« maj 9, 2004 | Startsidan | maj 11, 2004 »

10 maj 2004

Nemo

Mitt barnbarn fyller snart år. Jag köpte filmen Hitta Nemo och lade den på postlådan i dag.

Jag var så här nära || att bryta förpackningen och låtsas att jag gjort det bara för kolla att filmen var hel och samtidigt då påpassligt kika på filmen. Jag vill så gärna själv se den filmen. Men jag får tåla mig tills jag åker ned och se den tillsammans med Linus, någon gång i sommar.

Nå, jag fick i alla fall se Nemo (många, många) IRL i Thailand :) under vattnet.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:19 EM | Google

Bra svensk vård

Svensk vård, men inte svensk skatt.

Patricia Borg vill ha tillgång till svensk barnavård, men några skattepengar till den svenska vården vill Björn Borg inte bidra med.

Hur går den ekvationen ihop?

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:41 EM | Google

Spaminlägg minskar

Jag har märkt en tendens att allt mindre automatgenererad spam försöks läggas in i min blogg. Jag antar att förtjänsten är Blacklist. Nu senaste dygnet har bara två försök gjorts via en och samma domän. Det är enormt stor skillnad mot hur det var för några veckor sedan.

Det tyder då på att de som spammar på detta sätt har ett kontaktnät eller liknande där de avrapporterar vilka bloggar som har detta skydd och därmed är helt meningslösa att försöka göra spaminlägg i, eller så är det en och samma organisation som står för allt spammande.

Jag tror på det första alternativet. Tänk om spam via mailen kunde förhindras på samma sätt. Allt som sorteras bort som spam via mailserverns spamfilter skulle generera ett studsmail som säger att denna adress inte existerar, men jag antar att det skulle kosta lite bandbredd :). Att sända ut spam som bara studsar är väl lika lönlöst som att försöka göra inlägg som refuseras.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:12 FM | Google

Silversorg

Guldglädjen förbyttes till silversorg, så skriver DN i dag. Silverglädje ska det väl vara? Att ta silver i ett VM är inte fy skam? Det var många som föll bort på vägen och vi tog oss ända till final.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:47 FM | Google

Närminne

Portkoder hit och dit, pinkoder till mobilen och pinkoder/personliga koder till banken eller andra liknande tjänster på nätet, pinkoder till bankomatkortet och kreditkortet och för att inte tala om alla andra lösenord som man hanterar mer eller mindre dagligen.

Jag bara väntar på den dagen då det står still och dessa sifferkoder/lösenord börjar trilla av pin(n) inne i hjärnan. Inte bara tillfälligtvis utan på riktigt för att närminnet börjar svikta. Alla nollor och ettor bara studsar mot hjärnbarken och det råder total kortslutning i alla celler.

Tänk när jag står där en vacker dag i affären, drar kortet i kortläsaren och sedan vid uppmaningen att knappa in pin-koden inte kommer ihåg den? Kortslutning. Eller den dagen då jag förvägras ta ut pengar bara för att jag inte minns bankomatkortskoden? Totalt mörker.

Jag har faktiskt haft föraningar om den dagen, som komma skall – oavsett om jag vill eller inte. Vissa dagar när jag ska slå på mobilen och uppmanas slå in pinkoden får jag bara skylten "tillfälligt avbrott" framför ögonen. Jag minns inte pinkoden och det känns tomt i hela bollen, även fast det är den jag använder oftast av alla fyrsiffriga sifferkombinationer. Jag bara skrattar igenkännande och lägger ifrån mig telefonen och gör något annat i några minuter tills härdsmätan har upphört och siffrorna ramlar på plats igen.

Vad gör äldre människor med dåligt närminne i dagens digitala samhälle? Springer de omkring med alla sina sifferkombinationer skrivna i klartext på ett papper i plånboken? Eller är det de som kommer att drabbas av att Svensk kassa service (medveten särskrivning) tänker lägga ned? Manuell betjäning över disk är inte lönsamt. Ja, det kan väl vem som helst räkna ut. Är det inte en rättighet för de som behöver denna manuella betjäning att den finns och i statens regi? Jag tänker främst då på äldre människor som inte är datoriserade och digitaliserade. Det finns säkert fler grupper i samhället som behöver denna tjänst, utvecklingstörda och en del invandrare. Att ICA och andra privata aktörer ska ta över är ingen garant för att servicen kommer att fortsätta och vara anpassad till dem som behöver den.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:40 FM | Google