« Blandat svammel | Startsidan | Kamphundar »

1 juli 2004

Advokaters dilemma

När rättegången i hovrätten avslutades krävde advokat Peter Althin att Mijailovic skulle försättas på fri fot. Men han kvarstår i häktet. Peter Althin anser att Mijailovic inte kan fällas för mord eftersom hans syfte var inte att döda. Bara skära lite kanske? Hugga några gånger just for fun? Tacka sjutton för att syftet var att döda. Varje knivhugg syftade till just detta. Jag kan inte få det till något annat.

Jag höll på att sätta fikat i halsen när jag läste att Peter Althin hade pläderat för att sätta Mijailovic på fri fot. Vilket uttryck egentligen. Jag ser den häktade personen hoppa ut till friheten på ett ben, det vill säga en fot. Juridiken har sina lustiga termer, som så många andra yrken.

Men visst, så är spelreglerna. Peter Althin gör bara sitt jobb som försvarsadvokat. Alla har rätt till en försvarsadvokat och försvarsadvokaten ska alltid göra sitt bästa för att personen ska få ett så bra försvar som möjligt och en rättvis rättegång – samt arbeta under premisserna att den han försvarar är oskyldig tills motsatsen bevisats. Vissa rättsfall är så solklara att försvarsadvokaten gör varken till eller ifrån. Men ingen ska dömas ohörd.

Själv skulle jag inte vilja arbeta som en försvarsadvokat. Aldrig att jag skulle vilja försvara mördare, våldtäktsmän, pedofiler eller misshandlare. Många gånger måste advokaten vara medveten om att personen är skyldig (fast h*n nekar) eller efter ett tag upptäcka att den åtalade är en riktig djävla skitstövel eller en skitstövla. Eller ska man skriva skitstövelska i femininum? Nu kom jag på ett sidospår. Skitstövel, heter det lika oberoende av genus? Jag tycker skitstövel låter som ett maskulinum.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 1, 2004 07:23 EM

Kommentarer

Ja en skitstövel är en skitstövel oavsett kön...ras eller kulturtillhörighet

Skrivet av: Bengt datum: juli 2, 2004 06:41 FM

Skitstövel som skitstövel då med andra ord :).

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 2, 2004 05:10 FM

Den som vill tjäna pengar blir advokat. Den som vill ha rättvisa blir åklagare.

Skrivet av: Tobbe datum: juli 1, 2004 10:37 EM

Nu Har du väl ändå spårat ur... Stövel är väl ändå reale eller vad det heter den stöveln...

Han stöveln...nej inte Hon stöveln heller...skit i stöveln också....nu ska vi se...skit...neej det är väl också reale...skiten...den skiten...

Tror inte man kan få det till varken feminum eller maskulin...bara om man relaterar skitstövel till en person som man själv tänker på får det nog ett kön...

Fast det är nog så att det kanske finns fler män som aspirerar på titeln...men det är väl ändå en annan sak...

Skrivet av: Bengt datum: juli 1, 2004 10:00 EM