« maj 28, 2004 | Startsidan | maj 30, 2004 »

29 maj 2004

Spionprogram -Spyware

Jag har alltid ansett ICQ som en säkerhetsrisk. Det har jag fått en hel del gliringar om under årens lopp. Men det kanske inte har varit helt obefogat från min sida att tycka så? Antalet virus och maskar skrivna för chattprogram har ökat med hela 400 procent under de två senaste åren.

Men än värre är alla spionprogram som lusar ned datorn, ofta utan att användaren ens märker det. Dessa spionprogram är inget som detekteras av några antivirusprogram. Än, men det lär komma. För detta är något som kommer att bli en farsot, om inget görs.

Undvik att installera diverse gratisprogram. Många av dem innehåller dessa spionprogram. Installera Ad-aware som är ett program som avlusar datorn, framtaget av Lavasoft. Jag själv har även ett annat program installerat, SpywareBlaster. Även här, som med antivirusprogram, gäller att se till att man gör uppdateringar med jämna mellanrum. Det är sällan jag hittar något obehörigt på min dator nuförtiden, tack vare dessa två program.

Sist, men inte minst - var försiktig med att klicka på länkar och bilder du inte riktigt vet vart de leder till, vare sig de kommer i mail, via chattprogram eller om de finns på "skumma" hemsidor. Allt klickbart behöver inte klickas på.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:42 EM | Google

Ta fram nya skällsord

Wopp! Wopp! Hur ska det här sluta? Det var min första tanke när jag läste om killarna som dömdes för att ha kallat några tjejer för horor. Att kalla någon för hora verkar mer eller mindre vara etablerat. Det ser man i gästböcker och anslagstavlor på nätet. Jag har till och med, för den sakens skull, censurerat bort ordet hora – det ersätts med ***.

Det verkar vara vanligt att ungdomar skriker hora åt varandra, både tjejer och killar; i tid och otid. Jag såg framför mig en lång radda rättegångar, som skulle tynga ned hela rättssystemet. Jag såg framför ett annat scenario – kanske än värre, alla besvikna tjejer som nu, i kölvattnet efter denna dom, anmäler de som kallat dem för hora och inte får samma gehör hos åklagaren. Jag såg framför mig rättvisans våg väga ojämnt och bli helt obalanserad.

Vad jag kan förstå så har killarna mer eller trakasserat tjejerna under en lång tid. Killarna har skrikit nedsättande ord (bland annat då användes orden hora, slampa och slyna) när tjejerna mötte dem i skolans korridorer. Domen ger en bra signal om att det inte är okey att uppträda på detta sätt. Ingen ska behöva bli utsatt för detta. Tänk om detsamma hade skett på en arbetsplats? Det hade aldrig accepterats. Varför ska det accepteras på en skola, som ju är ungdomarnas motsvarande dito?

Problematiken, när det inte handlar om långvarigt ofredande som ovan, att människor slentrianmässigt använder ord som hora och andra nedsättande omdömen är nog mer att vi måste få till en attitydförändring. Hur det ska gå till vete sjutton? Jag antar att det anses vara ballt, coolt och tufft att kalla någon för hora. Eller är det inte ett skällsord, utan en signal på en snedvriden kvinnosyn?

Föräldrar, skolorna och samhället i övrigt måste lägga ned mer krut på att informera, diskutera och argumentera för att få både killar och tjejer att förstå att det inte är ballt, coolt och tufft att kalla någon för hora. Hora är ett ord som faktiskt finns i ordböckerna, men det kanske är mer tillämpbart på en kvinna som mot betalning (yrkesmässigt) har sexuellt umgänge med män; om man nu ska använda det överhuvudtaget?

Vad har de gamla vanliga hederliga skällsorden tagit vägen? Dumskalle. Knäppgök. Döskalle. Din jävla åkersork låter väl coolt? Ballt? Tufft?

Det är i alla fall inte lika nedvärderande som ordet hora. Mer förslag på lite "häftigare" skällsord kunde kanske tas fram? Det kanske skulle kunna utvidga ordförrådet hos de som bara tycks ha ett eller ett par ord i lager? Något för Socialstyrelsen eller Skolverket att bita i? Regeringen kanske ska starta tre nya utredningar för att lösa problematiken? Det är väl det de brukar göra numera när det hettar till?

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:15 FM | Google