« maj 17, 2004 | Startsidan | maj 19, 2004 »

18 maj 2004

Information är ett måste

Tänk om någon hade begått övergrepp på dig, samt hotat dig – dessutom skadat dina husdjur och eldat upp din hund. Denna någon blir dömd till sluten vård med särskild utskrivningsprövning.

Skulle inte du tycka att det vore en rättighet att få vetskap om denna person rymmer, har obevakad permission eller helt sonika skrivs ut?

Jag tycker att det är ett solklart krav att kunna ställa att få denna information. Det kan ju gälla ditt liv. Dina barns liv. Dina husdjurs liv. Nu fick inte den f.d sambon denna information. Men hon hade turen att se honom smyga runt i närheten av sin bostad och ringde polisen (antagligen rätt uppskärrad minst sagt) och fick först då besked om att han rymt. Nu har hon tvingats fly sitt hem. Jag kan bara ana hur hon mår.

Det finns många exempel på att när någon skrivs ut, efter att begått brott som nämns ovan, direkt styr kosan mot sitt offer för att antingen fortsätta eller avsluta det hela. Häromveckan blev en kvinna dödad, mannen skrevs ut och åkte direkt och avslutade det han försökt med tidigare.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:00 EM | Google

Mellan hägg och syren

Stängt mellan hägg och syren.

Den skomakaren som brukade sätta upp den skylten när han hade semester får allt kortare och kortare semester år från år. Nu blommar alllt. På en gång. Vilket jag noterat skett allt som oftast de senaste åren. Är det klimatändringen eller är det bara en slump?

På tomten blommar allt, på en gång, syren, hägg, gullvivor, liljekonvalj, äppelträd, körsbärsträd, plommonträd och så givetvis mina favoriter - maskrosorna.

När jorden går under är det bara kackerlackor och maskrosor som kommer att överleva. Våra maskrosor blommar från rot :). De har anpassat sig till att från att blomma med en stängel så blommar de med kortast möjliga dito, annars tar gräsklipparna dem. Det är fantastiskt hur de kan mutera så, eller vad man ska kalla det.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:05 EM | Google

Redaktionell reklamtext?

Det som säljer mest är sex och bantning.

Snart består kvällstidningarna till 80 procent av dessa två element, resterande utrymme blir bara utfyllnad – som oroligheterna i Sudan och kriget i Irak. Nej, nu är jag drastisk. Men ibland känns det som att så är fallet.

Återigen en artikel i en kvällstidning som jag tycker var mer reklam än en nyhet.

Undra sa flundra om det var företaget/professorn som kontaktade tidningen eller var det ett pressmeddelande som sändes ut? En helsida redaktionell text är ju guld värt. Jag kan garantera att denna produkt nu kommer att få ett uppsving. Jag misstänker att det inte är speciellt billigt, 60 kapslar för cirkus 350 pix – som hittat.

Rubriken på Expressens artikel var "Nya pillret tog bort sötsuget". En kvinna berättar att hon gick ner åtta kilo rekordsnabbt. Utan att banta eller träna mer. BTW - sötsug kan regleras via intag av kosttillskottet CHROM, som är betydligt billigare :).

Det ligger stora krafter bakom lanseringen av detta piller. Bringwell Internationals avtal kring det nyutvecklade viktminskningspreparatet CUUR XSIII är värt minst 10 miljoner kronor. Man kanske ska köpa aktier i företaget :).

Det åberopas kliniska studier som styrker produktens viktminskningseffekter. Professor Marcin Krotkiewski som är knuten till Sahlgrenska akademin i Göteborg är mannen bakom produkten. Det låter ju betryggande. Men är det så?

En studie åberopas där 48 medelålders kvinnor ingick och där halva gruppen fick Cuur och den andra halva gruppen sockerpiller. Samtidigt gick kvinnorna på diet. Där är nyckelordet. Piller allena löser inga viktproblem. Men vad innehåller Cuur? Naturliga ingredienser? På deras hemsida finns ingen info detta. Bara det får mig att fundera.

Efter lite letande fann jag info om vad preparatet innehåller Green Tee (enda träffar på detta handlar om gräs på golfbanor, men det måste vara Grönt te som avses antar jag), Betula Alba (björkextrakt) och Yerba Matè (koffeinrik växt/dryck från Sydamerika).

Efter tre månader hade gruppen som åt Cuur gått ner 8,51 kilo medan de som fick sockerpiller minskat 5,47 kilo. Lite luddigt tycker jag. Gick hälften av gruppen ned totalt denna vikt, eller är det en snittsiffra. En snittsiffra säger inte så mycket tycker jag. I en sådan liten grupp räcker det med två, tre avvikelser och så är resultatet inget värt. Det framgår inte om de tagit bort dessa avvikelser eller inte. Jag tycker inte att detta är en klinisk studie.

Jag tror att det går lika bra med selleri. Motion för att öka ämnesomsättningen och diet för att minska vikten.

Läs gärna en krönika som tangerar detta, skrivet av Erik Hörnfeld.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:28 FM | Google

SKAM

De flesta av oss missbrukar ordet hat. Även jag gör det ibland. Jag haaaaaaaaatar att gå upp tidigt på morgonen är det lätt att säga. Men det som åsyftas är nog mer att man hyser en ovilja att gå upp tidigt. Det är skillnad, stor sådan, mellan ovilja och hat.

Hat! Det är en stark känsla. Vad är egentligen hat? Vad står hat för? Jag menar på att hat är sprunget ur rädsla och ett förkrympt, förvridet ego. Ju mindre intelligens, desto större hat kan näras. Hat är en känsla som förtär den som bär på den, långsamt inifrån och ut; utan att personen själv märker det. Hatet tar till slut över, alla andra känslor och eventuella positiva drag hos den som hatar blir transparenta, likt som de aldrig funnits.

Hat styr ofta människors beteende, på ett negativt sätt. Rasism är ett förtäckt hat. Rasism är inte bara en åskådning som är baserad på föreställningar om att vissa raser är överlägsna andra, utan rasism rymmer även hat. Hat/rädsla mot det okända. Hat/rädsla mot något man tror hotar ens existens. Hat/rädsla som oftast kanaliseras via våld.

Många skinnskallar och nazister bär på ett stort hat. Det syns i deras ögon, kroppshållning och märks på deras agerande. Vilken annan mänsklig känsla, utom hat, kan få någon att dunka en ung killes huvud i betongväggen – gång på gång? Vilken annan mänsklig känsla kan få någon att sparka mot en liggandes huvud, hoppa på huvudet och bröstkorgen, allt i syfta att skada; rent av döda?

I lördags kväll greps ett gäng skinnskallar, misstänkta för att ha utfört två grova misshandel, på en och samma kväll.

Det första offret var Mohammed, 15 år. Han ligger i koma. Det är tveksamt om han kommer att bli bra. Han är en flykting från Irak. Vilken bild har hans familj fått av oss svenskar nu? Familjen har flytt från kriget i Irak och hamnar i ett än värre helvete. Här i Sverige. Här där alla människor sägs vara lika värda.

Bara ett par timmar efter att de nästan krossat den unga killens huvud råkar gänget (tre killar – 17, 19 och 24 år gamla) i luven med två invandrare, som bara hade oturen att passera förbi en lokal där nazisterna samlats för att samla in pengar till förmån för fängslade medlemmar. Polis fanns på plats och det kan nog de två invandrarna vara glada för, bråket stoppades av polisen och ingen av dem blev allvarligt fysiskt skadad. Huruvida de har fått psykiska men är dock osagt.

Gång på gång har Exit, en förening för nazistavhoppare, trakasserats och attackerats. I helgen brann Exit:s lokaler ned i Motala, mordbrand anser polisen. Exit i Motala (och på andra ställen i Sverige misstänker jag) har råkat ut för obehagliga incidenter och hotfulla angrepp. En medlem i Exit misshandlades med ett basebollträ när hon tog ut pengar från bankomaten. Skott har avlossats mot Exit:s bil. Polisen i Motala har inte tagit deras anmälningar på allvar. Men nu kanske det är dags?

Jag minns förra sommaren när Pride-festivalen attackerades av nazister. Där var media på plats och bilderna kavlades ut. Om jag inte minns fel gick det till nyligen rättegång och några av dem dömdes för detta tilltag. Ja, lite svårt att lägga ned förundersökningen när allt är filmat och fotograferat in i minsta detalj. Men jag är övertygad om att många fall av rasistisk misshandel, som inte har påpasslig media-bevakning, läggs ned av åklagaren med motivering; inga spaningsresultat eller brott ej styrkt. Besvärliga mål. De läggs ned. Utan pardon.

Vitt Ariskt Motstånd - VAM går fetbort. Vi "vita" är mer grisskära, så även nassesvinen; alltså är det mer korrekt med SKAM, SKärt Ariskt Motstånd. Den numera avlidne komikern Lindroth hade helt rätt när han myntade detta uttryck.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:07 FM | Google