« maj 8, 2004 | Startsidan | maj 10, 2004 »

9 maj 2004

Missbildade manskultur

Jag läste en artikel i Expressen, Jag hoppas bilden av den döende Marie plågar honom länge. Journalisten berättar om vittnenas berättelser om hur mannen som dödat Marie kontrollerade och misshandlade henne och han jämför med beskrivningar av så kallade hedersmord. Slutsatsen han drar är att det kontrollbehov mannen hade över Marie är ett symptom på samma sorts missbildade manskultur och han menar på att misshandel av kvinnor alltid syftar till att de ska foga sig, inte prata med andra män, inte göra någonting som mannen inte kan styra.

Det var en läsvard artikel. Jag är glad över att det är en man som kommit fram till denna slutsats ovan. Jag har lite svårt att tänka mig att han kommer att att bli utsatt för spott och spe. Jag har lite svårt att tänka mig att någon man kommer att kasta glåpord och påstå att den manliga journalisten är en rabiat feminist eller manshatare, vilket hade varit mer regel än undantag om det varit en kvinnlig journalist som skrivit samma sak. Så funkar det oftast män emellan. Jag hoppas att fler män följer efter och öppet fördomer andra mäns misshandel av kvinnor. Små droppar urholkar stenen.

För när vi kvinnor som skriver om exakt samma sak kallas vi ofta för rabiata feminister, manshatare och gud vet vilka benämningar som åkallas, i syfte att misskreditera och förringa oss.

Det är egentligen fördjävligt att det en kvinna skriver/säger inte väger lika tungt som vad en man skriver/säger – bara för att hon är en kvinna.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:23 EM | Google

Polisen slog till för sent

Flickan blev inte äldre än 15 år. Ett liv släcks, innan det ens hann påbörjas. Den 22-årige mannen grips.

Men frågan är om inte polisen kunnat förhindra mordet. Varför förhandla med någon de vet har en våldsam historik? Varför dröjde de så lång tid innan de stormade lägenheten? Varför var polisen så klumpiga att de lät honom få en glimt av dem i trapphuset, innan stormningen. Det var säkert det som orsakade flickans död.

Jag säger bara det. Om jag en dag blir inblandad i ett liknande drama, må de poliserna som då är i tjänst inte vara ens hälften så klumpiga och oproffsiga.

Visst är det en grabb på glid. Som liten modersbunden pojk blev han kidnappad av sin far och rycktes upp med rötterna och fördes till, ett för honom, främmande land. Killen har inte mått bra. Signaler på detta har inte fattats. Nu kom kvittot.

Den 22-årige mannen är tidigare dömd för grov misshandel, stöld och brott mot knivlagen. Vad mer krävs för att få hjälp (frivilligt eller via tvång) med att räta upp tillvaron? Ett mord kanske? Ja, nu har han mördat. Men nu är det nog för sent.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:39 EM | Google

Krigsfångars behandling

När fem amerikaner togs till fånga
i Irak-krigets början yttrade Bush:
– I expect them to be treated, the POWs, I expect to be treated humanely, just like we're treating the prisoners that we have captured humanely. If not, the people who mistreat the prisoners will be treated as war criminals.

Allt sedan man inrättade den internationella brottsdomstolen (International Criminal Court, ICC) 2002 har USA valt att ställa sig utanför och inte ratificerat "Romstadgan". De brottstyper som domstolen har mandat att döma för är folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser – war criminals.

Varför motarbetar USA detta? Det som går att utläsa på UD:s sida är att de är oroliga för att domstolen ska ställa amerikaner inför rätta i politiska syften. Svaret kanske har framkommit nu när vi sett hur jänkarna behandlat de irakiska fångarna.

USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld borde avgå. Vad jag kan förstå är dessa övergrepp av de irakiska fångarna sedan länge känt av honom och delar av administrationen. Varför har de inte agerat tidigare?

Jag citerar ur artikeln ovan:
– Det finns fler foton som visar incidenter med fysiskt våld mot fångar, handlingar som bara kan beskrivas som uppenbart sadistiska, grymma och omänskliga.
Under förhören nämndes att det finns "hundratals" fler bilder och dessutom "några" videofilmer. Dessa är dock inlåsta hos USA:s centralkommando i Florida och kommer inte att bli offentliga, enligt Rumsfeld.

USAs trovärdighet som ett självpåtaget världsamvete och ett land som står i spetsen inom terroristbekämpning är finito.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:03 FM | Google