« Empati saknas hos en del | Startsidan | Ers Kungliga IQ »

18 juli 2004

OS i dopning

Snart är det OS. Till glädje för alla sportfantaster. Men årets OS har, redan innan det börjat, kastat mörka skuggor över idrotten. Redan innan de olympiska spelen har startarts frågar sig nog en och annan om det verkligen kommer att bli "bästa man/kvinna" som erövrar de åtråvärda medaljerna. Jag gör det i alla fall. Dopning är ordet för dagen. Vem är dopad? Vem är inte dopad? Hur utbrett är dopningen? Vilka sporter är "rena"? Hur många specialdesignade dopningsmedel finns det som dopningtesterna än inte avslöjar? Det verkar som det är en hel vetenskap att dopa sig. En sport inom sporten?

Jag minns när öststaterna var stora. Många rekord, som än i dag inte har slagits, togs av damidrottare. Fast var det damer? En del såg mer ut som riktiga karlar. Männen dopade sig också, men på kvinnor syns det mer om de använder anabola steorider. Att idrottskvinnar hade basröst, extremt lurviga ben och mustascher var ingen ovanlighet på den tiden. På den tiden var dopningkontroller inget som stod högt upp på dagordningen. Fast om jag ska vara ärlig tycker jag att det fortfarande finns en och annan kvinnlig idrottare (speciellt inom löpning) som ser mer ut som rediga karlar än kvinnor, samt en del män som verkar vara oproportionerligt välbyggda. Nu bygger ju inte all doping nuförtiden på att bygga muskler utan på att öka den fysiska förmågan och orken – uthålligheten.

Numera är dopning erkänt som ett problem inom idrotten. För visst fuskas det fortfarande, om än med kanske mer förfinade metoder än de preparat som skapade kvinnliga och manliga monster under 80-talet. Nu verkar USA ha tagit över öststaternas roll. Att så många nu åker fast är en ny policy hos amerikanska myndigheter. Inte en dag för sent.

Jag tänker inte följa OS. Det enda jag tänker titta på är när våra svenska idrottare ska försöka göra sitt bästa. En och annan medalj är jag övertygad om att Sverige kommer att knipa, i alla fall i höjdhopp och tresteg. Må dessa medaljer aldrig ifrågasättas.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 18, 2004 06:53 FM

Kommentarer

Jag anser nog också att de som har otillåtna medel i sin kropp bör stängas av på livstid.
Det är grymt i de fall när idrottsmannen/kvinnan inte vet att de tagit ett otillåtet preparat. Men vad finns det för alternativ?

Antingen verkligen sätta hårt mot hårt eller släpp skiten fri och låt den professionella idrotten gå i graven.

Skrivet av: Eva datum: juli 18, 2004 08:47 EM

Avstängning på livstid vore ett straff som kanske avskräckte tillräckligt. Doping diskuteras ofta inför mästerskap av naturliga skäl, men även annars. När fusket lixom blir avslöjat och ger även då rubriker. Jag minns så väl när Elofsson fick se häcken hela loppet av han, nu minns jag inte ens namnet, som var rådopad. Elofsson har inte återhämtat sig än verkar det som :).

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 18, 2004 04:04 EM

Bra vore dessutom om dom som åker fast för doping blev avstängda för evigt inom idrotten. Dom har gjort sitt och har absolut inte där att göra igen. Sedan får dom skylla på vad dom vill. Är man dum så är man.

Skrivet av: Claes datum: juli 18, 2004 02:40 EM

Denna diskussion blossar upp inför varje stort mästerskap.
Bra att iaf att de tar det på
allvar, att de tar fast många
dopare (finns det ordet?) är
ju ett tecken på det.

Det dopades säkert inte så värst
mycket mindre för en 10-15 år
sedan, utan som du säger, de tar
det på större allvar nu.

Bra iaf att de tar fast dem
_innan_ de får chansen att
ställa upp i OS, då slipper
vi dem där iaf.

Skrivet av: Oscar Justesen datum: juli 18, 2004 09:44 FM