« Ska Sudan bli ett nytt Rwanda? | Startsidan | Nya som pingar Weblogs.se »

26 juli 2004

Skräck för terrorister

Jag läser inte bloggar som skriver på engelska. Jag läser bara tidningar på svenska. Jag tycker inte om manualer om de inte finns i svenskspråkig variant. Jag föredrar att ta in information på svenska. Varför vet jag inte, min engelska är väl inte så mycket sämre än default-svennar i min egen ålder. Det finns säkert mycket jag missar på grund av det.

Att läsa andra bloggar ger möjlighet till att läsa andras kommentarer om vad de läst i utländsk press. Det är en av de många positiva effekterna av att läsa andras bloggar. Jag hittar förresten nya intressanta bloggar hela tiden. P-blog skrev en intressant anteckning (Paranoia i luften) om hur utbredd skräcken för arabiska terrorister verkar vara i USA. Det räcker tydligen att några män med arabiskt ursprung flyger tillsammans för att leda till en artikel om hur arabiska terrorister flyger omkring på amerikanska inrikesflyg för att spana inför kommande terroristattacker.

Det kan inte vara lätt att vara av arabisk härkomst och bo i USA, eller i andra västländer för den delen. Jag tycker att det börjar ta orimliga proportioner. Det liknar hets mot folkgrupp. Alla araber är inte med automatik terrorister. Alla som har en annan tro än den kristna är inte heller med automatik terrorister. Alla som går eller har gått i Koranskola eller utforskat sitt ursprung och sin religion är inte med automatik terrorister. Jag tänker delvis på drevet mot Kubasvensken. Hade han varit en terrorist så hade inte USA släppt honom. Jag tycker inte man ska se spöken överallt. De flesta vanliga människor, oavsett härkomst och religion, är emot terrorism.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 26, 2004 03:55 EM

Kommentarer

Ghezali är en idiot. Det är f.ö. Michelle Malkin också.

Skrivet av: John E Thelin datum: juli 28, 2004 05:52 FM

Jag har i TV hört muslimer kommentera terrorismen och tagit avstånd. Det är dock möjligt som du säger Monica att fler kanske skulle göra det. Men jag kan förstå att så inte sker.

Du och jag, och de allra flesta, ogillar terrorism, men jag har i alla fall inte sprungit med något plakat och demonstrerat eller arbetat i någon organisation. Jag tar för givet att alla förstår att jag är emot.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 27, 2004 02:55 EM

Ja, jag vet inte, men är det inte ett problem att så pass få muslimska grupper öppet och TYDLIGT tar avstånd från terrorism? Att moskéer i vissa fall har visat sig användas som sambandscentraler och värvningskontor? Det gör i alla fall inte saken lättare.

Det är möjligt att de ser sig som oskyldiga och att de inte ska BEHÖVA ta avstånd från nåt som varenda människa borde fatta att de är emot. Men när nu inte "varenda människa" fattar det..? Varför inte en världsomspännande muslimsk manifestation mot terrorism? Det skulle i alla fall se bra ut...

En tanke bara.

Skrivet av: Monica datum: juli 27, 2004 02:24 EM

Precis som alla iranier vore potentiella terrorister. Det kan inte ha varit kul för varken honom eller henne. Det är tamesjutton hets mot folkgrupp.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 27, 2004 12:32 EM

Jag har en kompis som 2002 skulle åka till USA och göra sin postdoc (ett par viktiga år efter man har doktorerat).
Han och hans sambo hade redan förberett allt och gjort sig av med sin lägenhet. Men det var som att springa rakt in i en betongvägg. Bara ett par veckor innan han skulle resa dit sade de amerikanska myndigheterna stopp och han fick inget uppehållstillstånd.
Orsak? Han kommer ursprunligen från Iran.

Skrivet av: Eva datum: juli 27, 2004 11:22 FM

Det finns rötägg överallt. USA är inte felfria, men efter två och ett halvt års utredande så bör eventuella misstag ha minimerats.

Även om han vistats i Pakistan och Afghanistan bevisar det inget. Inte heller att han bott i samma hus som några som tydligen haft anknytning till Al Quaida. I mina ögon är han oskyldig tills motsatsen bevisats. Det bedrivs ingen förundersökning heller så polisen alternativt SÄPO verkar inte vara intresserade heller, såvida SÄPO nu inte kör en dold dito.

Att man inte kan svara på alla frågor är väl inget underligt. Inte ens om man levt ett normalt liv. Fråga mig vad jag gjorde på en resa för tre år sedan. Inte kan jag komma på alla detaljer och platser jag besökt. Hade jag levt i total isolering i två och ett halvt år hade jag nog inte kunnat svara något alls.

Men det jag ville visa med min länkning till p-blog var att det verkar vara lite hysteri och det kan inte vara lätt att vara av arabiskt ursprung, om bara anblicken kan skrämma folk ur vettet.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 26, 2004 05:17 EM

Mehdi Ghezali har ju själv svårt att fylla i luckorna i sin berättelse. Klart att det ger upphov till frågetecken kring hela hans historia. Fullt naturligt.
Att det sen är lite väl mycket "sammanträffanden" gör ju inte saken bättre.
Dock är jag övertygad om devisen att man är att anses som oskyldig tills motsatsen bevisats. Och det är trots allt inte Mehdis uppgift att bevisa sin oskuld - även om det faktiskt hjälper att lägga alla kort på bordet.

Skrivet av: Patrick Strang datum: juli 26, 2004 04:52 EM

Hmmm, om du bor sju månader i samma hus som flera grupper med anknytning till Al Quaida, finns det ingen anledning att undra vad du gjort där i Afganistan och Pakistan då? Att USA släppt någon betyder väl inget. Det var amerikanska säkerhetsmän som släppte på terroristerna på planen den 11 september också. USA är väl inte felfria?
Bara för att någon har arabiskt utsprung är de inte oskyldga. Det finns rötägg där också, liksom bland andra, svenskar inräknade.

Skrivet av: Chadie datum: juli 26, 2004 04:02 EM