« Roliga kundsamtal | Startsidan | Särbehandla inte barn »

15 juli 2004

Jobba tills du dör

Bosse Ringholm vill dra in avdragsrätten för privat pensionssparande. Han tycker att den åtgärden skulle bli ett incitament att inte gå i pension i förtid. Eller är det ett förtäckt sätt att få oss att sluta pensionspara och konsumera upp pengarna direkt? Det talas så mycket om att vi måste jobba längre än till dagens pensionsålder 65 år. Hur många skulle orka att jobba till 72 års ålder? Hur många öppnar sina orangeröda kuvert utan att sucka uppgivet av oro och undra hur sjutton de ska kunna klara sig på sin pension, när det blir dags att kvittera ut den vid 65 års ålder?

Har man ett manschettjobb kanske det går bra. Det ser man ju på alla näringslivsrepresentanter i styrelserna. Det är oftast gamla gubbar, gamla kärringar lyser dock med sin frånvaro. Men merparten av den svenska befolkningen lever under helt andra betingelser. Tunga jobb. Enformiga jobb. Arbeten som sliter och tär på hälsan. Allt större press att producera allt mer.

Jag tycker att den socialdemokratiska regeringen fjärmar sig mer och mer från sina väljare. Jag läste en artikelserie i Expressen om hur Göran Persson numera förlustar sig i och med överklassen. Hans vanor liknar mer en miljonärs än en vanlig svensk. Han ska snart tituleras godsherre dessutom :). Lång klassresa, lätt att glömma rötterna. Erlander och Ingvar. Kom tillbaka! Partiet behöver er.

Min pappa gick i pension vid 65 efter ett långt arbetsliv. Hans jobb var tungt och skitigt, troligen har alla gifter i tryckfärgerna han indandats orsakat hans blodcancer. Jag kan lova att han inte hade orkat jobba till 72 års ålder. Min mor gick vid 61, efter ett långt arbetsliv bland annat inom sjukvården. Som "bestraffning" får hon en mycket, mycket lägre pension än vad hon skulle ha fått om hon orkat jobba till 65 år. Pappa är en gammal gråsosse. Jag tror inte han känner igen sig i dagens socialdemokratiska parti.

Jag läser i Aftonbladet:
Statsråd har ingen åldersgräns för sin pension, men vanliga svenskar bör enligt finansminister Ringholm jobba längre. Därför vill han göra det mindre lönsamt att pensionsspara.

Varför har inte statsråden någon åldersgräns för sin pension? De kan alltså gå i pension när som helst och få en rejäl pension, utan att ens behöva gnida och gneta för att kunna spara i en privat pensionsförsäkring, enda kravet är att de jobbat x antal år inom politiken. Som exempel gavs att Ulrica Messing, 37, kan gå i pension i morgon och få 44 293 kronor i månaden - utan att ha sparat en krona i någon privat pensionsförsäkring. Hon lär inte heller behöva sucka uppgivet av oro när hennes orangeröda kuvert dimper ned i hennes brevlåda.

Hur rimmar det med det budskapet Bosse Ringholm tycks vilja förmedla till det svenska folket? Du behöver inte pensionsspara. Jobba tills du dör, så slipper samhället kostnader för pensioner och åldringsvård - krasst uttryckt.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 15, 2004 04:54 FM

Kommentarer

Eva; Dan Josefssons dokumentär "Vem vill bli pensionär?" Har du tips om hur man kan få tag på den?

SAP ska vara ett arbetarparti och inget annat. Det är det inte nu. Tyvärr har inte alla upptäckt det och om de nu har gjort det, vart finns alternativen? Jag tror att många inte vill rösta på VP. Än. Fast VP står ungefär där SAP befann sig i begynnelsens början.

Samhället är vi. Ja.

Men att rösta borgeligt är nog inget alternativ för de flesta sossar. Jag skulle då inte göra det, över min döda kropp i så fall :).

Vem vill bli en ivrig bäver som CP menar på att vi ska bli? Vet inte Maud om att kvinnans kön ofta kallas för bäver :-).

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 15, 2004 05:38 EM

Claes. Utredningar har inte med Socialdemokrati att göra. Det har med den Representerande demokratin att göra. Representanter för väljarna håller sig med sakkunniga vare sig de är Moderater, Vänsterpartister, Sossar eller Folkpartister.

Skyll inte byråkrati på Socialdemokrater eller Moderater. Det är det demokratiska systemet som felar inte någon politisk åskådning.

Liberalerna med Bertil Ohlin och Gunnar Hedlund var de som startade bygget med folkhemmet. Det var här man startade ta ifrån individerna ansvaret och såg till att Samhället skulle fixa allt.

Sedan fortsatte Erlander och Palme det hela. Vi alla tillsammans måste nu ta tillbaka ansvaret och inte skylla på samhället som faktiskt just är vi....

Skrivet av: Bengt datum: juli 15, 2004 03:00 EM

Sossar bara pladdrar. Utredningar till förbannelse. Vilken verkstad skulle fungera om man bara snackade hela tiden och inte tillverkade något? Så fungerar sossedemokratin idag. Förresten! Vad har sossarna med demokrati att göra? Där existerar inte demokrati.

Skrivet av: Claes datum: juli 15, 2004 12:07 EM

Problemet är att alldeles för många gamla gråsossar fortsätter att rösta på ett parti, som om de tog sig en bättre titt på politiken de för, skulle de ha kallat för moderater för 10-20 år sedan.

Skrivet av: Johnny datum: juli 15, 2004 11:33 FM

Tips: se Dan Josefssons dokumentär "Vem vill bli pensionär?"
En av de bättre svenska dokumentärer som gjorts och som dessutom gör tar upp hela pensionsproblematiken på ett intressant och lättbegripligt sätt.

Skrivet av: Eva datum: juli 15, 2004 10:57 FM

Håller med Annica om hur sap har utvecklats. Det är hemskt med hur statministern lever som värste kejsaren. Och att finansministern vill höja pensionsåldern. De som tar besluten, den politiska eliten, vet ingenting längre om hur det är att vara löntagare med låg lön. De har fjärmat sig från arbetarklassen och tillhör en övre medelklass.
Jag håller med Bengt O om hur Persson genom kommunaliseringen förstört den svenska skolan. Jag kan skriva massor om det, men det blir lite väl lång kommentar då. Det får bli en bloggpost en dag eller två.

Skrivet av: Chadie datum: juli 15, 2004 10:44 FM

Jag tror att samhället behöver en ny form av styre och att tiden för elitistiska politiker lider mot sitt slut.

Det ökade informationssamhället gör att människor kan hålla sig med mer fakta och lära sig om mer idag än för 100 år sedan.

Det gör också att man kräver mer av de styrande ledarna. De kan inte längre smyga med sina beslut och agerande.

Är det inte dags för direkt demokrati där alla i samhället får vara med och bestämma i olika sakfrågor.

Till exempel om vi ska bygga en bro till danmark eller gå med i EU.

Nu tror jag att det nog så att vissa frågor kanske inte passar Direkt Demokrati, men att medbestämmandet kan ha en MYCKET större roll.

Det skulle göra människor till ansvarstagande medborgare isället för klagande medborgare. Det är ju faktiskt vi som är samhället och formar det tillsammans...

Oavsett klasstillhörighet eller pengar så är varje medborgare en viktig del i samhället.

Testa att plocka bort sopkörarna en vecka ska du se..."Det är något ruttet i Danmark."

Skrivet av: Bengt datum: juli 15, 2004 08:25 FM

"utredningar där man behandlat en massa statistiskt material(som man dessutom kan vinkla åt vilket håll man vill)"

En korrekt analys misstänker jag. Broliers :). Tyvärr är det nog så numera.

Ja, till en sund ekonomi. Det ska kanske ingen ta ifrån dem att de har fixat (mer eller mindre), men nej till att dra ned på skolor och annat. Det är därför jag tycker det är så underligt att de flaggar för skattesänkningar, fjuttiga ett par hundralappar per person, försumbart för var och en, men sammantaget i budgeten skulle dessa hundralappar göra nytta.

Vänsterpartiet står i dag där sossarna stod för 15 år sedan. Alla drar mot höger.
Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 15, 2004 07:58 FM

Hejsan svejsan...

Jag är nog ledsen att säga det men socialdemokraterna försvann då broilerpolitikerna tog över dvs de som inte har haft ett arbete i botten utan endast gått in i politiken som enda karriär. Få är de politiker av i dag som har besökt verkligheten.

Jag minns när Mats Hulth kommenterade att ungdomar som fanns på Sergels torg inte skulle finnas där. De skulle ju vara hemma hos sina föräldrar. Jojo, nu är de dock där se till att göra något åt problemen istället för att blunda för verkligheten bara för att själva slipper att konfronteras med verkligheten.

Vidare har jag för mig en föredetta justitieminister skulle följa med en Polispiket men hon hade bara tid till klockan 24.00 och det var ju inte så farligt de hade det poliserna. Nej de mesta bråken börjar när hon gick hem. Bra bild av verkligheten hon skaffade sig.

Vidare har jag aldrig under min tid som lärare sett politikerna i skolan. Jo, en centerpartist men han jobbade som arbetsledare i skolmatsalen.

När politikerna i dag grundar sina beslut på andra hands information. Eller ännu värre på utredningar där man behandlat en massa statistiskt material(som man dessutom kan vinkla åt vilket håll man vill) då blir det som det är i dag. Politiker som inte har en aning om hur verkligheten ser ut. Det enda de bryr sig om är hur det ser ut i media så att de kan sitta kvar en period till. Då är det bättre att sitta ner i båten och inte ta några obehagliga beslut.

En sak vill jag dock säga om Göran Person och det är att en sund ekonomisk politik införde han, dock krashade han skolan då han som skolminister gjorde skolan till en kommunal angelägenhet.

Tack Göran Person för en balanserad ekonomi. Buu för att du sabbade skolan helt.

Jag vill inte tillbaka till de dagar där man hade en skenande statsskuld, men jag vill gärna göra skolan till en statlig angelägenhet igen.

Kommunerna sparar på framtiden genom att spara på skola...

Skrivet av: Bengt datum: juli 15, 2004 07:26 FM