« Oläslig på Mac? | Startsidan | Trevlig midsommar! »

24 juni 2004

F-kassan tar tid på sig

Göran och Ragna har båda genomgått en höftledsoperation. Så långt, så lika. Men Göran Persson har förmånen att själv få bestämma om han ska vara sjukskriven eller ha full lön som vanligt, vilket han har enligt Aftonbladet redan nu. Dessutom har han fått en rejäl löneförhöjning, 5000 mer i månaden och tjänar sammanlagt 111.000 kronor.

Ragna fick tre veckors sjukpenning från jobbet, men nu har hon ingen inkomst alls. Försäkringskassan har inte ens påbörjat sin utredning och har Ragna otur kan hon få vänta tre månader innan de utrett färdigt och risken finns att försäkringskassans läkare bedömer att hon ingen ska ha – utan att ens träffa patienten. Ibland funderar jag på om de inte sitter och kastar tärning. Osis - en trea, ingen sjukpenning. Ja - en sexa, då blir sjukpenning. Ska folk leva på luft? Göran har säkert lite på banken så han skulle nog klara sig ett par månader, men vanligt folk har ofta inte den bufferten och får låna sig fram, gå till pantbanken eller hur de nu löser det hela. Att gå till Socialen är inget alternativ tycker en del och det har de ofta rätt i. För lika många som får hjälp, är det lika många som får nobben. Människors ekonomi slås i spillror. Det ska fan vara frisk för att orka vara sjuk och slåss mot både sjukdomen och myndigheter.

Min dotter ska snart föda. Redan i februari fick hon problem med foglossning och kunde inte fortsätta med sitt tunga jobb. Det tog försäkringskassan tre månader att komma fram till att foglossning är ingen sjukdom, utan en normal komplikation under en graviditet. De hade ju kunnat klämma ur sig det lite tidigare kan man tycka. Tre månader utan ett öre i inkomst. Försäkringskassans läkare brydde sig inte de skrivna intygen från flera läkare om hennes arbetsoförmåga på grund av tunga lyft. Det finns många liknande fall runt om i Sverige att gravida med grav foglossning inte får ett öre i ersättning. Det är förvånande att det får fortsätta att vara sådana här långa handläggningstider, oavsett vilken sjukdom det nu gäller, och att försäkringskassan inte ger raka besked från början - när de ändå tydligen har klart för sig på förhand vad som inte räknas som sjukdom, exempelvis foglossning - oavsett hur grav den än är.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 24, 2004 06:42 EM

Kommentarer

Man ska nog inte dra hela FK eller för den delen alla läkarna över en kam...

Dock tycker jag det är uridiotiskt att läkarna ska ge ett utlåtande om patienter utan att träffa de...

Man ska veta att FK har fått politiska order att följa...
http://www.sou.gov.se/ansa/direktiv.htm
Kan vara långrandigt att läsa...men i en verklig situation kan man säga att de har fått i uppgift att minska långtidsjukskrivningarna drastiskt...

Försök lösa det själv på något sätt...

Själv har jag haft bara bra erfarenheter från försäkringskassan. Jag har haft mycket med de och göra.

Däremot har jag haft dåliga erfarenheter från AMS. Hmm...förutom den sista handläggaren jag hade där som var en pärla var resten nötter, som tyckte jag skulle göra deras jobb...De ville inte byta dock...jag sa att jag visst kunde byta jobb med de...Då fick de kalla fötter

Skrivet av: Bengt datum: juni 25, 2004 01:45 EM

FK är ett osocialt ställe där det bara jobbar inkompetenta idioter. Se bara vad som hände deras datasystem. Att deras läkare inte bryr sig är inte så konstigt. Dom är inlånade gammla militärläkare med en kompetens inom sjukvård jag absolut inte skulle vilja råka ut för. Kan ju inte skilja mellan en hjärtinfarkt på ett EKG eller reaktioner från hjärnan på en epileptiker i ett EEG. Kanske dom inte ens vet vad skillnaden är mellan dessa två saker?

Skrivet av: Claes datum: juni 25, 2004 10:29 FM

Städa med brutna armar? Jag skulle vilja se den försäkringsläkaren som själv skulle kunna sköta sitt jobb bakom skrivbordet med brutna armar. MS-skov är det sjukt om det inte anses vara en sjukskrivningssak.

Systemfel. Ja, det är det nog. Men tyvärr kommer det nog inte att korrigeras, det är nog lättare att fixa ett dito på en dator :).

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 25, 2004 08:47 FM

Problemet är nog ett systemfel...Allt färre ska försörja allt fler...

Det ska vara så....det är mest ekonomiskt...För vem då?...jo för de som sitter på pengarna...de som leder/äger företagen

Vilka är det som äger aktierna som ska ge så stor avkastning som möjligt...när arbetarna kämpar till nästa kvartalsrapport...men du som har foglossning får nog stå för kostnaden själv...vi med aktierna tänker inte avstå våran ökade vinst...Du kan väl ta ett extra jobb eller nått...

Väntar på den kritiska massan...när tillräckligt många blivit misshandlade av systemet så att de reser sig mot systemet...

Skrivet av: Bengt datum: juni 25, 2004 01:09 FM

Och ms-skov motiverar inte till sjukskrivning längre. När inte ens en kronisk sjukdom som är handikappande berättigar till sjukersättning, ja vad gör?

Redan för 20 år sedan fick en bekant sin sjukersättning indragen. FK påstod att hon kunde jobba som lokalvårdare trots brutna armar.

Helt klart. De förtjänade virusattacken och det var bra att det inte drabbade någon mer än just FK. Utbetalningarna hade hunnit gå iväg.

Skrivet av: Jontas datum: juni 24, 2004 08:42 EM