« Expressen tystar ned | Startsidan | Åldern tar ut sin rätt »

23 september 2004

Mobilfria zoner

Mobilfria zoner. Vem skulle inte vilja ha det? Jag irriterar mig ofta på alla dessa olika ringsignaler som är minst av allt är diskreta, en del signaler är riktigt påträngande – ju mer de låter, desto häftigare är man kanske. Jag sneglar lite elakt snett på folk som sitter och bluddrar högt i mobilen på de mest underliga ställen. Privatliv tycks inte existera när folk har en påslagen mobil i handen. Mobilvett eller mobiletikett verkar väldigt få ens veta vad det är. Mobilen ska inte störa andra. Det går att svara och säga att man återkommer. Det går att ha signalen avslagen och de flesta mobiler har en "vibratorfunktion" som alternativ – en vetskap som få verkar ha kännedom om. Mobiler ska helst vara avstängda i offentliga rum som bibliotek, bio och restauranger. Det är knappt folk stänger av mobilen på flyget har jag märkt.

Tänk att sitta på bion och slippa höra mobiler? Tänk att få sitta på biblioteket i lugn och ro? Tänk att slippa mobilterror på den fina restaurangen du beställt bord till för en mysstund med din kära? Tänk om teatersalongen förblev en förtrollad plats och inte stämningen stördes av en mobil? Tänk om de kunde se till att de som satt inne inte har någon nytta av insmugglade mobiler? Varför måste hela kön i affären lyssna på en totalt hjärndöd mobilkonversation? En andakt i en kyrka eller i en moské bör kunna ske utan att störas av mobiler?

Jo, jag har en mobil. Ja, jag stänger av den när det är lämpligt att göra så. Det finns röstlåda så är jag icke anträffbar på mobilen går det alldeles utmärkt att spela in ett meddelande så ringer jag upp.

Jag log lite när jag läste att fyra kyrkor i Mexico har installerat störsändare. Guds röst får inte överröstas? Skämt åsido. Jag förstår verkligen att de monterat dessa störsändare. Kan inte det israeliska företaget Netline Communication, som levererat störsändarna till kyrkorna i Monterrey, skicka iväg några till Hall och Kumlabunkern?

Jag skulle välkomna störsändare på offentliga platser där det skulle vara naturligt att placera ut dem. Men ett kriterium måste uppfyllas. Det ska vara tydligt skyltat att här är störsändare monterat. Är det så att någon måste ha mobilen på, exempelvis om de har någon anhörig som ligger svårt sjuk eller att barnen måste kunna nå den, måste man veta att det finns störsändare. Då har man ett val i alla fall.

// Annica Tiger

Annica Tiger september 23, 2004 07:21 EM

Kommentarer

Till Patrick, läste din anteckning och det är ju ganska lustigt att först den 27:e börjar det hända saker. Varför har jag förresten inte upptäckt din svenska blogg förut? Shame on me.

När de bygger nya biopalats kanske de bygger den med tanke på att täckningen ska bli sämre? Fast det är nog mer en slump?

Nokias gamla signal är nostalgi :).
Men hörs allt mer sällan.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 24, 2004 06:01 FM

Jag har noterat att när jag går på Sandrews och SFs biopalats här i Malmö har man ingen mottagning på telefonen inne i salongen. Nej, jag har inte försökt ringa från salongen, jag har noterat detta när jag skall stänga av telefonen innan filmen börjar. I gamla Royal ringde det dock i fickan på någon när vi var där förra helgen. Fast de har nog inte störsändare på SF och Sandrews, det är nog mera det att de moderna biopalatsen är så stora och inneslutna att signalerna inte når in till de välisolerade salongerna längst in i huset.

Skrivet av: Svante Pettersson datum: september 23, 2004 11:00 EM

Jag håller fullständigt med. Det var först på grund av mitt arbete som jag skaffade mobil. Det är nu snart ett år sedan som jag faktiskt köpte min första mobil.

Det värsta är att mottagningen suger.

Jag brukar se till att "glömma" min telefon hemma ofta. Så att jag får lugn och ro...

Jag tycker om de där stunderna som man har för sig själv. Sittandes på t-banan och filosofera över vad man ska göra i helgen eller liknande. Eller bara läsa en god bok i fred utan att bli störd.

Tyvärr plingar ju alla andras mobiler hela tiden.

Är det någon melodi jag hatar mer än Nokias gamla signal...usch...jag får krypningar in i märgen av den.

Skrivet av: Bengt datum: september 23, 2004 09:02 EM

>>> Kan inte det israeliska företaget Netline Communication, som levererat störsändarna till kyrkorna i Monterrey, skicka iväg några till Hall och Kumlabunkern? <<<

Dina böner har hörsammats.
http://strangnet.blogspot.com/2004/09/strsndare-p-fngelser.html

Skrivet av: Patrick datum: september 23, 2004 07:38 EM