« Nakenbloggning | Startsidan | Yahoo Toolbar »

9 augusti 2004

Fiskar får i sig Prozac

Att läkemedelsrester via bajs och urinen, samt genom nedspolad överbliven medicin kommer ut i miljön har det flaggats om tidigare i media. Men jag tror att ingen riktigt vet hur stor omfattningen är och vad det innebär för oss människor, djur och miljö.

Britterna är man storkonsumenter av det antidepressiva läkemedlet Prozac. Rester av läkemedlet kan numera spåras i det brittiska dricksvattnet. Enligt myndigheterna ska det inte vara en hälsorisk. Jaha? Fiskarna mår nog inte bra av att ständigt få i sig Prozac, även om det är i små doser. Jag tror inte fiskar är depressivt lagda och behöver lyckopiller.

Tvärtom tror jag att läkemedelsresterna har en negativ effekt på oss, djur och miljön. Det har, enligt morgonens Rapport, hittats fiskar som blivit tvåkönade och det anses vara en effekt av läkemedelsresternas påverkan på miljön.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 9, 2004 06:25 FM

Kommentarer

Fiskarna kanske inte påverkas av just Prozac, men de gör det av p-piller och antibiotika som har visat sig finnas i våra vatten genom provtagningar. Däremot hur är det människan? Hur nyttigt är det att ständigt få små doser av Prozac i sitt dricksvatten. Britterna är oroliga och jag förstår dem. Vi äter kanske inte lika mycket Prozac, men vi har andra rester av läkemedel i våra vatten.

Sammantaget är det nog knappast nyttigt för miljön.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 9, 2004 06:51 EM

"Jaha? Fiskarna mår nog inte bra av att ständigt få i sig Prozac"

Det finns rätt god forskning på området om mediciners påverkan på såväl människor som miljön. Om Prozac (nu kan jag ha fel) stimulerar produktionen av serotonin som många andra antidepressiva psykofarmaka gör är det ju faktiskt inte alls säkert att fiskarnas minimala hjärna ens fungerar på samma sätt.

En alvedon kanske inte ens fungerar på en fisk, mollusk eller manet. Whatever.

Vad folk tror är oftast rätt ointressant, det är vad de vet som är det intressanta.

Skrivet av: Simon Johansson datum: augusti 9, 2004 04:39 EM

Och pojkfiskarna försvinner p.g.a. p-piller. Vi har snart utrotat fiskarna. Och jag som bara vill äta fisk. :(

Skrivet av: Jontas datum: augusti 9, 2004 09:04 FM

Nu vet vi var uttrycket Glada Laxar kommer ifrån...

Skrivet av: Carina datum: augusti 9, 2004 08:59 FM