« Ascii-konst | Startsidan | Resistenta bakterier »

1 juni 2004

Salmonellasmittat kött

Jag tänker inte käka mat ute på krogen på ett tag tror jag, inte efter att ha läst att 15 ton salmonellasmittat kycklingkött levererats ut till restauranger runt om i Sverige. Femton ton är en hel del det. Fast förhoppningsvis kan de spåra det mesta. Kycklingen kom från Thailand via Tyskland.

Salmonellabakterierna dör vid 72 grader. Men hur är hygienen innan det tillagas? Det räcker att man hanterar smittat kycklingkött och sedan skär sallad på samma skärbräda (utan att ha gjort ren den emellan) för att smittan ska spridas vidare. Jag har aldrig haft salmonella, men jag har hört att det inte är speciellt roligt.

Det som förvånar mig är att salmonellasmittat kött får säljas vidare inom EU, bara information ges till myndigheten i det aktuella landet. Det vet man ju hur det är med information på villovägar. Det är visst bara Finland och Sverige som har högre krav än så. Vilket är bra. Det bästa vore om EU kunde anamma dessa skärpta krav.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 1, 2004 03:31 EM

Kommentarer

Ack ja, det har sina fördelar att vara vegetarian... ;) Skämt åsido, man blir ju mörkrädd när man hör om hantering av salmonellasmittat kött inom EU. Hoppas det är som Jontas säger!
/Carra

Skrivet av: Carra datum: juni 1, 2004 07:57 EM

Positivt i så fall.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 1, 2004 06:57 EM

Jag tror att EU antagit de hårdare kraven, men det träder inte i kraft förrän i höst (om jag är rätt underrättad).

Skrivet av: Jontas datum: juni 1, 2004 06:23 EM