« Expressen tystar ned | Startsidan | Åldern tar ut sin rätt »

23 september 2004

Mobilfria zoner

Mobilfria zoner. Vem skulle inte vilja ha det? Jag irriterar mig ofta på alla dessa olika ringsignaler som är minst av allt är diskreta, en del signaler är riktigt påträngande – ju mer de låter, desto häftigare är man kanske. Jag sneglar lite elakt snett på folk som sitter och bluddrar högt i mobilen på de mest underliga ställen. Privatliv tycks inte existera när folk har en påslagen mobil i handen. Mobilvett eller mobiletikett verkar väldigt få ens veta vad det är. Mobilen ska inte störa andra. Det går att svara och säga att man återkommer. Det går att ha signalen avslagen och de flesta mobiler har en "vibratorfunktion" som alternativ – en vetskap som få verkar ha kännedom om. Mobiler ska helst vara avstängda i offentliga rum som bibliotek, bio och restauranger. Det är knappt folk stänger av mobilen på flyget har jag märkt.

Tänk att sitta på bion och slippa höra mobiler? Tänk att få sitta på biblioteket i lugn och ro? Tänk att slippa mobilterror på den fina restaurangen du beställt bord till för en mysstund med din kära? Tänk om teatersalongen förblev en förtrollad plats och inte stämningen stördes av en mobil? Tänk om de kunde se till att de som satt inne inte har någon nytta av insmugglade mobiler? Varför måste hela kön i affären lyssna på en totalt hjärndöd mobilkonversation? En andakt i en kyrka eller i en moské bör kunna ske utan att störas av mobiler?

Jo, jag har en mobil. Ja, jag stänger av den när det är lämpligt att göra så. Det finns röstlåda så är jag icke anträffbar på mobilen går det alldeles utmärkt att spela in ett meddelande så ringer jag upp.

Jag log lite när jag läste att fyra kyrkor i Mexico har installerat störsändare. Guds röst får inte överröstas? Skämt åsido. Jag förstår verkligen att de monterat dessa störsändare. Kan inte det israeliska företaget Netline Communication, som levererat störsändarna till kyrkorna i Monterrey, skicka iväg några till Hall och Kumlabunkern?

Jag skulle välkomna störsändare på offentliga platser där det skulle vara naturligt att placera ut dem. Men ett kriterium måste uppfyllas. Det ska vara tydligt skyltat att här är störsändare monterat. Är det så att någon måste ha mobilen på, exempelvis om de har någon anhörig som ligger svårt sjuk eller att barnen måste kunna nå den, måste man veta att det finns störsändare. Då har man ett val i alla fall.

// Annica Tiger

Annica Tiger september 23, 2004 7:21 EM