« maj 24, 2004 | Startsidan | maj 26, 2004 »

25 maj 2004

Word är inte att leka med

Jag skrev i november förra året detta nedan:
Skicka inte runt Word-filer om du inte vill att andra ska kunna se vilka som redigerat dokumentet.

Läs mer om vad Pyttemjuk skriver om detta.

Är inte hela Windows med tillhörande programvara ett enda stort virus?
-------------------

Detta har alltså varit känt länge, men det verkar inte våra större företags IT-chefer ha någon pejl på. Jag skrattade gott när jag läste en artikel i tidningen Affärsvärlden.

I artikeln berättas det om att ABB, Ericsson, Föreningssparbanken, Investor, OMHEX, SEB, Skandia och Tele2 under de senaste åren skickat ut pressmeddelanden och rapporter som innehåller mer information än vad som var antagligen var meningen. Vissa av ändringarna och korrigeringarna som kan spåras via "Spåra ändringar" blir fullt synliga och kan ibland innehålla information som kan klassas som "känsliga".

Dessa pressmeddelanden, som är skapade i Word, har skickats ut via Waymaker och finns dessutom att hämta ned på Internet från deras enorma databas. Numera försöker Waymaker rensa bort dold information före publicering, men det ligger kvar massor av äldre dokument som inte kontrollerats alls. Jag kan nog tänka mig att Stockholmsbörsen kommer att stöta på att dessa antingen avlusas eller tas bort helt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:46 EM | Google

Skjuta på sittande ankor?

Jag tycker det är bra att polisen sätter blåslampor i häcken på pedofiler. Pedofiler som söker kontakt med små barn, i syfte att utföra sexuella övergrepp. Pedofiler som raggar på Lunarstorm och andra barn- och ungdomssajter. Pedofiler som själv plåtar och dokumenterar sina egna sexuella övergrepp de begår i verkligheten mot barn. Pedofilerna som byter, säljer och distribuerar dessa bilder och sköter det nog lite mer diskret under pseudonymer (alias) och undviker nog att använda sina privata kreditkort. Pedofilerna som bildar nätverk på Internet, ganska slutna dito.

Men vore det inte än mer effektfullt om poliserna kunde sätta blåslampor i häcken på de som tillhandahåller dessa sajter, chattrum, nätverk och servrar på Internet, där folk kan köpa och ladda ned barnporr, samt betala via sitt kreditkort. Alltså de som tjänar pengar på detta och därmed ser till att ruljangsen rullar på och generererar pengar. En del sajter, chattrum, nätverk och servrar kanske inte ens drivs av pedofiler utan av rena rama kommersiella skäl, där det finns pengar att tjäna dyker alla sorters fula fiskar upp/eller in rättare sagt.

De som är så dumma att de betalar med sitt privata betalkort är som sittande ankor, lätta att "plocka". Men är det de som är de stora bovarna? En del kanske bara har varit nyfikna och laddat ned några bilder, även om det är olagligt – men de kanske inte har gjort den kopplingen. Jag hoppas verkligen att alla dessa 118 som fick oväntat besök verkligen är pedofiler, en del av dem kanske bara var nyfikna sexsurfare. Det är det olagligt att ladda ned enstaka barnpornografibilder, men det är väl lite som att sila mygg och svälja elefanter?

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:05 EM | Google

Hemlösa barn

Att bli efter med hyran en eller två månader om man har en tajt ekonomi är nog inte helt ovanligt. Vissa månader tycks räkningarna klumpa ihop sig och har man inga reserver så kanske hyran prioriteras bort, med tanken att man på något sätt ska få ihop till den nästa månad. Det här gäller nog inte bara barnfamiljer utan även ensamstående eller par som har låga inkomster. Hyrorna bara höjs, men lönerna halkar efter. Det är otroligt vilka nivåer hyrorna har stigit till, speciellt i storstäderna.

Det blir nog lätt som ett ekorrhjul. Ja, jag kan bara gissa då jag själv aldrig befunnit mig i den situationen, men jag har hört berättas om hur andras ekonomier totalt brakat ihop av olika orsaker. En väntad utbetalning från försäkringskassan uteblir eller fördröjs rejält (ibland har f-kassan handläggningstider upp till 12 veckor), det kan vara skäl nog att ekonomin går i sank. Så den som dömer ut dessa människor som oekonomiska ska nog kanske tänka efter lite. Visst kan det bero på det, men i dessa fall borde socialtjänsten hjälpa till med att sanera ekonomin och att försöka hjälpa dem med hur de ska sköta sin ekonomi på ett fungerande sätt.

Numera är det lätt för hyresvärdar att vräka sina hyresgäster, både på gott och ont. Visst finns det hyresgäster som borde bo ensamma långt ute i skogen där de inte skulle störa resten av husets hyresgäster. Att de vräks förstår jag. Hemlösa blir de dock. Antalet hemlösa ökar stadigt. Men att vräka barnfamiljer som halkat efter med hyran är väl ganska magstarkt? Vad gör socialtjänsten? Socialtjänsten verkar erbjuda dem dålig hjälp. I slutet av 1990-talet ändrades socialtjänstlagen så att socialtjänsten skulle ta större hänsyn till barnets bästa. Men det verkar inte fungera som tänkt.

En genomgång gjordes andra halvåret 2001 i Stockholm av antalet vräkningar och hur många av dem som drabbade barnfamiljer, 96 av de 314 vräkta hushållen bestod av barnfamiljer. En kompis kan tillfälligt husera en annan kompis. Men det kan inte vara lätt att hitta tillfälligt husrum för en hel familj. Barn ska inte behöva bli hemlösa. Barn behöver trygghet. Barn ska inte behöva lida för att föräldrarna inte får livets pussel att gå ihop riktigt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:31 EM | Google

Vems Gud avses?

Nu kräver Polen och sex andra länder att en hänvisning till Gud och unionens kristna rötter förs in i förslaget till ny konstitution för EU. Sverige har väl inga kristna rötter :). Tor, Oden, Balder och de andra gudarna är våra religiösa rötter - den nordiska mytologin. Kristendomen pådyvlades oss. Numera har vi religionsfrihet i Sverige.

Vilkens Gud avses? Katolikernas gud? Protestanternas gud? De grekisk-ortodoxas gud? Knutby-församlingens gud? Är alla gudar samma gud? Eller avses en gud i ren allmänhet? Jag förstår inte vad EU och religion har för kopplingar? Det borde, som i Frankrike, råda konfessionslöshet (trosbekännelse ska inte spela någon roll) inom hela EU.

Det finns många andra religioner som tillbes inom EU:S stora befolkningsskara. Turkiet skulle väl omedelbart diskvalificeras som fullvärdig medlem? Ska de som inte tillber den av EU konstitutionsenliga Guden med stort G - därför att de tror på och tillber Allah eller andra religiösa gudar/profeter/what so ever, bli någon form av B-innevånare i EU? Vi som är ateister, ska vi bli B-innevånare också?

Fast en gud är enligt min ordbok ett övernaturligt väsen som har avgörande inflytande över (viss del av) tillvaron olika i olika religioner och trosföreställningar. Då borde ju Allah och alla andra religioner kanske ingå? Allah är det arabiska och islamiska namnet på Gud.

Blanda inte in religionen i politiken.

EU kan fortsätta att tvista om frågor som om gurkor bara ska kunna godkännas som gurkor om de är raka, eller inte.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:18 FM | Google

Datorn styr allt numera

Vad sårbart vårt samhälle är numera egentligen i och med att det mesta är datoriserat. Går datorerna ned eller slutar fungera helt går många verksamheter ned och inget fungerar. Tanken slog mig i morse när jag var hos Bilbesiktningen.

Deras datorer krånglade, kölappsautomaten gav folk tuppjuck och inne i besiktningshallen gick det inte att betala för besiktningen.

Nå, till slut så kunde bilen besiktas. Nu gäller det bara att hitta någon köpare till bilen. Lite lyxigt med tre bilar.

Någon som vill köpa en Volvo 245:a? Nybesiktad. Dragkrok, motorvärmare, 24.000 mil, baklucka lite rostig, men ny finnes.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:47 FM | Google

Utvisas till en säker död?

Under det här året har minst fyra kvinnor dött genom hedersmord (jag tycker inte om det ordet men har inte kommmit på något bättre) i Jordanien, under 2003 dödades 17 kvinnor och under 2002 22 kvinnor i s.k hedersmord. En kvinna får inte begära skilsmässa i Jordanien, då anses hon vanära och dra skam över släkten, både kvinnans och mannens.

En kvinna lyckades fly från en mångårig psykisk misshandel. Hon trodde att i Sverige skulle hon och barnen få lugn och ro. De som hjälpte henne att fly gav henne fel råd och uppmanade henne att lämna fel uppgifter till svenska myndigheter. Men det är bara att tänka sig själv in i samma situation. Råd som ges i en sådan stressad situation, av någon man tror vet hur det funkar, skulle nog även jag följa – i tron att rådet var välmenat och vettigt.

Hennes man har spårat henne till Sverige och har kommit hit och trakasserat henne här i Sverige, samt gör det fortfarande hemifrån Jordanien, samt där helt lögnaktigt anmält henne till en religiös domstol i Amman - för religionsbyte. Det är samma sak som att utdöma ett dödsdom på henne.

Nu ska hon och barnen utvisas. Utlänningsnämnden är fullt på det klara med att hon riskerar att mördas när hon återvänder till Jordanien. Hur kan man då ta detta beslut? Så långt sträcker sig vår vilja när det gäller kvinnofrid och att förhindra hedersmord. Detta kanske bara gäller svenska medborgare och ska jag vara ärlig kan vi inte ens sköta det här hemma på hemmaplan på ett tillfredställande sätt. Men det är ingen ursäkt att utvisa denna kvinna till en säker död.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:27 FM | Google