« Zafi.B | Startsidan | Spelning på nätet »

23 juni 2004

Inget hedervärt beteende

Unga tjejer fruktar sommarlovet.
Sommarlovet är inte en tid som alla skolbarn ser fram emot. Hos kvinnojourerna får man så här års ta emot många samtal från unga invandrarkvinnor som är oroliga för att de ska bli bortgifta under sommaren. Framförallt gäller detta tjejer som går ut nian. De är rädda för att ingen ska sakna dem när höstterminen börjar, berättar Gunilla Westny från kvinnojouren i Norrköping för Sveriges Radios Ekoredaktion. (FL-Net)

Jag hoppas att alla som nu gick ur nian håller lite extra koll på sina vänner och klasskamrater efter sommarlovet. Kommer alla tillbaks efter sommarlovet? Barngifte är förbjudet i Sverige. Men om familjen sänder flickan till hemlandet och gifter bort henne där och hon tvingas stanna borde väl svenska myndigheter kunna agera om de får kännedom om detta, om flickebarnet är svensk medborgare. Eller är det så illa att om detta händer så är det oåterkalleligt? Hon raderas ut, fasas ut och försvinner i det blå? För om ingen saknar henne här i Sverige så?

Tankarna far vidare.
En ung kvinna som vittnat i ett hedersrelaterat mål har mördats skriver SvD i dag. Paret som besköts fick skydd, men inte vittnet – vars vittnesmål fällde förövarna. Ett annat vittne till ett hedersrelaterat dåd mördades häromdagen, efter att han åkt hem från polisförhöret. Han bad om beskydd men fick inget. Han fördes bort igen av samma förövare som tidigare och denna gång fick han plikta med sitt liv.

Jag tycker inte om orden hedersrelaterat eller hedersmord. Illdåden som utförs under denna beteckning har inte ett dugg med heder att göra. Men det är så pass vanligt numera även i Sverige att polisen bör ha hängt med i utvecklingen och därmed ta detta på allvar. Fast det finns väl inga resurser? Förutom då till att agera "barnvakter" åt diverse kändisar, politiker och kungligheter. Visst ska de ha skydd, om hotbild finnes. Men det bör väl alla ha rätt till om en verklig hotbild finns? Eller är det skillnad på folk och fä?

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 23, 2004 11:27 FM

Kommentarer

Till Mikael. Det är ingen som skyller på invandrarna, tvärt om. Läs vad jag skrev om nationaldemokraterna. Hedersmord är hatmord, och det spelar då ingen roll om det är av kulturskäl eller av svartsjuka, det sistnämda är en vanlig orsak när svenska män dödar sina svenska kvinnor. Hatar att skriva svenska och invandrare. Men för att göra mig förstådd måste jag använda de fraserna. Det är som du säger; allas vår intolerans mot våra medmänniskor oavsett om man är född svensk eller inte.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 29, 2004 05:14 EM

Är "Svenska" fäder, och säkert även , så mycket mer förstående än de föräldrar som invandrat till Sverige?

Är vi säker på att alla våra egna unga flickor och kvinnor blir accepterade som dom är?

Hur många unga flickor blir fortfarande utslängda från sina föräldrar på grund av att de blir med barn eller kommer hem med "fel" pojkvän? Kanske ingen blir direkt dödad på grund av detta, men är vi säker på att ingen "svensk" flicka begår självmord på grund av att hon inte blir accepterad för den hon är av sina föräldrar?

Gör det inte för enkelt för er och skyll på "utlänningar" när allt handlar om allas vår intolerans mot våra medmänniskor oavsett om man är född svensk eller inte.

Skrivet av: Mikael Bodell datum: juni 29, 2004 01:26 EM

Finns det bevis på att någon invandrare som nu är svensk medborgare har blivit bortgift så ska hennes föräldrar få en enkelbiljett till sitt hemland omgående. Ursäkta mina förbannelse men, släng ut sk*ten från detta land om dom inte vill följa våra lagar. För vad ska annars lagar vara till för?

Skrivet av: Claes datum: juni 24, 2004 05:27 EM

Hatmord var ett bra ord. Ja, mäns våld mot kvinnor låter bättre. Kvinnomisshandel, vem misshandlar vem kan man ju undra när det ordet används.

Chade, jag håller med. Bor man i Sverige bör flickorna få ta del av samma rättigheter som alla flickor har eller ska ha.

Tråkigt Daniel att höra att du har erfarenheter av detta med bortgifte.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 23, 2004 10:44 EM

Håller med, det finns inget som heter hedersmord, det handlar om hatmord.

Ord är faktiskt viktigt. Jag avskyr för övrigt termen kvinnovåld. Vad är det? Är det våldsamma kvinnor som drar runt på gatorna och slår ner folk?

När man pratar om exempelvis polisbrutalitet och ungdomsvåld namnger man den grupp som utför våldet, men när det gäller våld mot kvinnor döljs förövarna. I stället för kvinnovåld bör man säga mäns våld mot kvinnor. Fokusera på förövarna.

Skrivet av: Helena datum: juni 23, 2004 10:08 EM

Jag håller med dig. Det handlar inte om heder. Det finns för övrigt inga hedersamma mord. Att mörda är aldrig hedersamt - men i dessa situationer ännu mindre.
Det är så hemskt att dessa unga kvinnor trots att de lever i Sverige inte får ha samma frihet och samma rättigheter som svenskfödda kvinnor.

Skrivet av: Chadie datum: juni 23, 2004 07:25 EM

Det känns precis som om polisen inte anser att beskydd åt hotade invandrare är värt att prioritera. Även om skyddet skulle rädda denna människas liv. Hedersmord eller inte, det är dock ett mord som har begåtts och borde straffas därefter. Men ingen verkar göra något åt själva morden; inte vad jag kan se.

Bortgifte har jag sett på mycket nära håll och jag avskyr den "seden". Jag hade mer än väl kunnat klappa till modern som var den drivande i mitt fall. Dottern var förskräckt och kunde inget göra. Inte vi andra på jobbet heller. Nu är familjen försvunnen och ingen vet vart de åkt. Jag saknar dem inte. Men dottern...hon saknar jag; för mig är hon inte en del i "hennes familj". Hon är en fristående kvinna som borde få välja själv.

Skrivet av: Daniel Olovsson datum: juni 23, 2004 07:06 EM