« Hundnostalgi | Startsidan | Ny lag angående spam »

1 april 2004

Aprilskämt

April, april din dumma sill....

Nej, här levereras inga aprilskämt. Jag har aldrig lagt ut aprilskämt, så varför börja nu?

Däremot kan jag berätta om ett "nästan" aprilskämt, samt om Sveriges i särklass bästa dito.

Sveriges i särklass bästa aprilskämt skedde 1962 och har även nått internationell berömmelse. Jag minns det, som det var i går, fast jag bara var nio år. Kjell Stensson fick hundratusentals svenskar (fler hade nog inte TV på den tiden) att hänga/kränga en nylonstrumpa framför den svartvita TV-apparaten för att få färg-TV. April, april din dumma sill....

En artikel jag läste i tisdag hade nog kunnat publiceras i dag istället och många hade nog tagit det för ett aprilskämt. Jag hittade ingen url på nätet, Expressen är skitdåliga på att lägga ut artiklar på sin websajt. Även där slår Aftonbladet Expressen med hästlängder.

Rubriken var "Kvinnor som städar drabbas inte av cancer". Den amerikanska forskaren Charles Matthews har studerat 800 (ovanligt litet urval anser jag) kvinnor i åldrarna mellan 60 - 69 år. Han säger sig ha kommit fram till att de kvinnor som polerar och dammsuger hemmet minskar risken med en tredjdel för att få underlivscancer. Men för att risken ska minska måste kvinnan städa minst fyra timmar i veckan i hemmet. Dessa rön presenterade han vid ett seminarium i Florida. Jag förstår att de kvinnliga deltagarna tyckte det var snömos och reagerade.

Fan tro´t. Underlivscancer beror säkerligen på så mycket annat, som så mycket annat – flera faktorer samverkar. De som städade ofta kanske även såg till att deras karlar skötte sin hygien? De kanske inte hade något samliv, värt att tala om? De kanske aldrig haft några veneriska sjukdomar? De kanske hade bra gener? De kanske hade ett bra immunförsvar? Det kanske inte alls spelade någon roll dessa fyra timmars städning?

Jag kan säga, utan att vara forskare eller läkare, att risken minskar i så fall om du promenerar eller sysslar med någon form av motion under fyra timmar i veckan, som är betydligt roligare än städning. De kvinnor som redan i sitt arbete rör på sig hela dagarna (exempelvis sjukvårdspersonal, butiksbiträden och lokalvårdare) är väl risken lika med noll att de får underlivscancer då med andra ord. April, april din dumma sill....Fast i det här fallet var det inte ett aprilskämt.

// Annica

Annica Tiger april 1, 2004 5:34 FM