« augusti 24, 2004 | Startsidan | augusti 26, 2004 »

25 augusti 2004

Extension till Mozilla

Jag fick ett tips av Bengt om en Web Developer Extension till FireFox och Mozilla. Jag har nu suttit och lekt en stund och den verkar vara väldigt användbar. Jag brukar sällan installera diverse browserstillägg, men här gjorde jag ett undantag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:56 EM | Google

EU:s flygförslag horribelt

Arbetstiden för piloter och övrig kabinpersonal kan komma att öka från 45 till 60 timmar per vecka, enligt ett förslag från EU. Det kan innebära fem 12-timmarspass per vecka. Jag som själv har erfarenhet av att jobba med ett sådant schema kan säga med övertygelse att det kommer att innebära att flygsäkerheten kommer att äventyras och inte sist och minst, personalens hälsa. Sömnbrist och sömnstörningar kommer att komma som ett brev på posten, förr eller senare. Trust me.

SvD verkar ha samma flashbanner med den irriterande bakgrundsmusiken "Ju mer vi är tillsammans" som irriterar mig till vansinne. Jaja, jag fick stå ut med den också :) för jag ville faktiskt läsa artikeln om EU:s flygförslag.

Jag hoppas att Svensk Pilotförening lyckas i sin uppvaktning av transportminister Ulrica Messing med krav på att Sverige inte går med på att försämra piloternas arbetsvillkor. Jag tycker det är underligt att hon är positiv till detta EU-förslag. Jag förstår inte hennes motivering "Med förslaget skulle samma regler gälla för alla, även för de nya EU-länderna som har lägre krav." Det är väl bättre att höja deras krav än att försämra våra? Det var det mest idiotiska jag hört på ett bra tag, även från en politiker.

Arbetet med att harmonisera flygsäkerhetsregler och arbetstidsbegränsningar för flygpersonal i Europa har pågått i över tio år. Otroligt! Efter så lång tid kommer ett förslag som är helt orimligt och verkar mest framlagt av rent politiska skäl. Oj, har vi en chans att klubba ett beslut? Jösses, snabbt fram med klubban och klubba beslutet, strunt samma vad det egentligen innehåller och vad det kommer att få för konsekvenser.

Med tanke på de två plan som störtat i Ryssland, som i och för sig knappast hade förhindrats av en pigg besättning, så finns det inte marginaler att knapra på när det gäller flygsäkerhet. Terrorismen kommer att fortsätta att använda flygplan som medel för sina illdåd. Att oskyldiga människor dör verkar inte spela någon som helst roll.

Ett grundläggande krav är att flygbesättningen är pigg och alert. Detsamma gäller den personal som arbetar med flygsäkerheten på marken vid flygplatserna. Hur pigga och alerta är de på sitt femte pass och på dess elfte timme efter fyra tidigare avklarade 12-timmarspass samma vecka? På Arlanda misstänker jag att de har så kallade "väktarpass" eftersom det är ett väktarbolag som sköter det hela. Den aspekten borde kanske också dras fram när vi talar om flygsäkerhet?

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:33 EM | Google

Bryderier om XP Service Pack 2

XP Service Pack 2 ska enligt Microsoft göra din dator säkrare. Det ska bli slut på allt patchande. Men det verkar som om Microsoft redan borde börja med arbetet med XP Service Pack 3. Flera säkerhetsluckor har redan hittats. Trots ett fullt patchat Windows XP SP1/SP2 och Internet Explorer 6.0 finns en allvarlig bug i Internet Explorer.

Jag använder (och har även nyss förnyat prenumerationen på uppdateringar) Norton Antivirus 2003 och det lär inte fungera så bra med XP Service Pack 2. Det finns flera andra program jag använder som står på denna lista över icke fullt ut fungerande program efter uppdatering av XP.

Många av de problem som Windows XP Service Pack 2 ställer till med beror på brandväggen. Om man har, som i mitt fall en fullt ut fungerande brandvägg, varför tvingas använda Windows dito? Knowledge Base article 842242 beskriver e hur man manuellt kan ställa in brandväggen att acceptera vissa program och hur man öppnar portar manuellt. Där finns information om hur man tar reda på vilka portar ett program använder för att få reda på vilka portar man ska öppna. Det låter i mina ögon väldigt krångligt. Fildelningsprogram som Kaszaa och Direct Connect lär fungera dåligt efter uppgradering, men det finns det säkert redan bot på :). Men jag använder inte dessa program så för min del är detta inget problem.

Vi som inte väljer att uppgradera inom närmsta tiden kommer vi att helt ställas på gatan när det gäller nya säkerhetsluckor och annat som visar sig måste patchas? Jag tvivlar på att Microsoft har några planer på att göra speciella patchar för dem som bara har Service Pack 1 installerat. Microsoft slutar ofta med support till sina äldre versioner, även om de som använder dem är helt nöjda och inte vill byta. Det är ungefär som att tvinga mig att köpa en ny bil vart femte år eftersom alla verkstäder slutar serva bilen då inga reservdelar längre säljes, dålig parallell kanske men kanske fungerande?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:40 FM | Google