« september 23, 2004 | Startsidan | september 25, 2004 »

24 september 2004

GDI+

Bilder som innehåller virus? Låter som en hoax. Man ska inte tro allt vad som skrivs i tidningarna brukar jag säga. Men jag kollade upp detta och det är ingen hoax. Det är faktiskt sant.

Din dator kan bli smittad av virus enbart genom att surfa in på en webbsida som innehåller en infekterad jpg-bild (jpeg). När bilden visas i din browser aktiveras bildvisningskomponenten GDI+ och därmed kan en jpg-fil prepareras så att vissa av Microsofts programvaror (samt en del andra tillverkares programvaror) blir lurade och kraschar på ett kontrollerat sätt så att kod som är inlagd i jpg-filen kan köras. Vad jag erfarit på en mailinglista så är problemet att Explorer exekverar html-kod, även om det finns i en jpg-fil.

Proof-of-concept-virus finns ute som påvisar att det fungerar. Microsoft ser på detta som en stor risk att detta säkerhetshål kommer att användas för spridande av virus och maskar.

Microsoft Security Bulletin MS04-028
Buffer Overrun in JPEG Processing (GDI+) Could Allow Code Execution (833987)

När jag startade datorn i måndags blev jag alertad om att det fanns uppdateringar. Först flaggades för att Service Pack 2 fanns och den var på rara 75 Mb och eftersom jag kör modem så var det bara att bocka i rutan att jag inte ville bli påmind om just den uppdateringen fler gånger. Lite logik och hjärna har Microsoft tydligen inbyggt i sitt Update-system för nästa gång jag startade datorn flaggade den om två andra uppdateringar som jag däremot laddade ned, bland annat då patchen KB833987 för Microsoft Windows XP med Service Pack 1 installerat. Men det räcker inte med att bara köra denna patch. Använder du något av dessa program nedan så är det värt att ta en sväng till urlen ovan.

-Windows XP och Windows XP med SP1
-Office XP (Word, Excel, ­Powerpoint, Access, Publisher, Frontpage)
-Microsoft Office 2003 (Word, Excel, Powerpoint, Access, Publisher, Frontpage)
-Outlook/Outlook Express
-Microsoft Pictureit 7 (alla versioner)
-Microsoft Pictureit 9 (alla versioner)
-Microsoft Greetings 2002
-Microsoft Digital Image Pro 7.0
-Microsoft Digital Image Suite 9
-Windows XP 64 bit Edition (2003 och SP1)
-Windows Server 2003 (även 64-bit Edition)
-Microsoft Project (både 2002-2003)
-Microsoft Visio (både 2002-2003)
-Visual Studio.net (både 2002-2003)
-Microsoft Producer for Office Powerpoint (alla versioner)
-Internet Explorer 6

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:01 EM | Google

Back in business

Glasögonen återfunna. I tvättkorgen. Underligt ställe att förlägga dem på. De måste ha hamnat där när jag bytte tröja i morse. Det är läsglasögon och jag har blivit mycket beroende av dem, de är dubbelslipade - dels för skärmläsning (blicken rakt fram) och för att läsa tryckta alster (blicken snett nedåt). Förövrigt ser jag bra (ut) :-) och kör bil utan glasögon för jag är närsynt och skulle bara se sämre om jag hade läsglasögonen på i andra sammanhang än när jag läser text inom 50 cm avstånd.

I dag har jag i alla fall, innan jag stängde datorn och drog in till stan, känt på hur det kan vara att vara lätt synskadad och surfa på nätet och jag undrar hur det är för de personer som är gravt synskadade. Tror alla att folk har en skärmupplösning på minst 1280x768 eller? Scrollning är ett otyg och det ska man inte behöva göra ens i 800x600. Hmmm...det var ett tag sedan jag kollade mina egna sidor i den uppläsningen, men jag klarar nog det kravet. Jag minns hur förbannad jag blev när Everyday-portalen lanserades. Då var det 640x480 som var en normal skärmupplösning och jag tyckte inte om att användarna skulle behöva scrolla i en portal. Men nu är det andra tider. Det var ett tag sedan jag såg statistik över vilken skärmupplösning som är vanligast nuförtiden. Men ju högre upplösningar, desto mer problem måste det innebära för de synskadade.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:19 EM | Google

Åldern tar ut sin rätt

Du vet när du börjar bli gammal när följande händer:

* du glömmer bort vart du lagt dina glasögon.

* trots att du skaffat senilsnöre till dem glömmer du att använda det.

* inser att dubletter är bra att ha.

* hittar du inte glasögonen du förlagt så kan du inte läsa vad som står på skärmen trots att du ändrat till 800x600 från 1024x768.

* trots att skärmupplösningen är ändrad måste du knipa ihop ögonen och kisa för att se texten och det lär innebära att huvudvärken kommer som ett brev på posten.

* jag kan inte ens läsa en tidning eller en bok just nu.

* väljer att stänga av datorn och återkomma när glasögonen återfunnits.

* du bryr dig inte nämnvärt utan tänker som så att glasögonen återfinns inom sinom tid.

* linser är ingen option eftersom det bara är läsglasögon jag har.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:14 FM | Google