« augusti 9, 2004 | Startsidan | augusti 11, 2004 »

10 augusti 2004

Manga

Jag såg på Rapport att japanska serietidningar och tecknade filmer börjar bli populärt i Sverige. I Japan är detta en megastor industri och här körs det även som TV-serier. Så stor att det är svårt att ens tänka sig omfattningen.

Det finns olika genrer som romantik, sex, action, fantasy, science fiction och serier för barn. Men Manga, som de kallas, riktar sig främst mot ungdomar och vuxna. Jag hittade en intressant sida på nätet som var läsvärd, http://www.mangakai.se/.

Rapport visade lite bilder på tidningar och klipp ur filmer. Groteska ansikten, stora ögon och små munnar hade de flesta figurer. Färgglatt och snyggt. Väl ritat. Skickligt animerat.

Jag har inte läst en serietidning på år och dag. Jag läste inte speciellt många när jag var liten heller. Jag har alltid föredragit böcker. Manga är nog inget för mig, men man ska aldrig säga aldrig. Allt är till för att testas, en tidning och en film måste jag kolla in i alla fall.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:32 EM | Google

Tidernas största trafikolycka

Tidernas största trafikolycka om man ska räkna antalet dödsfall av inblandade i olyckan. Kycklingmassaker på E6:an. Smaskig rubrik. En lastbilen lastad med 8000 kycklingar välte på E6:an strax utanför Varberg. De flesta kycklingarna krossades när lastbilen välte, många blev påkörda av andra bilister och det var fullt kaos på platsen. I artikeln står det att vissa lurade döden, det vill säga att de överlevde själva olyckan. Men efter att ha samladets ihop blev slutmålet ett slakteri utanför Falkenberg, så livet blev kort ändå.

En annan kittlande rubrik var: "Flyg nödlandade efter kattattack". Var det en katt utbildad av terrorister? Bar den en bomb under pälsen? En av piloterna blev riven på armen av katten, som av någon underlig anledning tagit sig ur sin bur och in i cockpit. Planet vände åter och gjorde en nödlandning i Bryssel.

Elefanten Motala fick en protes efter att ha trampat på en mina i djungeln. Det kanske var tur i oturen? Elefanten utnyttjades i slavarbete och drogades med stora mängder av amfetamin för att kunna orka slita och släpa de tunga stockarna. Efter olyckan fick hon ett bättre liv och nu en protes. Slutet gott, allting gott.

Tuppen Kalle har vunnit VM i galning. Men så få galningar? 15? Mina tuppar skulle slå Kalle med hästlängder. De gal som galningar ibland till grannarnas förtvivlan :). Även jag blir irriterad ibland.

Husbocken gick hem med segern. Under tiden ägaren och försäkringsbolaget tvistade om hur husbocksangreppet skulle stoppas rasade huset samman. 1-0.

Mycket djur i nyheterna idag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:23 EM | Google

Sharafs hjältar

Sharafs hjältar är ett nätverk för unga killar som vill bryta sig ur tvånget att leva upp till sin kulturs hedersbegrepp. Ett mycket bra initiativ och välbehövligt.

Det sägs att det är svårt att lära gamla hundar att sitta och det ordspråket har säkert sin bäring. Men unga valpar, läs killar, är lättare att nå fram till. Vilken bror vill döda sin syster? Vilken bror törs säga fadern emot i detta fall? En konfliktfull situation för en ung kille. Så även de unga killarna behöver stöd och råd. De ska inte glömmas bort, även om flickorna av naturliga skäl är de som drabbas värst av hedersmord, könsstympning och tvång att bära slöja.

Hemsidan Elektra finns tillgänglig på olika språk vilket är bra. Här finns information om hederskulturen, information om vilka rättigheter ungdomar har i Sverige, råd vart de som behöver hjälp kan vända sig och mycket annat.

Många kvinnliga nätverk och organisationer samarbeter med Elektra. Till min glädje såg jag att ett manligt nätverk är med och stödjer projektet, Mansjouren. Fler behövs!

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:59 FM | Google

Manhunt

Det finns ett dataspel som heter Manhunt. Det har en åldersgräns på 18 år beroende på att det är ett mycket våldsamt spel. Jag personligen har aldrig förstått nyttan av dessa spel. Men de är populära. En del forskare menar på att barn och ungdomar inte påverkas negativt av våldet i dessa spel.

Våldsamma spel avtrubbar användaren. Våldsamma spel är inte nyttiga för barn- och ungdomar, om ens för vuxna. Våldsamma spel kan framkalla farliga impulser hos användaren.

Saxat ur Aftonbladet:
Flera brittiska återförsäljare har stoppat dataspelet Manhunt efter ett brutalt mord på en 14-årig pojke. Mördaren är bara 17 år. Enligt offrets föräldrar var 17-åringen besatt av spelet, som har 18-årsgräns även i Sverige.

Det vi gör, det vi ser och det vi hör påverkar oss – oavsett om vi vill eller inte. Hela livet ut, men barn- och ungdomar är mer mottagliga.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:28 FM | Google