« Våldsam rymning | Startsidan | Tankeväckande spam »

28 juli 2004

Afghanistan och Irak

Hur är läget i Afghanistan? Nyhetsrapporteringen i svenska medier är inte speciellt uttömmande eller frekvent förekommande. Det verkar inte vara frid och fröjd direkt. Läkare utan gränser (MSF) ska lämna Afghanistan. De har verkat där i tjugofyra år. De anser inte att säkerheten kan upprätthållas, bara i år har tjugo biståndsarbetare dödats och fem av dem var från Läkare utan gränser.

Lämnar de Afghanistan finns risken att flera humanitära organisationer gör samma sak. Vilka drabbas då? Afghanistans befolkning som inte har något samröre med talibaner, många barn och kvinnor kommer att fara illa. Ja, jag skriver kvinnor – för deras situation verkar inte ha förbättrats speciellt mycket sedan talibanerna störtades. Läkare utan gränser kritiserar inte bara talibanerna utan även USA-alliansen och president Hamid Karzais regering.

– USA-alliansens sammanblandning av hjälpinsatser och talibanjakt har gjort oss utsatta, säger Catherine Johnsson vid den svenska sektionen av MSF, som menar att USA använt bistånd som påtryckningsmedel mot civilbefolkningen för att få information om var talibaner eller andra fiender uppehåller sig.

Läget i Irak verkar inte heller stabiliseras, tvärtom. I dag skedde flera sabotage från fundamentalistiska grupperingar och dessa riktade sig mot civilbefolkningen. Irakier dödar irakier. En bilbomb sprändes utanför en polisstation dödade 70 och många skadades, eventuellt var det en självmordsbombare. Det var män som stod i kö för att få jobb som poliser som var måltavlan för attacken. En granat exploderade i ett bostadsområde och dödade en ung pojke och flera skadades. Det verkar som om freden är långt borta.

Tanken far igenom mitt huvud att civilbefolkningen kanske hade det lugnare innan USA kom och "befriade" det irakiska folket från Saddam. En underlig tanke, det medger jag. Men vad är att föredra, kolera eller pest? Ingetdera givetvis. Men kommer det irakiska folket att få uppleva fred, lugn och ro inom en rimlig framtid? Med tanke på utvecklingen i Afghanistan börjar jag tvivla.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 28, 2004 6:55 EM