« Unga tjejer klär av sig | Startsidan | Ska det aldrig ta slut »
17 juni 2004
Realiserad arbetskraft
Billiga estniska arbetare (som kan jobba i princip dygnet runt utan övertidsersättning eller ob) reas ut för en spottstyver av bemanningsbyråer, typ My Crew (http://www.mycrew.se/) som i Estland är svartlistad av socialministeriet och anklagas bland annat för att inte ha någon verksamhetslicens och att ta ut avgifter av sina arbetstagare, vilket är förbjudet i Estland. Företaget har en slogan som lyder som följande, "Smarta lösningar för smarta företag".
Hyr en elektriker för 110 kronor timmen, eller en städare för 90 kronor. Vissa krav som minimum en månads anställning, att man ska tillhandahålla boende exempelvis i husvagn och möjlighet för den anställde att få ta sig en dusch och laga mat ställs och det ska den som hyr arbetskraften bekosta. Sägs det i alla fall på My Crews hemsida. Men det är nog förhandlingsbart skulle jag gissa på. Det är nog bara kosmetika på hemsidan för att det ska ge sken av legitimitet åt det hela.
Dessa bemanningsföretag borde även svartlistas i Sverige. Vilket land folk än kommer ifrån ska de givetvis ha en marknadsanpassad lön, ob, övertidsersättning, reglerad arbetstid och arbeta under gällande svenska kollektivavtal när de arbetar i Sverige. Om det inte är lika villkor för alla som arbetar dumpas hela arbetsmarknaden och det kan på sikt ge oanade konsekvenser, kanske i form av generella lönesänkningar för alla på arbetsmarknaden (utan motsvarande sänkningar i levnadsomkostnader) eller en ökande arbetslöshet för dem som bor permanent i Sverige.
En elektriker för 110 kronor i timmen, inget mer. Drömmen kanske för en företagare. Av de cirka 110 kronor per arbetad timme som My Crew fakturerar företagen får den anställde estländaren runt 65 kronor, påstår ägaren av bemanningsföretaget. Jag kan nog misstänka att det är än lägre belopp än 65 kronor det handlar om i verkligheten.
Företaget är registrerat i Estland,
men ägs till 100 procent av svensken Bengt Björenäs.
Vi har kommit i gång med verksamheten nu. Jag vill inte säga hur många estländare som jobbar i Sverige eftersom facket är på hugget och jag av erfarenhet vet vilka fula metoder det kan använda, säger han till SvD Näringsliv.
Fula metoder?
Den som sa't, han va't.
Facket på hugget?
Såklart facket är på hugget när vanliga arbetstagares jobb hotas av utrealiserad arbetskraft från Estland. Vi behöver inga A (vanliga anställda), B (utländska realisationsarbetare) och C (svart arbetskraft) lag på den svenska arbetsmarknaden.
// Annica Tiger
Annica Tiger juni 17, 2004 5:46 FM