« Håll drömmarna levande | Startsidan | Ojämlik pensionsålder »

19 maj 2004

Utvisade till tortyr

Jag är en allätare när det gäller böcker. Jag kan tycka att en agent- och spionroman kan vara nog så spännande att koppla av med.

Men en roman är en fiktiv historia, även om jag ibland undrar om det ofta inte ligger lite allvar bakom, allrahelst när det gäller romaner där CIA och FBI är med i handlingen.

Men det som kom fram nu häromdagen i Kalla fakta, som jag tyvärr inte såg, överträffar inte bara romanerna fiktiva värld – utan är rena rama verkligheten. Jag trodde i min enfald att sådant här inte hände i Sverige.

Maskerade CIA-män gjorde en operation i Sverige och hämtade två asylsökande män som flögs direkt till Egypten. Där de sedan torterades under lång tid, trots löften till svenska regeringen att så icke skulle ske.

Vem som givit tillstånd till jänkarna att operera på svensk mark vill ingen svara på, varken regeringen eller Säpo. Säpo körde de båda egyptierna till Bromma flygplats och samtidigt landade ett litet privat jetplan där, hyrt av den amerikanska regeringen.

Väl inne i planet blev de två männen drogade, via stolpiller som fördes upp i anus. De amerikanska agenterna tog inte ens av handbojorna utan klippte helt sonika sönder kläderna. Under flygningen kedjades de fast och fick huvor över huvudet.

Syftet att föra dem ur Sverige är uppenbar. Vi tillåter inte tortyr i Sverige. Det är enklare att förhöra någon i ett land där det är tillåtet.

Enligt Migrationsverket borde de fått asyl i Sverige, just för att skydda dem från det de nu utsattes för tack vare svenska myndigheters agerande.

USA anklagade dem för terrorism. Det är ett luddigt begrepp – allrahelst när det används av USA, minst sagt. Det är nog inte alltid de har täckning för sina anklagelser. Det är bekvämt att skylla på terroristmisstankar, inget behöver bevisas utan det räcker att hänvisa till terror/terrorism och det är numera synonymt med Sesam - öppna dig. De som anklagas får sällan ens själva veta vad de anklagas för.

Säpos kommentar fick mig att undra över
om detta inte är mer regel än undantag.
– Jag kan säga att det var ett internationellt samarbete. Och det var billigt för skattebetalarna, säger Arne Andersson på Säpo som var ansvarig för avvisningen.

Billigt för skattebetalarna? Tja, med det resonemanget kan vi stoppa gränserna helt för invandring. Skit i alla politiska fångar som söker asyl. Skit i alla asylsökande som riskerar tortyr om de sänds hem igen. Skit i alla som riskerar att förföljas och trakasseras för sin tro eller politiska övertygelse i sitt hemland. Det blir billigare för skattebetalarna om de utvisas.

Jag vill nog att en del av mina skattepengar faktiskt ska användas till att ge asyl till dem som behöver det. Det är inte Säpo som ska bevilja asyl eller utvisa folk, i min enfald trodde jag att det var Migrationsverkets uppgift; även om de sköter den sällsamt illa ibland.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 19, 2004 3:25 EM