot mänskliga rättigheter i Libyen. Men nu tas den libyske diktatorn Muammar Khaddafi emot med öppna armar i EU:s salonger och USA kommer säkerligen snart att komma välkomna honom till Vita huset med öppna armar (kanske lite mer i undansmusslade former). Libyen är en stor oljeproducent, men med sanktioner som hindrar försäljningen av den. Oljan som är viktiga för USA och då passar det som hand i handske att Khaddafi lovar att skrota sina massförstörelsevapen/stoppa framtagningen av dem, samt utlovat skadestånd till anhöriga till offer för Lockerbieattentatet.

Det pågår så mycket bakom kulisserna som vi vanliga medborgare aldrig får veta. Nu blir jag väl sågad jämsmed fotknölarna av mer initerade läsare :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:17 FM | Google