« Utvisade till tortyr | Startsidan | Positiv återkoppling »

19 maj 2004

Ojämlik pensionsålder

Det talas om att vi alla måste börja arbeta längre, långt över vår egentliga pensionsålder – för att samhället ska klara av att hantera det ökande antalet pensionärer i framtiden. Det talas om att höja pensionsåldern.

Jag har lite svårt att se en utsliten städare gå och svabba golv, med värkande leder efter ett långt arbetsliv, ända tills 70-årsåldern. Jag har lika svårt att se hur en grovarbetare, exempelvis sophämtare, ska orka jobba lika länge.

Men budskap och verklighet är inte alltid samma sak. Hur ska vi vanliga arbetare tolka det faktum att Ingbritt Irhammar (f.d generaldirektör för Jordbruksverket) nu går i pension vid 59 års ålder (det är bestämt nu enligt 19.30:s Rapportsändning) och det är ingen dålig pension, drygt 37.000 kronor i månaden. Jag blev ohyggligt irriterad på hennes attityd när hon blev intervjuad och fick frågan om varför hon gick i pension så tidigt, när andra uppmanas att jobba allt längre och längre. Goddag yxskaft ungefär.

Kan hon inte, som vi andra vanliga dödliga, stämpla och söka nytt jobb? Det finns många andra i samma ålder som stämplar och söker jobb. Men det är skillnad på folk och fä?

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 19, 2004 8:05 EM