« april 30, 2004 | Startsidan | maj 2, 2004 »

1 maj 2004

Forkörning / Urinering

Persson verkar lida av samma typ av stressyndrom som kungen, eller så är det hybris som drabbat dem bägge. Fort, fort ska det gå. Flytta på er Svensson som ligger som ena bromsklossar ute på vägarna och kör lagligt efter vad trafikskyltarna anger. Det gick så fort i den täta trafiken att Säpo hade problem att hänga med. Att Persson bryter mot hastighetsreglerna ger fel signaler, allrahelst som regeringen driver en kampanj för att sänka hastigheten och minska dödligheten i trafiken. Snacka om dubbelmoral.

Säpo borde införa nya direktiv. Den de ska övervaka/skydda måste hålla sig inom lagliga hastighetsgränser. Gör objektet inte det ska Säpo avbryta, rakt av. Det kan ju ge en tankeställare till den som har livvaktsskydd. För det skyddet vill de säkert behålla. För det blir inte bättre att Säpo också i sin tur måste bryta mot lagen och överträda hastighetsbegränsningarna, bara för att göra sitt jobb. Säpo har rätt att köra för fort i sin tjänsteutövning, men det borde bara gälla om det är skarpt läge – det vill säga att det är fara på färde. Däremot har Säpo, som polis, skyldighet att rapportera brott. Det verkar de inte tillämpa i någon större utsträckning.

Tvära kast nu. Jag såg bilden där den brittiske soldaten står och pissar på en irakisk fånge. Vilken förnedring. Det är ett av de värsta övergrepp man kan göra mot en annan människa. Piss off (on) har fått en ny betydelse.

De misshandlade även mannen grovt och överlämnade inte honom för vård utan dumpade honom. Ingen vet om han överlevde. Vad sysslar de med därnere? Desto mer sådant här som kommer fram, desto mer kommer vanliga irakier (som kanske i alla fall tyckt att det var bra att bli av med Saddam) att vända sig emot ockupationsmakten och kanske gå så långt att de aktivt stödjer de grupper som med våld försöker få USA och dess allierade ut ur landet.

Tony Blair tog till brösttoner och beklagade USA och deras soldaters agerande häromdagen. Vad säger han nu?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:41 EM | Google

Tuppavlivning

I dag var jag tvungen att avliva en av tupparna. Han har alltid legat lägst i rang och har haft problem med en fot tidigare, i omgångar. Säger man fot? Hundar och katter har tassar. Fåglar har klor. Men tuppar har mer än klor. De har en sporre och en ganska stor trampdyna. Där fann jag ordet. Trampdynan var fem gånger större än normalt, svullen, spänd och sårig. Jag väntade ett par dar för att se om det skulle bli bättre, men det gick åt andra hållet. Tyvärr.

De senaste dagarna har han haltat omkring med besvär, stått på ett ben eller mestadels legat ned. Han har inte kunnat sitta på nattpinnarna, utan har sovit i gödselbingen, under sina skitande kompisar. Hur förnedrande kan det vara för en tupp? Mycket skulle jag tro. Tupparna vill alltid sitta på högsta pinnen. Vi har tre nattpinnar, den lägsta sitter de med lägst rang och på den högsta sitter tupparna och alfahönan, hon som egentligen bestämmer i hönsgården.

B. ville inte avliva honom. Han är lite vek när det gäller djur. Men jag vill inte se någon lida. Nej, jag tänker inte tala om hur jag tog livet av honom. Det gick fort och smärtfritt, han protesterade inte ens. Ingen annan av hönsbesättningen märkte ens vad som hände. Det var skönt. För en orolig hönsgård låter värre än värst. Tupparna gal frenetiskt och hönorna skrockar högljutt. Det hade inte varit populärt bland grannarna klockan sex på morgonen.

Må han få det bra i tupphimlen – sprätta omkring, pocka på uppmärksamhet, gala, kråma sig och vifta med kammen, samt sätta på hönor hela dagarna. Vilket är ungefär vad en tupp gör hela dagarna. Nej, jag drar inga som helst omedvetna eller medvetna paralleller med något eller några manliga kön av andra "djurarter" :-).

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:54 EM | Google

EU har utökats

Med gatufester, konserter och storslagna fyrverkerier firades runt om i Europa natten till lördagen att EU fått tio nya medlemmar, berättar DN.

EU utvidgades vid tolvslaget till en union med 25 medlemsstater och 453 miljoner invånare. Unionens tio nya medlemsländer är: Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Slovenien, Cypern och Malta

Men jag är lite nyfiken på om vanliga människor i de nya medlemsländerna vet om att sammanlagt 322 nya övergångsregler och undantag är villkorat för de nya länderna. Alla, utom lilla Sverige, har övergångsregler som hindrar, om än i varierande grad, de nya innevånarnas rörlighet när det gäller jobb och flytt. Det är inte bara Persson som är orolig för social turism tydligen.

Ta jordbruksområdet, här finns 73 undantag – nya EU-bönder kommer inte förrän år 2013 att få lika mycket pengar som nuvarande EU-bönder. Bönderna i sydeuropa får skämligt mycket pengar, så klart de inte vill dela med sig av kakan. En del länder får mer i bidrag än vad de betalar in i avgift kan tyckas. Det gäller dock inte Sverige, vi betalar mycket, mycket mer än vad vi får igen. Jag har inga exakta siffror, det jag hörde på nyheterna häromdagen var att det rörde sig om förhållandet 2/1.

Jag är tveksam, mycket tveksam och tror inte att det kommer att komma något gott ur det hela. Jag röstade nej till EU och även så till att byta valuta. Stormaktsdrömmar, nej tack. Samarbete, ja tack. Nu talas det om gemensamt försvar. Gemensam utrikespolitik. En ny grundlag och mindre för de enskilda länderna att styra och ställa om hemmavid. Snart behövs väl ingen riksdag och regering – de kan sitta där som nickedockor, allt styrs via EU. Överstatlighet med andra ord. Ändå verkar det vara svårt att enas om en sådan sak som gemensamma regler för djurtransporter.

EU är gigantiskt koloss, vars byråkrati är helt obegriplig och kostar multum. Ta bara det där att de konkar runt parlamentet, tjänstemännen och hela fadderullan och flyttar mellan två städer, Bryssel och Strasbourg. Hur effektivt kan det vara? Vi vanliga människor har noll koll på vad de sysslar med därnere. I sommar ska det bli val till EU-parlamentet som är det enda direktvalda institutionen i EU. Den beslutande makten ligger dock hos ministerrådet som är de möten som ministrarna i EU-länderna har. Förslagsmakten ligger inte hos parlamentet utan hos EU-kommissionen som inte är folkvald. Snurrigt? Det är bara förnamnet.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:32 FM | Google