« Positiv återkoppling | Startsidan | Server lika med lokal? »

20 maj 2004

Kristi himmelsfärdsdag

Bonniers Stora Lexikon:
Kristi himmelsfärdsdag, kyrklig helgdag som firas 40 dagar efter påsk och därför alltid infaller på en torsdag. Den firas till minne av Jesu himmelsfärd (Apostlagärningarna 1:1–11).

Då kommer frågan med automatik. Varför stannade inte Jesus kvar på jorden när han ändå blev återuppstånden? Hade han inte kunnat göra mer nytta här, än uppe i en hypotetisk himmel? Enligt sagoboken Bibeln (ja, jag tycker att det är en enda stor sagobok) gjorde han ju en hel del vettiga saker. Jesus förvandlade vatten till vin, det borde han fått patent på. Varför lämnade han inte receptet vidare? Han bespisade 5 000 människor med fem kornbröd och två fiskar, det kanske vore en lösning på svältproblematiken som finns i många u-länder? Han botade sjuka och sades t.o.m. återuppväcka döda, den konsten borde läkarvetenskapen kunnat få ta del av? Vem skulle inte vilja bli botad även i de fall läkarna bara rycker på axlarna och säger "Tyvärr, vi kan inte göra så mycket mer" eller bli återuppväckt om man dog?

Jag är inte troende. Jag är ateist. Jag kan inte tro på någon Gud, oavsett om det är en han eller hon, som tillåter svält, katastrofer, krig och elände runt om på vår jord. Varför ska små barn dö i cancer? Av svält? Det kan väl inte vara Guds mening? Varför ska små barn sprängas i småbitar, bara för att de råkar ha fötts i ett land i krig? Det är så pass många obesvarade frågor och därför kan jag inte tro på någon Gud eller högre makt.

Jag har inget emot att vi har helgdagar och att folk är lediga. Det är bara skönt. Fler helgdagar åt folket. Varför inte införa sex-timmars arbetsdag på samma gång. Livet är inte enbart jobb, jobb och jobb – även om det kan tyckas så för många som sliter i sitt anletes svett; bara för att kunna försörja sig.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 20, 2004 1:59 EM