« Oläslig på Mac? | Startsidan | Trevlig midsommar! »

24 juni 2004

F-kassan tar tid på sig

Göran och Ragna har båda genomgått en höftledsoperation. Så långt, så lika. Men Göran Persson har förmånen att själv få bestämma om han ska vara sjukskriven eller ha full lön som vanligt, vilket han har enligt Aftonbladet redan nu. Dessutom har han fått en rejäl löneförhöjning, 5000 mer i månaden och tjänar sammanlagt 111.000 kronor.

Ragna fick tre veckors sjukpenning från jobbet, men nu har hon ingen inkomst alls. Försäkringskassan har inte ens påbörjat sin utredning och har Ragna otur kan hon få vänta tre månader innan de utrett färdigt och risken finns att försäkringskassans läkare bedömer att hon ingen ska ha – utan att ens träffa patienten. Ibland funderar jag på om de inte sitter och kastar tärning. Osis - en trea, ingen sjukpenning. Ja - en sexa, då blir sjukpenning. Ska folk leva på luft? Göran har säkert lite på banken så han skulle nog klara sig ett par månader, men vanligt folk har ofta inte den bufferten och får låna sig fram, gå till pantbanken eller hur de nu löser det hela. Att gå till Socialen är inget alternativ tycker en del och det har de ofta rätt i. För lika många som får hjälp, är det lika många som får nobben. Människors ekonomi slås i spillror. Det ska fan vara frisk för att orka vara sjuk och slåss mot både sjukdomen och myndigheter.

Min dotter ska snart föda. Redan i februari fick hon problem med foglossning och kunde inte fortsätta med sitt tunga jobb. Det tog försäkringskassan tre månader att komma fram till att foglossning är ingen sjukdom, utan en normal komplikation under en graviditet. De hade ju kunnat klämma ur sig det lite tidigare kan man tycka. Tre månader utan ett öre i inkomst. Försäkringskassans läkare brydde sig inte de skrivna intygen från flera läkare om hennes arbetsoförmåga på grund av tunga lyft. Det finns många liknande fall runt om i Sverige att gravida med grav foglossning inte får ett öre i ersättning. Det är förvånande att det får fortsätta att vara sådana här långa handläggningstider, oavsett vilken sjukdom det nu gäller, och att försäkringskassan inte ger raka besked från början - när de ändå tydligen har klart för sig på förhand vad som inte räknas som sjukdom, exempelvis foglossning - oavsett hur grav den än är.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 24, 2004 6:42 EM