« juni 19, 2004 | Startsidan | juni 21, 2004 »

20 juni 2004

Vädret påverkar humöret

Det här vädret tar på krafterna, eller rättare sagt på mitt humör. Är det vinter så är det en annan sak. Då vet man vad som gäller och det är bara att gilla läget. Nu är det sommar och då ska det vara sommar. Punkt slut :). Basta! Jag kikar ut och ser solen och tänker att nu kanske man kan sitta en stund i solen, soldyrkare som jag är. När jag väl kommit ut då har solen gömt sig bakom molnen och jag småhuttrar och går in igen, dessemellan kommer en och annan regnskur.

Jag börjar fundera på om jag inte skulle flytta till Thailand när jag blir pensionär. Varför inte dra igång ett litet svenskt community? Köpa in sig på ett litet hotell? Under regnperioden kan vi pensionärer luffa runt i landet, sitta och spela poker eller surfa på nätet, samt uppdatera våra bloggar :). Det är varmare där året om än vad det är i Sverige. Fast innan jag blivit pensionär om femton år kanske turisterna har förstört paradiset Thailand? Dessutom verkar det inte vara helt lätt att få flytta dit permanent enligt Thailands ambassads information.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:47 EM | Google

Blir du en 1:a eller 8:a?

Socialstyrelsen har nu satt samman en rangordningslista graderad från ett till tio på hur sjukhusen bör prioritera hjärtsjukvården. Socialstyrelsen kommer vartefter att ta fram liknande prioriteringslistor också för sjukdomar som stroke, cancer, demens och diabetes.

Riktlinjerna innehåller rekommendationer som stöd för beslut om prioriteringar och är tänkta att ge politiker och andra beslutsfattare i sjukvården stöd för svåra prioriteringsbeslut som behöver fattas när resurserna inte räcker till allt. Det är inga småpotatisar de valt att rangordna - cancer, hjärtsjukdomar, stroke, diabetes och demens. Sjukdomar som orsaker lidande, smärta, ångest och framförallt är en del sjukdomarna oftast dödliga om behandling ej ges i tid.

Hur kan man rangordna lidande, smärta, ångest och behov av vård? Vilka får en etta? Vilka får en femma? Vilka hamnar på sista plats? Om en person som bor på ett ålderdomshem, med lite småkrämpor som kan anses normalt vid 80 års ålder och sedan på toppen på det får problem med hjärtat blir den personen en tia med automatik? No shit - 80 år - ingen mening att lägga resurser där inte, för personen står ju ändå med ena benet i graven? Men med behandling kanske personen skulle kunna leva ett drägligt liv i tio år till?

Jag tycker det är oetiskt att rangordna. Det känns lite som i skolans gymnastiklektioner när man skulle spela boll. Ofta blev det en eller två som aldrig valdes utan läraren fick placera in dem i grupperna. Varför de aldrig valdes kan bero på att de var klassen mobbningsoffer eller helt enkelt var skitdålig i gymnastik så ingen ville ha dem i laget. Men var de mindre värda för det? Nej.

Resurserna räcker inte till sägs det. Då får väl resurserna omprioriteras? Vården måste få de resurser som behövs. Det tror jag att alla håller med om. Förr eller senare hamnar vi alla i en situation där vi eller våra nära och kära behöver vård. Det finns säkert pengar att ta från andra sektorer i statsbudgeten, om viljan bara fanns.

Vad ska läkarna göra? Tala om för patienten att tyvärr du är en åtta och du får ingen akut hjälp. Du får stå i kö och om du lever om ett år kanske vi kan försöka göra något åt din cancer. Ja, jag är drastisk nu. Men jag är ytterst nyfiken på hur vården rent praktiskt ska behandla dessa prioriteringar.

De som har råd med privata sjukförsäkringar behöver inte bekymra sig om att rangordnas. Men hur många har råd med det?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:36 FM | Google